Ne-am săturat de aglomerația de pe Valea Prahovei, dar nici acasă nu am sta. Așa că îți propun o listă cu sate și mici stațiuni pentru un weekend plin de relaxare!
Fundata, Brașov
Cea mai înaltă localitate din țară (1360 de metri), e păzită strajnic de Munții Piatra Craiului și Bucegi, într-o zonă muntoasă de o frumusețe magică. Nu doar că vei avea parte de liniștea pe care ți-o dorești, dar poți face și mișcare: ai, foarte aproape, Peștera Dâmbovicioara, Cheile Grădiștei, Prăpăstiile Zărneștiului, dar și Măgura – pe care eu îl consider printre cele mai frumoase sate din România.
Gârda de Sus, Alba
Când turiștii se duc la Peștera Scărișoara, prea puțini își rezervă timp să urce și mai sus de faimosul obiectiv, spre Ocoale. Aici ,satele din Apuseni păstrează acel pitoresc montan cum rar mai găsești. Așa că lasă-te pierdut printre colinele domoale pline de zăpadă, într-o pensiune călduroasă la care ajungi cu sania trasă de cai. Dacă vrei o plimbare deosebită, alege Cheile Ordâncușei.
Balvanyos, Covasna
Ar fi păcat să nu petreci măcar o vacanță de iarnă în Tărâmul Apelor Minerale – cum mai e supranumită Covasna. La Băile Balvanyos, găsești confortul pe care îl visezi. Gândește-te numai cum ar fi să stai într-o piscină cu apă caldă în timp ce afară ninge liniștit! De vis, nu? Iar pentru plimbări ai la doar o aruncătură de băț Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș
Lepșa, Vrancea
Drumul șerpuit care leagă Târgu Secuiesc de Covasna trece printr-unul dintre cele mai mari parcuri naturale din țara noastră: Putna Vrancea. Tot aici, satele se dezvoltă spre turism, mai ales că natura e prielnică, oferind priveliști de vis din vilele de lemn de la marginea pădurii dese. De aici, poți face și două trasee foarte apreciate: unul spre Cascada Putna (pe drum) și unul prin Cheile Tișiței (pe potecă deschisă în orice anotimp).
Ceahlău, Neamț
Ceahlău înseamnă o zonă de vis, care te va surprinde în fiecare moment al zilei. Sat aflat pe versantul ce coboară spre Lacul Izvorul Muntelui, are un peisaj viu, dinamic, care se schimbă odată cu poziția soarelui și cu vremea. Admiră priveliștea la căldura vinului fiert sau încearcă trekking-ul de iarnă în Parcul Național Ceahlău.
Dubova, Mehedinți
Poate unul dintre cele mai frumoase și primitoare locuri din zona Cazanelor Dunării, Dubova îți poate oferi vacanțele de iarnă pe care le visezi. Și, dacă nu e prea frig, poți chiar face o mică croazieră prin chei, la Statuia lui Decebal și la Peștera Veterani.
Voineasa, Vâlcea
Aflată în Munții Lotru, Voineasa e o stațiune de relaxare și tratament care îți oferă cadrul perfect pentru deconectare. Doar prin simplul fapt că vii aici, faci o cură de sănătate prin aerul ozonat. Iernile blânde, cu puține zile în care răbufnesc mai violent, îți permit să te bucuri din plin de toată zona: Lacul Vidra, zona de ski de la Resortul Transalpina (cu pârtii, telescaun, teleschi și o telegondola), ba chiar și de traseele care pornesc din localitate.
Păltiniș, Sibiu
Păltiniș este colțul de rai care iarna se transformă într-o poveste frumoasă, cu foc în sobă, cu lumină aurie, cu sănii trase de cai. Aici nu ai cum să te plictisești: e locul preferat al celor ce iubesc schiul și snowboard-ul, dar și al celor care vor să învețe să practice aceste sporturi! Apoi, te poți plimba prin Rezervația Iezerele Cindrelului la faimoasele lacuri glaciare sau sta în stațiune printre vechile monumente istorice ale primei stațiuni montane din România.