Recuperează-ți banii pe biletul de avion!

2
Recuperează-ți banii pe biletul de avion!

Cazurile în care zborurile întârzie sau se anulează sunt din ce în ce mai dese. Așa că trebuie să știi că există o reglementare în interiorul Uniunii Europene, prin care ți se permite să-ți recuperezi banii în cazul în care zborul tău se anulează, întârzie sau avionul este suprarezervat.

Când este valabilă reglementarea?

În două situații: decolezi de pe un aeroport din UE sau aterizați pe orice aeroport din UE cu un avion aparținând UE + Islanda, Norvegia, Elveția.

Care sunt condițiile de aplicare?

  • – Când nu ți se permite îmbarcarea pentru că au suprarezervat zborul și rămân fără locuri
  • – Când zborul întârzie peste 5 ore
  • – Când zborul este anulat

Cum procedez?

Dacă te afli într-una dintre situațiile de mai sus, trebuie să depui o plângere. Ori o faci tu, ori plătești o firmă care să se ocupe de toate procedurile.

Despăgubiri

Dacă nu ești îmbarcat, ți se anulează zborul sau ajungi la destinația finală cu peste 3 ore întârziere, primești despăgubiri în funcție de distanță.

Zboruri în interiorul UE:

  • sub 1 500 de km: 250 EUR
  • peste 1 500 de km: 400 EUR

Zboruri între un aeroport din UE şi unul din afara UE:

  • sub 1 500 de km: 250 EUR
  • între 1 501 şi 3 500 de km: 400 EUR
  • peste 3 500 de km: 600 EUR

Iar în caz de o întârziere de peste 5 ore, ai dreptul să ți se ramburseze suma totală a prețului biletului.

În funcție de distanță şi de durata întârzierii, ai dreptul și la cazare gratuită.

Situații în care reglementarea nu se aplică

Nu vei fi compensat în caz de situații excepționale, cum ar fi războiul, tulburările politice și dezastrele naturale. Nici dacă ești anunțat cu minimum două săptămâni de la decolare că zborul este anulat sau ți se oferă un zbor alternativ pe aceeași rută. 

Nu uita de asigurare!

Nu uita ca de fiecare dată când pleci să-ți faci o asigurare de călătorie. Ai grijă ce pachet alegi, cheltuielile personale ar putea fi acoperite de aceasta.

Momondo.ro, motorul independent de căutare a ofertelor de călătorie, a realizat Ghidul Compensațiilor, pentru ca turiștilor să le fie mai ușor să afle ce drepturi au. În acest sens, au realizat câteva scheme pentru a înțelege mai bine conținutul reglementării:

Screen Shot 2016-07-14 at 17.41.30 Screen Shot 2016-07-14 at 17.43.04

 

Comments

comments

  1. In urma cu un an mi-am luat un bilet Anglia-romania si am uitat data pe care trebuie sa plec si am facut doar un zbor se poate recupera ceva?

LEAVE A REPLY