Dubai, uimire în contururi futuriste

0
Dubai, uimire în contururi futuriste

Dubai este un oraș extrem de modern și arătos, ridicat până la cer în ultimii 19 ani, cu primul zgârie-nori, Burj Al Arab. Poate te-ai gândit un moment că nu ai prea multe de văzut aici dacă nu este un loc cu istorie și monumente, însă te-ai înșelat. Când am ajuns aici, nici nu am știut ce să văd mai întâi și unde să mă uit mai întâi!

Încă de la prima cunoștință, Dubai impresionează atât de tare prin arhitectura sa, că te lasă cu gura căscată și nu te mai poți opri din minunat. Prima splendoare este când intri pe autostrada cu șase benzi pe sens din mijlocul orașului. Dar de unde a pornit totul?

Începuturi clasice

Primul trib s-a stabilit aici prin 1833, acei oameni intuind portul natural și succesul pe care avea să-l aibă pentru comerț – în principiu cu perle și pește. Încă din secolul XX, Dubai devenise faimos mai ales pentru piața sa – souk – un loc cu sute de tarabe unde comercianți din toată lumea veneau după marfă de cea mai bună calitate. La jumătatea secolului XX, din cauza traficului intens al vaselor, râul s-a umplut de nămol, iar șeicul Rahid a decis să-l curețe și să investească în infrastructura orașului. În 1966, rezerve importante de petrol au fost descoperite, iar șeicul a decis să investească profitul în dezvoltarea orașului. Așa că, astăzi, Dubai are și o a doua importantă sursă de venit: turismul.

Clădirile futuriste

Încă de când te apropii de centrul modern al Dubaiului, vezi peisajul presărat cu clădiri suple, care ating cerul. Peisajul este unul unic, pe care nu-l întâlnești nici în alte colțuri ale lumii.

Burj Khalifa rămâne cel mai înalt zgârie nori din lume, cu o înălțime de 828 de metri. De parcă nu ar fi fost suficient, clădirea se laudă și cu cele mai rapide lifruri din lume, în care cu siguranță îți vor țiui și ție urechile când vei urca la etajul 124, la platforma de observație, pentru cea mai frumoasă priveliște a Dubaiului. Dacă adori arhitectura modernă, ești unde trebuie! Fă o vizită hotelului de lux Atlantis the Palm, care are are și un parc acvatic, Aquaventure, dar și o expoziție acvatică de delfini. Acesta se află pe Palm Jumeirah – insula artificială în forma unei frunze de palmier. Dacă vrei să o vezi în toată splendoarea ei, rezervă-ți un zbor cu elicopterul!

Emirates Tower sunt, din nou, de neratat! Două clădiri simetrice, de înălțimi diferite, stau ca o poartă spre era modernității.

Vrei și puțină natură? Miracle Garden Dubai este una dintre cele mai noi atracții, cu flori, păuni și fluturi colorați. Grădinile artificiale sunt unice atât în regiune, cât și prin designul lor. Fac parte din cartea Recordurilor, cu peste 109 milioane de flori plantate!

O altă minune a construcțiilor este cea mai mare fântână coregrafică din lume, luminată cu 6600 de leduri. Fântâna dansează în ritmul muzicii, în fiecare seară de la ora 18:00, din jumătate în jumătate de oră. Ai grijă dacă bate vântul, apa este aruncată în aer 150 de metri!

Și nu uita că Jumeirah Mosque este una dintre cele mai fotografiate moschee din lume datorită frumuseții sale răpitoare.

Activități… de lux

A spus cineva shopping? Dubai are peste 60 de centre comerciale și malluri și încă vreo 10 sunt în construcție! Dar eu ți le recomand pe cele mai importante: Dubai Mall – aici vei găsi o întreagă aripă dedicată pantofilor și Wafi – mallul în formă de piramidă! Când te plictisești de malluri, du-te în Gold Souk Al Ras, unde poți negocia bijuterii din aur, diamante, parfumuri, electronice și eșarfe din cea mai fină mătase naturală!

Plajă și relaxare! Cel mai potrivit loc pentru a face asta este în Dubai Marina, unde sunt hotelurile cu cele mai frumoase piscine din oraș!

Schiază! Da, se poate și la 405 de grade Celsius, datorită tehnologiilor de ultimă oră de care arabii dispun. Evident, este o activitate de interior, însă nu diferă mult de ceea ce se întâmplă în Alpi: ai teleschi, pârtii cu grade diferite de dificultate și…temperaturi cu minus.

Aventurează-te pe cea mai lungă tiroliană din lume! O găsești în Dubai Marina, iar traseul este între două clădiri foarte înalte, la 170 de metri înălțime! Viteza garantată este de 80km/h!

Nu-i suficient? Sari cu parașuta deasupra insulelor-palmier!

Sau poate preferi ceva adrenalină la sol. Rezervă-ți o zi pentru safari în deșert. Cu jeep-urile pe coline, senzația va fi de neuitat!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Fântânile care dau din buric pe ritmuri orientale. #dubaifountain #fountainshow #dubaimall #visitdubai #dubai

O postare distribuită de 𝓒𝓸𝓻𝓲𝓷𝓪 𝓜𝓪𝓽𝓮𝓲 (@corymatei) pe

Prețuri?

  • Deși avem cursă directă low-cost, prețurile depășesc 700 de lei pentru o un drum dus-întors.
  • O cameră dublă de 3*, cu mic dejun inclus, costă de la 140 de lei.
  • Taxiul costă aprox 2 lei/km.
  • O masă la un restaurant din centru costă de la 80 lei/pers, dar una la un restaurant ieftin costă 30 lei/pers.

Ce trebuie musai să știi:

  • Deși limba oficială este araba, lumea vorbește engleză.
  • În 90% dintre locuri poți plăti cu cardul, inclusiv la taxi. Doar anunță înainte.
  • Nu e nevoie de viză pentru o vizită de maximum 90 de zile.
  • E recomandat să închei o asigurare de sănătate privată înainte să pleci.
  • În locurile publice sau pe stradă, consumul de alcool este ilegal.
  • Dubai este printre cele mai sigure orașe din lume datorită legilor aspre.

 

Acest material a apărut în ediția de iunie a Revistei Ioana

Citește mai mult pe: http://corinamatei.ro/travel/asia/dubai-uimire-in-contururi-futuriste/

Publicată de Cory's Blog pe Miercuri, 10 Octombrie 2018

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY