La Băile Herculane, special pentru resorturi, ape termale și peisaje

1
La Băile Herculane, special pentru resorturi, ape termale și peisaje

Asta au reușit să facă antreprenorii după ce cea care era „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, așa cum afirma împăratul Austriei în 1852, a fost lăsată să moară încet, dar sigur de către stat…

„Ce să mai faci la Băile Herculane?”, „E totul distrus acolo, n-ai ce căuta!” – cu acest scepticism se bat, de câțiva ani, câțiva antreprenori locali care au investit milioane de euro ca să readucă la viață câteva dintre hotelurile odată faimoase. Și nu doar să le facă din nou funcționale, ci să le modernizeze astfel încât să se ridice la standardele oricărui turist al zilelor noastre.

Ca să ne arate că lucrurile se mișcă în Băile Herculane, frații Băzăvan, cei care au cumpărat hotelurile Diana*** și Afrodita**** lăsate de ani buni în paragină, ne-au chemat să vedem cu ochii noștri.

Afrodita Resort & Spa

Am stat la Afrodita Resort & Spa. De departe, e acel hotel comunist de zece etaje. A fost redeschis în 2012. Dar, în interior, investițiile își spun cuvântul: camere decente (deși cele standard au o suprafață mică, proprietarii s-au asigurat ca turiștii să aibă tot confortul: birou, masă și scaune, paturi twin lipite, noptiere, minibar, dulap încăpător, baie cu o cabină de duș mare; există și apartamente pentru familii cu copii), săli de conferințe, restaurant ce se pretează evenimentelor. Însă, punctul forte aici este zona spa, construită anul trecut.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Spa-ing. #baileherculane #visitromania #afroditaresort @afrodita_resort #CoryinRomania #EBTinRomania

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Antreprenorii sunt optimiști: „Stațiunea o să reînvie. Chiar are acest potențial. Avem un aer extrem de ionizat, peisajele sunt nemaivăzute, apele termale au proprietăți dovedite științific.”

Pentru determinarea climatului aeroelectric existent în zona Băile Herculane s-au efectuat măsurători în decursul mai multor ani. În fiecare an au fost făcute observații în fiecare anotimp. Punctele de măsurare au fost alese în așa fel încât rezultatele obținute să fie cât mai reprezentative pentru această zonă. Cercetările întreprinse au reliefat preponderența aeroionilor negativi față de cei pozitivi. Astfel, în jurul barajului uzinei de apă existent în amonte de stațiune au fost găsite concentrații importante de aeroioni negativi până la 2.000 aeroioni pe cm3 de aer. De asemenea, în celelalte puncte de măsurare s-au găsit valori ale concentrației aeroionilor negativi mai mari decât cele ale aeroionilor pozitivi. Chiar în parcul central al stațiunii, unde activitatea urbană de fiecare zi diminuează concentrația ionilor biologic activi, predomină ionizarea negativă. S-a cercetat aeroionizare atmosferei și în amonte de stațiune pe o distanță de câțiva kilometri, observându-se și în această zonă o aeroionizare negativă importantă.Rezultatele cercetării demonstrează că Băile Herculane se situează printre puținele stațiuni cu un astfel de „climat electric“, cunoscute fie la noi în țară, fie în Europa. La Băile Herculane, la o altitudine de numai 160 de metri, se respiră un aer ca la 2.000-3.000 de metri.*

Astfel, ca să contracareze dezamăgirea multora vizavi de fața centrală a stațiunii, depun eforturi mari ca turiștii să aibă – cel puțin la nivel de spa – tot ce au nevoie într-un resort și să se simtă bine. „Și nu doar noi facem, mai avem în stațiune câteva exemple minunate de oameni ce au cumpărat și investit în vechile hoteluri”.

