Cluj, dragoste la prima întâlnire

0
Cluj, dragoste la prima întâlnire

Cluj este orașul de care mă reîndrăgostesc de fiecare dată când mă întorc. Ori că descopăr un loc nou, ori că își schimbă înfățișarea în funcție de anotimp sau de evenimente, are tot timpul acel je ne sais quoi ce-mi transmite o stare de liniște, de fericire și mă face să-mi doresc să rămân.

Recomand Clujul oricând. Pe zăpadă, pe caniculă, în decoruri pline de parfumuri de flori sau în cele plouate și arămii. Ziua sau noaptea. Și la apus sau răsărit. Dincolo de locurile pe care trebuie să le cunoști, alege să te pierzi pe străzile orașului, Clujul are cu ce să te impresioneze!

Un centru vechi și romantic

Inima Clujului este Piața Unirii, de unde se înalță măreața Catedrală Sfântul Mihail – o bijuterie arhitecturală a secolului al XIV-lea, care îmbină trei stiluri: gotic, baroc și neogotic. Înăuntru vei admira orga originală, coloanele și arcadele spectaculoase și altarul luminos. De fapt, biserica aceasta are 11 altare! Și ține minte că aici a fost botezat Matei Corvin, a cărui statuie o găsești chiar lângă biserică.

Vizavi, în dreapta, poți admira Palatul Banffy și Hotel Melody Central, alte două construcții vechi ale Clujului. Aproape de centru, vei ajunge la Casa lui Matei Corvin – locul în care s-a născut la 23 februarie 1440. După ce a trecut în proprietatea orașului, clădirea a servit, pe rând, ca han, spital sau închisoare, în funcție de necesitatea dată de contextul istoric. În 1902 a devenit sediul Muzeului Societății Carpatine Ardelene. A fost colegiu și, după al Doilea Război Mondial, a devenit sediu al Universității de Artă și Design – așa cum este până astăzi. Clădirea a suferit modificări și adaptări la stiluri noi, fiind restaurată de trei ori. Încă din secolul al XVI-lea, clădirea era căutată și vizitată de cei care treceau prin oraș, fiind primul obiectiv turistic al Clujului. Astăzi, se pot vizita holul intrării, superba curte interioară și expozițiile organizate de Universitate de la etaj și subsol.

 

Plimbă-te pe Bulevardul Eroilor, la pas, și simte aerul boem al trecutului. Oprește-te la o terasă acolo și savurează o cafea tare! Puțin mai încolo, ajungi în Piața Avram Iancu, unde vei vedea Biserica Ortodoxă cu statuia lui Avram Iancu în față, iar peste drum stă Teatrul Național din Cluj, o clădire monument istoric în stil neobaroc, pe care o vei ține minte mult timp! Ca experiența ta să fie completă, îți recomand să te duci și la o piesă de teatru!

O gură de aer proaspăt

Grădina Botanică din Cluj este una dintre cele mai frumoase pe care le-am vizitat în România. Este imensă și, dacă ai mult timp la dispoziție, vei vedea peste 10.000 specii de plante din toate colțurile lumii, inclusiv palmieri, plante acvatice din Amazon, cactuși sau plante carnivore. Instituția se mai remarcă prin cel mai bogat ierbar din țară, cu aproximativ 650.000 de coli cu plante. Dar aici vin nu numai pasionații de plante, ci și cei de arheologie: sunt expuse sarcofage romane și vestigii arheologice din vechea colonie romană. Grădina Botanică are două atracții speciale. Una dintre ele este Grădina Japoneză, amenajată impecabil, cu pârâu și foișor în stilul culturii lor. Cealaltă îl reprezintă Turnul de Apă, în care oricine poate urca să admire peisajul.

Nu rata Parcul Etnografic Național Romulus Vuia, care a ajuns unul dintre cele mai prestigioase muzee de acest gen din întreaga Europă. E primul muzeu în aer liber din România, fiind înființat pe 1 iunie 1929 (pe 75 de hectare) de etnograful Romulus Vuia, doar cu case originale, locuite în trecut de țărani. 

