Fost oraș industrial, azi cu potențial turistic: Reșița

0
Fost oraș industrial, azi cu potențial turistic: Reșița

Poate, dacă nu ai un ghid, un prieten de aici sau nu vii dispus să descoperi secretele acestui oraș, Reșița nu o să-ți spună multe. Dar ascunde unele dintre cele mai interesante locuri pe care le-am vizitat!

Când sunt Zilele Orașului care se transformă într-un adevărat festival de cultură locală, muzică bună din toate genurile, tradiție culinară bănățeană și dans popular, nu ai cum să nu explorezi tot ceea ce îți stă la îndemână. Am ajuns la #CustomResita direct în mijlocul adunării motocicliștilor din Centrul Civic. Pasionații de moto&bike din tot Banatul au venit să-și etaleze negrele furioase, adevărate bijuterii pe două roți, care au atras privirile vizitatorilor ce nu au ratat ocazia să se fotografieze inclusiv cu proprietarii! Totul, în ritm de muzică pop ce se auzea în tot centrul de la scena din piață. Apoi i-am văzut în paradă, prin oraș!

Fântâna-capodoperă

Nu știu dacă ați auzit de Fântâna Cinetică din Reșița. Chiar în Centrul Civic veți găsi o imensă structură de metal cu mai multe capete, care se învârte sincronizat! Acest simbol al orașului este opera Constantin Lucaci care a realizat-o în fosta fabrică de locomotive cu abur. Artistul a mai făcut și alte fântâni cinetice, care se găsesc prin țară ( în București, Constanța, Brăila, Drobeta-Turnu Severin), însă cea mai mare, mai frumoasă și mai faimoasă, este cea din Reșița! De ce? Pentru că e capabilă să îmbine forța apei cu oțelul și cu tehnologia… motrice: piesele fântânii se mișcă în sincron, creând un spectacol care este uluitor nu doar datorită înălțimilor jeturilor de apă, ci și datorită curcubeielor ce iau naștere în razele soarelui!

Și cum nu am avut norocul să o prind în funcțiune (poate din cauza ploii), las asta aici:

 

Cel mai bine un oraș se cunoaște la pas, mai ales un oraș industrial cu care mulți dintre noi nu suntem obișnuiți. Am avut o sumedenie de surprize: case moderne, stație de încărcare electrică pentru mașini, blocuri răsfirate, puncte de belvedere către munți, terase cochete, dar și magazine ce au rămas capturate în trecut. Reșița e o așezare extrem de lungă…sau am fost noi prea obosiți!

Oldies. #customResita #VisitResita #NeverlandPlace #visitRomania #romania

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Prima locomotivă cu aburi din țară, produsă la Reșița

Ehe, vremuri pline de nostalgie pentru bătrânii reșițeni, care știu bine poveștile bunicilor și străbunicilor lor care au lucrat la prima fabrică de locomotive cu abur din România. Reșița există din 1771, când s-a înființat ca oraș industrial sub influență austriacă. Imediat au fost inaugurate și primele două furnale. La 100 de ani de la înființarea orașului, în 1872, aici este produsă și prima locomotivă cu abur de pe teritoriul României: Resicza. După macheta a vienezilor (pusă apoi în circulație și numerotată #1), replica fidelă (#2) a fost pusă la treabă pentru a deservi linia Reșița-Secu. Timp de 90 de ani a cărat vagoane de materie primă – cărbune!

La Reșița au fost fabricate, de-a lungul timpului, aproape 1500 de locomotive cu aburi. Producția lor a încetat după aproape un secol, mai exact în anul 1964, când s-a trecut la tehnologia Diesel.

Muzeul locomotivelor cu abur

Bineînțeles, vedeta din Parcul Triaj, locul în care se află Muzeul Locomotivelor cu Abur, este Resicza care se află pe un piedestal la intrarea în muzeu. Nici că se putea altfel. Lângă ea, stau încă 13 locomotive produse la Reșița, una în Austria și una în Germania.

