Pisa e ideală pentru o după-amiază excelentă

0
Pisa e ideală pentru o după-amiază excelentă

Pisa nu are cum să fie o idee rea, mai ales dacă ți-ai planificat un concediu de câteva zile în Florența. În doar o oră și cu 3-10 € (în funcție de tipul de autobuz/tren ales), ai și ajuns în orașul Turnului Înclinat!

Nu-ți reduce vizita doar la Piazza dei Miracoli (Piazza del Duomo), încearcă să explorezi orașul în întregimea lui – e foarte mic, nu-ți face griji, și nu ai nevoie de niciun mijloc de transport de la gară până în centru și înapoi. Și spun asta pentru că primul lucru pe care l-am învățat în timpul vizitei mele a fost că Pisa nu este omogenă deloc în ceea ce privește arhitectura, ceea ce o face și mai interesantă. Clădirile romanice se împletesc cu bisericile gotice și cu stilul tradițional italian al piețelor renascentiste.

Explorarea orașului

Am ajuns în Pisa în jurul orei 13, într-o zi caldă de august. Nu mi-am făcut griji, deoarece odată ce am intrat pe străduțe, am fost ferită de razele fierbinți. Pas cu pas am descoperit un oraș frumos și relaxant. Pe străzi am văzut mulți localnici și doar o mână de turiști. Și nu pentru că nu ar fi în oraș, ci pentru că toți sunt ciorchine în Piazza del Duomo făcând mii de fotografii-clișeu ținând turnul să nu cadă. Alții stau la cafenelele overpriced de lângă marele obiectiv al orașului. Nu mă înțelege greșit, piața este și ea superbă, trebuie să ajungi și aici, dar te rog, întâi vizitează orașul!

Râul Arno care trece prin Pisa dă orașului o vibrație care amintește de Roma. Așa că am mers pe faleza râului. Așa am găsit Biserica Santa Maria della Spina, unul dintre cele mai frumoase lăcașe de cult pe care le-am văzut în ultimul timp: mică, elegantă și unică datorită unei arhitectui gotice îmbinată cu elemente locale ale Pisei. Dacă îți plac astfel de locuri, recomand să te plimbi o întreagă după-amiază pentru a admira bisericile din oraș. Toate sunt foarte bine întreținute și au o unicitate arhitecturală care le face remarcabile. Treci pe la San Pietro in Vinculis, San Martino, San Sisto, San Zeno, Santo Sepolcro, San Michele in Borgo și termină turul la Catedrala din Pisa. Astfel, faci o plimbare lungă în care descoperi nu doar lăcașurile, ci și alte zeci de clădiri, străzi și locuri ascunse ale Pisei.

Campo dei Miracoli

Da, este un miracol că turnul înclinat se află încă în picioare! 🙂 Dar și mai important este faptul că întreaga piață cu monumentele sale a fost declarată Patrimoniu Mondial UNESCO în 1987. Zona este un centru recunoscut la nivel mondial al artei medievale europene. Stilurile arhitecturale, influențele, detaliile și măreția clădirilor m-au surprins plăcut.

Odată ce ai ajuns aici, te poți strecura printre pozele turiștilor ca să vizitezi și Catedrala. Construcția sa  a început în 1064. Privește ușile imense de bronz! În interior, printre numeroasele opere de artă și alte curiozități, vei găsi Lampa lui Galileo.

Domul este cel mai mare baptisteriu din întreaga Italie. Are un interior acustic care îți va face pielea de găină! Poate ai noroc și prinzi și un concert. Sau du-te special în timpul festivalului de muzică clasică din Pisa!

Turnul Înclinat (Campanile) a fost construit în 1173. Are 60 de metri înălțime și a fost proiectat să aibă șapte clopote principale cu sunete diferite. Clopotele sunt uriașe, cel mai mare are greutatea de 3.620 kg! Evident, se poate urca în vârf. Nu cele 296 de trepte vor fi un obstacol ci timpul de așteptare și prețul extrem de piperat. Ai două variante: iei biletul de la casa din piață și stai la 2 cozi imense: una pentru tichet, alta pentru urcare – 18 € sau iei biletul online care include obligatoriu de taxa pentru skip the line și stai doar la coada de o oră-două pentru urcare – 28 €. Eu am ajuns la concluzia că nu merită nici ca bani, nici ca timp și am renunțat la ideea de a admira orașul de sus. Așa că m-am întors pe iarbă să fac și eu trei poze-clișeu, să fiu în rândul lumii! 🙂

În piață mai sunt câteva obiective, din păcate neglijate de vizitatori: Cimitirul Monumental, Palatul Operei și Noul Spital al Duhului Sfânt în care sunt Muzeul Sinopias și Muzeul Catedralei.

Experimentul lui Galileo

Doar pentru a demonstra că teoria lui Aristotel conform căreia un obiect mai greu cade mai repede pe pământ decât unul ușor e falsă, renumitul om de știință Galileo Galilei a făcut un experiment public direct din vârful turnului din Pisa,în 1589. A avut două ghiulele, una cântărind jumătate din prima. Le-a dat drumul în gol în același timp și tot în același timp acestea au atins solul, dovedind tuturor că el a avut dreptate, și nu Aristotel.

 

Pisa, the ideal destination for a excellent afternoon

Publicată de Educated by Travelling pe 13 Iunie 2017

Comments

comments

LEAVE A REPLY