Herculum Spa, punctul forte

Spa-ul modern de la Afrodita, Herculum, se pliază pe nevoile turiștilor. „Nu ne adresăm doar oamenilor în vârstă, ce au nevoie de tratamente. Vrem să atragem și tinerii care vor să se relaxeze sau care vor să facă anumite cure de prevenție.”

Astfel, are bazin de înot, jacuzzi-uri, saune (umede, uscate, cu infraroșu, cu pin negru de pe Valea Cernei și sare), băi de sulf, băi cu plante medicinale – majoritatea culese din zonă (ierburile Afroditei: salvie, rozmarin, cimbru, mentă, levănțică, maghiran, melisă), sală de fitness, băi galvanice, băi alternative în ape termale cu minerale în concentrații diferite (Caldarium). La nivel de servicii, am remarcat că excelează la masaje și tratamente faciale, Aqua Gym și tratamente medicale făcute cu aparatură modernă.

Pentru tratamente de recuperare și prevenție a diverselor afecțiuni în cele mai bune condiții, Herculum Spa dispune de medic balneolog și personal medical specializat (asistente, kinetoterapeuti, maseuri); cabinete de fizioterapie, hidroterapie și masaj, moderne și spațioase; aparatură de electroterapie și alte facilitați pentru terapii; spații de relaxare și un ambient ideal pentru refacere.*

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Hello from the other sideeeeee! ? #spafun #afroditaresort @afrodita_resort @simy27 @tabaranluminita @anotherside_of_me @criss_ioana

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Și, din cauza autorităților care încă pun bețe în roate, patronii au luat decizia de a fora propriul puț pentru a se alimenta cu apă termală de cea mai bună calitate – dovedită de testele de laborator făcute în străinătate.

Apele sulfuroase vindecă și în prezent extrem de multe boli atât interne, cât și externe, prin conținutul bogat de hidrogen sulfurat. El reprezintă singurul compus al sulfului ce se absoarbe în organism prin piele, plămâni și cale digestivă, eliminandu-se prin piele, intestin și rinichi. Datorită temperaturii ridicate (38-60ºC), apa cu sulf de la Băile Herculane tratează afecțiuni reumatice – degenerative, afecțiuni respiratorii și ginecologice. Ele se pot folosi ca băi normale ( se stă în bazinul cu apa caldă timp de 15 minute), dar pot fi și ingerate.*

Investițiile (300.000 de euro pentru puțul de apă termosulfuroasă, 10 milioane de euro în hotelurile Diana și Afrodita) au rezultate remarcabile:

  • România, prin Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane, a câștigat marele premiu INNOVATIVE SPA CONCEPT în cadrul Galei Innovative Spa Awards organizate de ESPA (European Spas Asociation), în Croația.
  • La a 15 ediție a Congresului Anual al Turismului Balnear și Spa (Premiile Opter), Herculum Spa a câștigat trofeele pentru cel mai bun concept spa, cea mai buna destinație de sănătate cu bază de tratament și centru spa și premiul special al juriului.
  • În plus, de la aproximativ 45.000 de turiști în 2018, in 2019, se așteaptă o creștere cu peste 60%.

De vorbă cu doctorii balneologi

Boli care pot fi tratate la Băile Herculane:

  • Reumatism cronic degeneratic (artroze, poliartroze, spondiloze)
  • Reumatism cronic inflamator (reumatism cronic secundar, spondilite anchilozante stabilizate)
  • Boli ale sistemului nervos periferic, discopatii vertebrale (nevralgii sciatice, nevrite)
  • Sechele după traumatisme ale aparatului locomotor
  • Miosite, tendinite, sinovite cronice
  • Afecțiuni ale aparatului respirator (rinite, laringo-traheite, bronșite cronice, sclero-emfizem pulmonar, peumo-conioze, silicoză)
  • Afecțiuni ginecologice cronice (metrite, anexite)
  • Diabet zaharat incipient
  • Intoxicații cu metale grele (plumb, mercur, cadmiu)
  • Boli digestive (gastrite hipoacide, colecistopatii, colite cronice)
  • Afecțiuni ale ochilor (blefaro-conjunctivite, infecto-alergice cronice)*