La un calcul simplu, imediat decretăm: acesta este cel mai mare de locomotive din România și printre cele mai mari din Europa! Instituția a luat ființă în 1972 din piese salvate de la casare pentru că… pentru ce mai erau de folos? Noroc cu cei de atunci care au muncit din greu pentru înființarea muzeului. E o senație plăcută să te plimbi prin parc și să descoperi, dincolo de cea mai veche locomotivă, și pe cea mai mare (locomotiva de ecartament normal, seria 142.072 din 1939), și pe cea mai nouă (locomotiva de ecartament îngust CFR 764.001 din 1958), dar și plăcuțele originale pe care este indicată „iuțeala maximă”!

Ah, și să nu uit să vă spun că intrarea este gratuită. Exact ca în orice parc orășenesc.

Muzeul Banatului Montan

De îndată ce am ajuns aici, m-a uimit clădirea: cu aspect puternic comunist, dar extrem de bine compartimentară în interior pentru un muzeu. Mai exact, are un fel de rampe spiralate care te poartă dintr-o colecție în alta. Mi-a plăcut și că nu-i deloc plictisitor. Deși muzeul are în patrimoniu peste 53.000 de piese (colecții de Arheologie, Numismatică, Istorie a tehnicii, Carte veche, Artă contemporană, Artă populară și etnografie), sunt expuse cele mai interesante și captivante. Și încă se lucrează la acest aspect, urmând să fie așezate cele mi interesante monede în vitrinele noi de la parter.

Machete ilustrând istoria industrială, porturi populare, monede, textile, ustensile din gospodărie, documente vechi, dar și opere de artă constituie o excelentă incursiune în Banat.

Intrarea costă… doar 2 lei. :))

Muzeul Cineastului Amator

Dar de Muzeul Cineastului Amator ați auzit? Păi e tot singurul de pe la noi din țară. E o instituție înființată de câțiva tineri care, de ani de zile încearcă să recupereze tot ceea ce lumea aruncă. Prin acest muzeu, ei vor să cerceteze și să readucă în atenția publicului a mişcarea de cineamatorism din România. Sunt colecționate și expuse camere pe peliculă, aparate de proiecție, vizioneze, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă, postere de film. În patrimoniul muzeului se află și una dintre cele mai vaste colecții de aparate foto din țară, expusă publicului în întregime în fiecare an de Noaptea Muzeelor.

Dacă vreți să-l vizitați, să știți că programarea se face cu o zi înainte pe pagina de Facebook, deoarece muzeul este în incinta Universității. Puteți susține muzeul printr-o donație.

#vintage #film #museum #customResita #VisitResita #NeverlandPlace #visitRomania #Romania

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Poiana Golului – distracție și belvedere

Și, ca să mă întorc la atmosfera de început, să revenim la festival. Poiana Golului, mai exact în vârful dealului pe care stă stema UCMR care se vede din oraș, a devenit un loc atipic al distracției. Oamenii super creativi de la #NeverlandPlace au transformat în 2018, Zilele Orașului Reșița într-un adevărat festival de muzică, dans, ateliere și workshopuri pentru toate gusturile. Iar Poiana a fost decorată atipic, cu cornere unice care au avut ca temă centrală bicicleta. Evident, locul a devenit preferatul tinerilor în cele 10 zile de festival, care nu s-au dat în lături de la urcarea (pentru mine) obositoare, prin pădure, până pe platou.

Ei, și până la anul…vedeți că azi a început Festivalul de Jazz de la Gărâna!

 

Explorarea orașului a fost posibilă datorită agenției #NeverlandPlace în cadrul proiectului de promovare turistică #CustomResita.

 

Vă las cu pozele:

#CustomResita #VistiResita #NeverlandPlaceCitește mai multe aici: http://corinamatei.ro/travel/romania/fost-oras-industrial-azi-cu-potential-turistic-resita/

Publicată de Cory's Blog pe Joi, 12 Iulie 2018

 

Turul complet este aici:

Comments

comments

LEAVE A REPLY