Greensylvania: descoperind Transilvania pe bicicleta electrică

0
Greensylvania: descoperind Transilvania pe bicicleta electrică

Pe drumuri de pământ, poteci prin păduri și, uneori, asfalt – așa poți explora și tu satele și colinele Transilvaniei, inspirând aer curat, profitând de adrenalina traseelor.

Să cobori din mașină și să te bucuri de peisajele care-ți taie respirația: cătune răsfirate, dealuri decorate cu căpițe de fân, conturul crestelor montane, ceața ce se ridică dimineața, razele aurii ale soarelui la apus – și totul pedalând lejer pe o bicicletă electrică de lux. Așa a fost și pentru mine acest weekend, când am fost la Reghin, la lansarea primului THOK Rental Center din România (de la producătorul italian care a revoluționat piața de e-bikes), care își propune să ofere turiștilor o variantă plăcută și inedită pentru a explora frumusețile uneia dintre cele mai căutate regiuni ale României.

Ca să testăm THOK-urile (modelele MIG-HT, MIG-R, MIG, MIG-ST și un Ducati MIG-RR – toate cu baterie de 504 Wh, pentru 40-100 de km), am dat o tură prin Livadă – am urcat până sus, la releu, apoi am coborât pe o pantă cu înclinație destul de mare, unde am testat atât frânele, cât și curajul de a prinde viteză! Astfel, am încercat cele trei moduri ale bicicletei electrice: eco (pentru un ajutor minim la pedalat), trail (pentru trasee cu diferențe de nivel mici și medii) și boost – special pentru urcările provocatoare. Evident, dacă vrei, poți opri funcția electrică a bicicletei și poți pedala normal – puțin mai greu pentru mine la deal, considerând greutatea bicicletei.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Distracția va deschide sezonul 2020

Ovidiu Morar, susținător al ecoturismului, este co-inițiatorul acestui proiect demarat prin fonduri europene. El s-a ocupat de achiziția bicicletelor: un model Ducati MIG-RR, trei THOK full-suspension MIG-R, un emtb full-suspention THOK-ST, care beneficiază de o motorizare Shimano E8000, cu baterie de 500 Wh. De asemenea, există și varianta hardtail cu trei modele THOK-HT, echipate cu motorul Shimano E7000.

Acum lucrează, alături de echipă, la configurarea traseelor ideale pentru turiști: „Suntem în faza de testare a bicicletelor, cât și a traseelor. Din primăvară, centrul de închirieri va fi deschis publicului.”

Trasee pentru toate gusturile

Traseele vor avea diferite grade de dificultate și vor fi configurate, pentru început, în județele Sibiu și Mureș. Astfel, Sibiel (pentru Munții Cindrel: Păltiniș/Crinț), Mărginimea Sibiului sau Săliște (spre Transalpina), Sovata-Praid, Reghin (pentru Defileul Mureșului-Toplița, Parcul Național Călimani, Valea Gurghiului), Sighișoara (cu localitățile săsești existente în zonă), vor fi „bazele” din care turiștii pot pleca. Evident, pentru un grup mare, bicicletele pot veni chiar și până în Apuseni. 

„Am început cu zona Reghinului și Sovata, două destinații mai puțin cunoscute din zona Transilvaniei, unde peisajele – atât din zona rurală, cât și tot ce înseamnă traseu montan – pot deveni adevărate descoperiri pentru cei care vor să petreacă o zi pe bicicletă. De asemenea, bicicletele pe care le avem pentru închiriat sunt de mărimi diferite, astfel încât ne putem plia atât pe excursii de tip family time, unde bicicleta electrică ajută în special la diminuarea efortului pedalării, sau pentru aventurierii în căutare de adrenalină, care preferă pantele mai line sau mai abrupte, drumurile accidentate și distracția pe două roți”, explică Ovidiu Morar, co-fondatorul Greensylvania.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Cum se organizează

Grupul minim pentru organizarea turei este de patru persoane. Alături de grup va veni și un însoțitor din partea Greensylvania. Costurile de închiriere vor începe de la 45 de euro/persoană/zi, în funcție de tipul de bicicletă dorit.

Mai mult, fiecare tur este custom-made pentru grup și se pot adăuga facilități extra de tip brunch/lunch, vizite la obiective de interes local sau opriri la localnici pentru a descoperi viața satului transilvănean.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Despre Greensylvania

Greensylvania se alătură tuturor inițiativelor de slow tourism deja existente în România, oferind pachete de turism velo cu biciclete electrice super premium, astfel încât experiența pe două roți să fie ancorată în secolul în care trăim. Transilvania deja atrage un număr impresionant de turiști români și străini, așadar Greensylvania devine o completare firească a poveștilor transilvănene din zonele mai puțin cunoscute și pe drumuri mai puțin circulate. Zona Transilvaniei este una propice pasionaților acestui tip de turism care poate fi practicat pe două roți.

Greensylvania este un proiect „Antreprenoriatul – de la idee la succes!”, finanțat prin POCU 3.7, în urma căruia au fost achiziționate bicicletele electrice. Suma totală este de 38.000 euro, finanțarea fiind nerambursabilă, iar până în acest moment s-a primit 75 %, sumă din care au fost achiziționate echipamentele. Urmează restul finanțării, astfel încât numărul bicicletelor achiziționate va ajunge în primăvară la 10.

Comments

comments

LEAVE A REPLY