Am remarcat traseul Gura Diham – Poiana Izvoarelor

1
Am remarcat traseul Gura Diham – Poiana Izvoarelor

Ora 10:30. Două microbuze ajung la cabana Gura Diham din Bușteni, locul de unde pornește cel mai popular traseu spre Vârful Omu. Voluntari de la Omniasig în frunte cu cei de la conducerea companiei, câțiva oameni din presă și bloggeri sunt atenți la instrucțiunile celor de la Asociația Oxigen, care coordonează programul de remarcare.

La treabă!

Primim perii de sârmă, pensule, mănuși și vopsea roșie și albă. Ni se explică cum că următoarele două marcaje trebuie să fie vizibile pe traseu. Facem echipele și pornim pe Panta Prostului – primii 300 de metri din traseu (unde evident că ne întoarcem plămânii pe dos). Băieții se apucă să curețe coaja copacilor cu peria și restul veneam din urmă să vopsim. Unele marcaje abia că se mai intuiesc când suntem în dreptul lor, iar iarna, fără poteca pe care o vezi în restul anotimpurilor, e foarte ușor să te rătăcești.

O experiență memorabilă

Mă bucur că am avut ocazia să particip la această acțiune. Am remarcat mult mai repede decât preconizam. Și a fost cu râsete, voie bună, glume și multe povești. Iar sus, după muncă, ne-a așteptat cel mai bun gulaș la ceaun pe care l-am mâncat vreodată!

Apoi am „coborât” în Bușteni prin Pichetul Roșu, un traseu lung, dar frumos.

#OMNIASIGpentruOMU

Programul de remarcare a avut mai multe etape, ce au durat toată vara.

Proiectul a presupus remarcarea traseului Bușteni – Pichetul Roșu și implicarea a 10 voluntari ai Asociației pentru Natură Oxigen, care au înlocuit lanțurile, podețele de lemn și panourile direcționale pe traseul de vară Pichetul Roșu – Cabana Mălăiești – poteca Tache Ionescu. Aceste elemente, esențiale pentru o drumeție fără incidente și dusă la bun sfârșit în siguranță, fie lipseau, fie erau avariate și amenințau efectiv viața turiștilor care vizitau această porțiune de traseu.
În primele zile ale celei de-a doua etape, au fost demontate lanţurile şi pitoanele vechi, iar în locul lor s-au montat 150 de metri de lanţuri pe toate porţiunile cu risc ridicat, s-au construit şi instalat scări noi pe unele zone dificile şi au fost consolidate podurile existente pe traseu. În plus, s-au construit și montat indicatoare de traseu pe porțiunea Bușteni – Pichetul Roșu și panouri de informare la Cabana Mălăieşti, în zona La Prepeleac, la Căminul Alpin şi la Pichetul Roşu. Lucrările celei de-a doua etape s-au încheiat cu construirea unui spațiu de odihnă la Pichetul Roșu, unde turiștii se vor putea odihni înainte de a parcurge restul drumului spre Vârful Omu.

Urmează și cea de-a treia etapă, în care se va remarca ultima porțiune spre Vârful Omu, se vor instala panouri informative și se va construi un loc de odihnă.

Am remarcat traseul Gura Diham – Poiana Izvoarelor

Posted by Cory's Blog on 30 August 2017

Comments

comments

LEAVE A REPLY