Printre obiectivele ce ies în evidență, în afară de casele care vin fiecare cu ceva original, se numără biserica de lemn din satul Chiraleș de secol XVII, cuptorul pentru ars varul din Baba și fierăriile din Rimetea și Vărzari. Să nu uităm nici de Biserica de lemn din Cizer (1773), care e considerată lucrarea meșterului de biserici Vasile Nicula Ursu, adică Horea, conducătorul răscoalei țărănești din 1784.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Hello, do you have a moment? 😂

O postare distribuită de 𝓒𝓸𝓻𝓲𝓷𝓪 𝓜𝓪𝓽𝓮𝓲 (@corymatei) pe

Cimitirul Central din Cluj-Napoca este un alt obiectiv impresionant, din punct de vedere arhitectural și cultural. O adevărată lecție de istorie, plimbarea pe alei te duce printre cele mai impresionante pietre funerare – opere de artă și printre familii nobiliare, savanți, medici, arhitecți, profesori și academicieni, muzicieni sau artiști – în diferite stiluri:eclectic, baroc, neoclasic, neogotic, neorenascentist, neobaroc, Art Nouveau, dar și moderniste. Vei „întâlni” personalități marcante ale istoriei: Emil Racoviță, Sámuel Brassai, Nicolae Drăganu, Emil și Iuliu Hațieganu, Gergely Bethlen, Octavian Fodor, Adrian Marino, Raluca Ripan, Ion Agârbiceanu, Doina Cornea, Emil Isac și mulți-mulți alții. Astfel, Cimitirul Central și-a câștigat renumele de Panteonul Transilvaniei.

Un tur cultural

Cluj are câteva muzee reprezentative. Muzeul de Artă al Clujului este adăpostit în Palatul Banffy și reunește opere de artă ce aparțin atât pictorilor reprezentativi ai României (Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady), cât și ale celor transilvăneni, mai puțin cunoscuți.

Muzeul Farmaciei poate fi un loc fascinant mai ales pentru cei mici. Îl găsești în Casa Hintz, clădirea în care în 1573 s-a deschis prima farmacie din oraș. Colecția este formată din aproximativ 3000 de obiecte specifice: instrumente de laborator, vase, cântare vechi și mobilier.

Cea mai bună mâncare

Am descoperit și cele mai bune locuri în care să mănânci. Pentru paste delicioase, îți recomand Pasta La Vista, iar pentru burgeri americani adevărați, treci pe la California Burger. Sau pe la Klausen Burger dacă vei o masă cu priveliște de la înălțime. Dacă nu te înțelegi cu mâncarea de tip fast-food, recomand Casa Boema, Baracca și Livada – unde vei găsi produse proaspete și de calitate. Apoi, mie-mi mai place să mănânc la Berăria Ursus, Marty Restaurants, Tortelli Pasta Bar și, forever my fav, Pizza Acrobatica cu cea mai bună pizza din oraș! Și, evident, nu rata Donuteria la desert, apoi un ceai la Samsara, într-un decor fabulos!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Mmmmm 😍 #clujing at @pizza_acrobatica #foodporn

O postare distribuită de 𝓒𝓸𝓻𝓲𝓷𝓪 𝓜𝓪𝓽𝓮𝓲 (@corymatei) pe

Alte activități

Shopping

Am descoperit recent că orașul acesta este raiul hainelor. Încearcă o sesiune de shopping pe Br. Eroilor și vei înțelege! 🙂

Sus, în Parc

Dacă vrei să faci puțină mișcare, treci podul peste Someș, apoi urcă scările ce duc în vârful dealului, la Cetățuie. Acolo vei găsi o terasă unde să-ți tragi sufletul, în timp ce admiri tot orașul! Sau, fă ca mine: pleacă de la Untold direct la Cetățuie ca să vezi răsăritul peste oraș!

Distrează-te!

În fiecare august, aici se organizează Untold, cel mai mare festival din Europa, unde vin cei mai cunoscuți DJs din lume. Timp de patru zile, atmosfera este de poveste!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Miss you a lot! #untold #wolfspirit

O postare distribuită de 𝓒𝓸𝓻𝓲𝓷𝓪 𝓜𝓪𝓽𝓮𝓲 (@corymatei) pe

Plimbă-te

…cu autobuzul! Clujul este fi primul oraș din România care are autobuze electrice! Este o altă variantă de a vedea părțile mai îndepărtate.

 

O parte din acest material a apărut în Revista Femeia., ediția octombrie 2016

Comments

comments

LEAVE A REPLY