Comana, delta de la sud de București

2
Comana, delta de la sud de București

Comana este o deltă întinsă, a Neajlovului, frumos amenajată, care îți poate oferi o evadare din oraș oricând. Am stat acolo jumătate de zi, recunosc că nu suficient ca să vizitez tot parcul, dar sigur mă voi întoarce!

Rezervația Comana în câteva date

Comana a devenit Parc Natural în anul 2004 și se întinde pe 25.000 de hectare. Aici se găsesc două plante deosebite pentru care s-au creat rezervații suprapuse: Rezervația Științifică de ghimpe (Ruscus aculeatus) și Rezervația Științifică de bujor (Paeonia peregrina). În plus, Balta Comana este casa a peste 140 de specii de păsări – unele dintre ele rare și atipice pentru România. Tot aici găsim și stejari seculari – declarați monumente ale naturii și o zonă cu mărgăritar, propusă pentru a deveni o altă arie protejată.

Ce să vizitezi:

Balta Comana – este a treia zonă umedă din România ca întindere și a doua ca biodiversitate (după Delta Dunării). Are amenajări sumare cu mici podețe, unde poți face câteva poze deosebite!

Cabana Fântâna cu Nuc – aici se află acum administrația parcului. Clărirea a fost ridicată în anul 1889.

Mănăstirea Comana – are o istorie bogată și este un obiectiv turistic foarte căutat. Clădirea a fost ridicată în 1588 pe ruinele unui lăcaș de cult ctitorit de Vlad Țepeș. Întreaga istorie, aici.

Rezervațiile de ghimpe, bujor românesc (să nu cumva să-i rupeți/smulgeți!) și mărgăritar (again, lăsați-i acolo!).

Ce mi-a plăcut la Comana

– Am ajuns la Casa Comana, unde mi-a plăcut și cum e amenajată, și că e curată, și mâncarea servită.

– Prin rezervație te poți plimba cu bicicleta și chiar recomand. E cel mai relaxant mod de a o vizita.

– Într-adevăr, vezi păsări pe care nu le vezi în fiecare zi. Stoluri de rațe sălbatice, lebede, cormorani, drepne negre și egrete albe le vezi încă de la prima privire pe baltă.

– Parc Aventura, deși e micuț, e foarte bine pus la punct: câteva trasee de tiroliană tip zip, plus una de 130 de metri, peste lac. Am încercat-o pe cea peste lac. Senzații tari!

– Parcul cuprinde și patru peteți de escaladă cu mai multe trasee, zonă de tir cu arcul – care mi s-a părut foarte challenging și punct de închiriere biciclete.

– Există locuri pentru bird-watch. Sincer nu știu exact câte sunt. Dar de acolo îți ies niște poze frumoase.

– Am văzut nuferi înfloriți. Mulți! Și broaște care țopăiau pe frunzele lor.

– Am fost miercuri dimineață, deci a fost liber și am evitat grătarele din rezervație, despre care am auzit multe. Astea intră la ce nu mi-ar plăcea să văd…

Și niște minusuri…

– Cazarea mi se pare piperată la Casa Comana, în jur de 200 de lei/noapte.

– Se permite accesul cu mașini în rezervație. Adică pe mine, ca turist, chiar nu mă interesează că se plătește o taxă. Drumurile acolo sunt în mare parte neasfaltate și eu, pieton sau biciclist, trebuie să înghit tot norul de praf pe care îl lasă în urmă.

– Există foarte multe undițe (taxa de pescuit e 100 de lei). Nu mi se pare normal ca într-o rezervație naturală de interes internațional, Sit Ramsar – cu scop de protecție și conservare – să se poată pescui. Serios? Păi imediat plătesc taxa de vânătoare și se duc cu puștile după rațe sălbatice, nu? Poate crezi că exagerez. Dar știai că aici se găsesc 13 specii de pești, din care țigănușul și cleanul de Comana se există doar în acest areal natural? Halal protecție, dom’le!

Comana în 32 de fotografii

Comana, delta de la sud de București

Posted by Cory's Blog on 27 Decembrie 2016

*acest material l-am scris după ce am ajuns la Comana mulțumită prietenilor de la V+O COMMUNICATION, care au organizat un infotrip pentru promovarea produselor Nutrilite de la Amway.

Comments

comments

    • Bună ziua! Mulțumesc mult de tot, abia aștept să le vizitez! Din păcate, acum nu a fost timp, dar revin cu siguranță! 🙂

LEAVE A REPLY