Cascada Cailor, minunea dintre munți

0
Cascada Cailor, minunea dintre munți

Odată ce ești în Borșa, să ajungi la Cascada Cailor e floare la ureche! Și până la urmă, merită un mic efort ca să vezi cea mai înaltă cădere de apă din România!

Cascada Cailor, un traseu pentru oricine

Asta pentru că, din stațiunea Borșa, există telescaunul care te urcă până pe platou în doar 17 minute (10 lei/cursa). Odată ce traversezi platoul, ai două indicatoare: Cascada Cailor în dreapta-jos și Lacul Știol, drept, în sus.

Venisem doar pentru Cascada Cailor și, cum era destul de târziu (că trebuia să prind telescaunul la întors), am început să cobor repede pe drumul ca de căruță spre cascadă. M-am întâlnit cu oameni de toate vârstele, de la copii foarte mici, până la bătrâni ce străbăteau drumul încet, ajutându-se de baston. Drumul este minunat și străbate o mică parte din Rezervația Naturală a Munților Rodnei!

Un obiectiv unic în țară

Cascada Cailor este cea mai înaltă cascadă din România și nu este singurul lucru care o face specială. În fiecare primăvară, după ce se topește zăpada de pe Muntele Cailor, toată apa se adună într-un circ glaciar. De aici, apa trece peste Podul Cailor și cade în trepte de la o înălțime spectaculoasă, dând naștere unei cascade argintii de aproape 95 de metri înălțime.

Ia-ți suficient timp să o admiri. Du-te întâi spre mijlocul ei, este amenajată o potecuță cu balustrade. Apoi coboară la bază și ascult-o. Dacă treci podețul peste apă o să găsești făcut un popas, cu mese și băncuțe.

Legenda spune că…

…sus, pe platoul de deasupra cascadei, pășteau caii. Iar, din când în când mai venea ursul… când avea stomacul gol. Și mai vâna câte un cal ca să-și potolească foamea. Însă, într-o noapte, a venit o furtună mare cu fulgere și trăsnete dintre cele mai puternice. Caii erau foarte speriați. Și tot atunci, a ieșit și ursul la vânat. Caii s-au speriat atât de tare și, ca să scape din ghearele ursului, s-au aruncat în gol, în cascadă. Localnici au fost impresionați de tragedia ce s-a întâmplat în acea noapte și, de atunci, căderea de apă s-a numit Cascada Cailor.

Ponturi:

– Când vrei să te plimbi cu telescaunul, trebuie să știți că nu pornește decât dacă sunt de la 10 persoane în sus! Am avut noroc, am ajuns la casă concomitent cu un grup de școlari. Am avut grijă să mă întorc tot cu ei și astfel nu am așteptat deloc.

– De la Cascada Cailor până la Lacul Știol sunt 2,5 km. L-am lăsat pe data viitoare. Văzut de sus are formă de fluture. Alții spun că de inimă 🙂 Cu puțin noroc, aici o să vezi și caii care pasc acolo, pe platou.

– Vino la cascadă primăvara sau la începutul verii, când debitul apei este mare!

– E important unde te cazezi și contează foarte mult să nu încurci Borșa sat cu Borșa Complex. Stai în Borșa Complex, pe partea dreaptă a drumului principal cum vii dinspre Vișeu. Am stat la Pensiunea Steaua Nordului, construită recent. O recomand cu toată căldura – este foarte curat, priveliștea de pe terasă e de vis și am dat doar 80 de lei pe noapte. Tot aici, am avut ocazia să gust și horincă adevărată, din partea casei 🙂 Rezervă aici

– Mănâncă la Restaurant Roman, au cea mai bună mâncare din stațiune. Și până să ajung aici, am întrebat și la vilă, și la telescaun unde se mănâncă bine, mi s-a spus spus același lucru! Recomand preparatele tradiționale, care sunt făcute de la zero chiar la ei, cu carne achiziționată de la localnicii din Borșa. Gustă mai ales cârnații!

Și multe, să vă convingeți că merită:

Mai multe: http://corinamatei.ro/travel/cascada-cailor-minunea-dintre-munti/

Posted by Cory's Blog on 27 Decembrie 2016

*aceste fotografii minunate NU sunt editate și sunt făcute cu o cameră Sony RX10M II. Review-ul pe care l-am făcut aparatului foto îl poți citi AICI.

Comments

comments

LEAVE A REPLY