Cetatea din Axente Sever, surpriza din drum

0
Cetatea din Axente Sever, surpriza din drum

Dinspre Sibiu spre Mediaș, am intrat într-o comună de care sincer nu mai auzisem: Axente Sever – nume dat după un revoluționar pașoptist. Încă din depărtare o cetate impunătoare, îngrijită și chiar renovată ieșea în evidență. Iar în Transilvania, toate satele săsești au câte una, mai mare sau mai mică. Când am ajuns lângă ea, am văzut și afișul mare: MUZEUL CETATE. Frână!!!

Ideea inițială a fost să-i fac o poză din exterior. Însă poarta mare, de lemn, era deschisă. Iar o doamnă m-a invitat înăuntru. Am intrat admirând întâi curtea interioară plină de flori. Am plătit biletul de intrare la muzeu (7 lei). Mi-a spus că pot vizita biserica veche, de o frumusețe rară, că în spate este amenajată o expoziție în trei camere, că se poate urca în turn unde voi vedea mecanismul ceasului, clopotele și priveliștea, că după ce termin să intru în muzeul din față, iar dacă nu am unde sta, mă pot caza acolo. Da, ați citit bine ultima informație, deși inițial a trecut pe lângă mine ca fulgerul. Cum să stau acolo? Dar… să le luăm pe rând…

700 de ani de istorie

Biserica (sec XIV) și zidurile de fortificație (sec XV) formează un complex monument-istoric. Biserica este deosebită: este printre puținele biserici din Transilvania care au turnul-clopotniță deasupra corului – de obicei acesta este alipit bisericii sau chiar separat de construcție. Corul bisericii este cea mai veche parte a complexului arhitectural care s-a păstrat până astăzi. Interiorul impresionează prin simplitate, dar și prin ogivele masive în comparație cu dimensiunile interiorului. Lăcașul este foarte bine întreținut, am admirat inclusiv orga veche din 1777 la care am putut urca pe scara din spate.

Sus, în turn

În turn se urcă traversând mai multe spații. Am văzut mecanismul ceasului de după geamul de protecție, care funcționează perfect. L-am luminat cu lanterna telefonului, ca să-i pot face și o poză, că nu există un bec. Clopotele sunt foarte vechi (din 1699), iar sunetul lor este destul de puternic și clar chiar și atunci când bați doar cu degetele în ele. Încearcă…doar atât! De sus, priveliștea pare un tablou medieval săsesc, în care timpul stă în loc. E foarte relaxant să te uiți peste sat în timp ce vântul te răcorește.

O expoziție inedită

Expoziția din „cele trei camere din spate” (magazii), dar și din curte aduce în prim plan diverse obiecte ce erau folosite în trecut. Cel mai mult mi-a plăcut camera… alcoolică 🙂

Muzeu despre originea sașilor

Acest muzeu, unul dintre cele mai relevante dintre cele dedicate etnografiei săsești, a fost amenajat nu de primărie sau localnici, ci de un olandez! De fapt acesta, Antoine van Rijen, a suportat eforturile financiare și pentru renovarea cetății, în 2009. El a declarat în interviuri că a făcut acest lucru deoarece a fost fascinat de legătura dintre poporul său și originile sașilor, care au rădăcini și în Belgia, Olanda, Germania, Luxemburg. Așa că la muzeu, veți găsi documente și fotografii care atestă asemănarea dintre portul tradițional, nume și cuvinte între aceste culturi: sasă și flamandă în principal.

Vrei să înnoptezi cavalerește?

Când au fost ridicate zidurile de fortificație, au fost construite în același timp și magazii, de jur-împrejurul acestora. Iar o minte sclipitoare a spus: camere de oaspeți!

Este o idee atât de ingenioasă, că am apreciat-o enorm! Te cazezi între zidurile unei cetăți vechi de șapte secole, unde ai tot confortul, fiecare cameră are grup sanitar propriu. Camerele au de la două până la cinci paturi, iar cazarea coastă 70 lei/persoană/noapte cu mic dejun. Micu dejun trebuie să-l ceri în prealabil, să simți că faci parte dintr-un nobil ordin cavaleresc! 0735*564*996 e numărul de rezervare.

http://corinamatei.ro/travel/cetatea-din-axente-sever-surpriza-din-drum/*aceste fotografii minunate NU sunt editate și…

Publicată de Cory's Blog pe Marţi, 27 Decembrie 2016

*aceste fotografii minunate NU sunt editate și sunt făcute cu o cameră Sony RX10M II, (mai puțin ultimele două din galeria expoziției – sunt făcute cu un S5) care se adaptează cu ușurință oricărei situații – vezi pozele contre-jour și cele făcute în încăperi cu luminozitate redusă. Review-ul pe care l-am făcut aparatului foto îl poți citi AICI.

Comments

comments

LEAVE A REPLY