Iar, în conferințele cu doctorii, am aflat câteva sfaturi de care oricine trebuie să țină cont atunci când merge la băi:

  • oamenii se așteaptă ca, după un weekend prelungit, să plece de aici ca noi. Lucrurile nu funcționează chiar așa, e nevoie de aproximativ două săptămâni de tratament ca efectele să se simtă din plin.
  • mulți vin fără să consulte un medic deși au boli cronice – unele contraindicate în curele cu băi de sulf.
  • există turiști care nu vor să respecte indicațiile doctorilor balneologi – stau puțin și vor să facă de toate, reușind astfel doar să-și obosească organismul neobișnuit cu băi de sulf, de plante medicinale sau de magneziu.
  • trebuie respectat termenul de 15 minute, apoi două ore odihnă după baia de sulf.
  • se recomandă un interval de tratament de max 2.00- 2.30 ore/zi.
  • copiii trebuie să evite apele termale cu concentrație mare din diferite substanțe, existând riscul să le afecteze creșterea.
  • sauna nu este indicata copiilor!

Despre Băile Herculane

Una dintre cele mai luxoase și căutate stațiuni ale vremurilor demult apuse, Băile Herculane este una dintre cele mai vechi stațiuni de pe continentul European. Mai exact, stațiunea a fot creată în anul 102 d.Hr. de către împăratul Traian, dându-i numele de Hercules, patron al izvoarelor termale în mitologia romană. Romanii au făcut ceea ce au știut ei mai bine: au impresionat prin construcții: temple, băi, statui ale zeităților, apeducte, tabule votive. Puterea vindecătoare a apelor de aici a transformat stațiunea ca loc de refacere pentru aristocrații Romei Antice.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#visitRomania #CoryinRomania #baileherculane

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Când a venit împăratul Aurelian, stațiunea și-a păstrat farmecul și renumele, până în 1718, când Băile Herculane renasc în cadrul Imperiului Austriac, la comanda lui Carol al VI-lea. Atunci, a început reconstrucția stațiunii pentru tot ceea ce înseamnă băi și căi de acces. Stațiunea era atât de frumoasă, încât a fost vizitată, de-a lungul timpului, inclusiv de: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta.

Mai mult, grănicerii bănățeni au ridicat multe dintre edificiile în stil baroc austriac fascinant, pe care le vedem astăzi stând să cadă în centrul istoric – zona principalelor izvoare-minune. Dintre clădiri, cea mai importantă era cea a Băilor Neptun (Băile Imperiale Austriece), din care, o parte, s-a prăbușit deja. Stațiunea a reușit să rămână o bijuterie și în timpul comunismului. Însă, după 1989, nu s-a mai investit în centrul istoric, fapt care ne oferă peisajul dezolant de astăzi.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Băile Neptun. #baileherculane #visitromania #afroditaresort #CoryinRomania

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Ce faci în zonă

Sigur te gândești că, dacă vii aici la un tratament complet (apropo, la Afrodita un tarif orientativ pentru cazare, mese și băuturi all inclusive și spa este de 70 euro/zi), sigur te gândești cum îți vei petrece timpul când te vei plictisi de atâta spa (dacă este posibil). Patronii recomandă:

  • să pleci pe urmele Împărătesei Sisi, care s-a îndrăgostit de aceste locuri. Traseele marcate din pădurile din apropiere, mai lungi și mai scurte, le poți consulta aici.
  • ia direct de la recepție excursii în zonă:la Cazanele Dunării, la Cascada Bigăr sau, pentru aventurieri, plimbări cu ATV-urile spre lacurile Prisaca și Cerna.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

!!! La Afrodita Resort sunt disponibile pachete personalizate chiar și pentru cei care nu sunt cazați aici.

* – sursa: PR

LEAVE A REPLY