Madrid: relaxare, cultură şi distracţie

0
Madrid: relaxare, cultură şi distracţie

Madrid nu este un oraş obişnuit. Trebuie să ai timp ca să-l cunoşti şi suflet ca să-l simţi. Altfel, îţi va părea un loc străin şi doar frumos. Ca oricare altul.

Eu am locuit aici mai bine de şase luni şi m-aş întoarce în orice clipă, măcar pentru jumătate de zi. Ce aş face în câteva ore? M-aş duce la Plaza de Cibeles să fac poze cu palatul şi cu fântâna de o frumusețe rară. Aş merge pe Calle Alcalá către Puerta del Sol, la kilometrul 0 al Madridului. Piaţa este plină de viaţă la orice oră: cu personaje din desenele animate, spectacole stradale, petreceri de sărbători şi etern loc de întâlnire. M-aş îndrepta spre Gran Vía, de unde m-aş abţine să intru pe străduţele pline de magazine din stânga şi din dreapta. Aş trece pe lângă Cinema Callao şi Santo Domingo. M-aş plimba pe această minunată stradă şi aş respira ritmul oraşului. Mi-e dor de oamenii care zâmbesc fără motiv, de muzica spaniolă ce se aude din loc în loc la terase, de soarele blând care luminează clădirile albe. Mi-aş încheia ziua în Plaza de España, acolo unde este cel mai vechi templu egiptean din Europa – Templo de Debod. Din acest loc m-aş bucura de priveliștea celui mai frumos apus de soare.

Dar tu vei avea mult mai mult timp la dispoziție să cunoști acest oraş special. La final, îl vei iubi pentru tot ce îţi va oferi.

Uite cinci motive ca să vizitezi Madridul:

Oraş al artei

Poţi să începi cu o vizită culturală. Madridul se laudă Europei cu un Triunghi al Artei: trei muzee ale picturii, toate aflate pe Paseo del Prado. Muzeul Naţional Prado este unul dintre cele mai importante şi vizitate muzee din lume! Găseşti aici nume faimoase: Goya, El Bosco, Tiziano, Velásquez, Rubens şi mulţi alţii. Dacă nu-l poţi vedea pe tot într-o zi, nu alerga, deoarece vei rata tablouri emblematice. Revino în altă zi!

Muzeul Reina Sofia este dedicat artei de secol XX şi celei contemporane. Dacă vrei să admiri opere ale lui Picasso, Miro sau Dali, aici este locul potrivit. Pe lângă picturi, muzeul promovează sculpturi şi alte exponate ale artiștilor actuali.

Muzeul Thyssen-Bornemisza cuprinde o colecție privată de tablouri a familiei cu acelaşi nume. Colecţia, adunată în peste şapte decade, cuprinde tablouri vechi şi moderne, toate foarte valoroase.

Obiective pentru toate gusturile

Mai există încă cel puţin cinci obiective pe care să nu le ratezi:

Parcul Retiro e cel mai frumos loc de recreere al capitalei spaniole. Respiră aerul curat, plimbă-te pe aleea cu statui, admiră trandafirii din grădina dedicată lor, pluteşte cu barca pe lac sub monumentul lui Alfonso al XII-lea şi intră în Palatul de Cristal…

Târgul El Rastro se organizează în fiecare duminică între orele 9:00 şi 15:00 în cartierul La Latina. Aici găseşti orice: de la haine, bijuterii, genţi, până la lămpi şi scule, pe care le alegi de la peste 3000 de comercianţi.

Palatul Regal este rezidenţa regelui Spaniei. Se poate vizia oricând, dar ţine minte că este gratis miercurea. Dacă ajungi aici, nu rata o plimbare prin Grădinile Palatului, amenajate în anii ’30.

Stadionul Santiago Bernabeu trebuie să-l vezi chiar dacă habar n-ai ce-i ăla un ofsaid. Este un muzeu al trofeelor, al golurilor istorice şi al marilor fotbalişti ai lumii. Nu vei regreta timpul petrecut aici, promit!

Parque de Atracciones. Ai chef de adrenalină? Mergi în parcul de distracţii din oraş! Nu contează ce vârstă ai sau care este limita fricii tale. Ai de unde alege, sunt pe grade de dificultate. Pentru senzaţii extreme, caută pătratul negru şi ţine-te bine!

Experienţă culinară gratis!

Ţi-e foame în Madrid? Bea o bere! Intră într-un bar de tapas şi comandă ceva de băut. Aşa vei primi, gratis, o gustare: sandvişuri, crochete de caşcaval cu jamon, cartofi prăjiţi, batoane de crabi. Cele mai bune baruri de tapas în care am intrat – şi pentru un buzunar modest – au fost Indalo, La Española şi El Tigre.

Dacă vrei să mănânci mai consistent, să ştii că paella cu fructe de mare, gazpacio, supa de usturoi şi cocido madrileño sunt mancărurile tradiţionale şi cele mai apreciate aici.

Într-o seară, bea un mojito pe acoperişul Madridului, la Azotea (Círculo de Bellas Artes). E un loc deschis, cochet, relaxant, cu canapele moi şi felinare cu lumină romantică. Din acest loc, Madridul se vede senzațional!

Viaţă de noapte ca în Ibiza

Madridul se laudă cu o viaţă de noapte de poveste. Şi este mult mai accesibilă decât în Ibiza, Tenerife sau Mallorca şi deloc diferită de marile capitale ale distracţiei. Am intrat într-una dintre cele mai cool discoteci pe care le-am văzut vreodată: Teatro Kapital. Discoteca are şapte etaje, la fiecare este un alt stil de muzică, karaoke, iar la ultimul nivel terasa se deschide în nopţile călduroase de vară. La parter este inima petrecerii. Toată lumea aşteaptă jetul de aer rece şi puternic, ce vine din podea şi care îţi răcoreşte corpul într-o clipă. E ca şi când ţi-ar da un refresh!

Madrid: relaxare, cultură şi distracţie

Posted by Cory's Blog on 27 Decembrie 2016

*acest material a apărut în ediția de mai 2015 al Revistei Ioana.

Comments

comments

LEAVE A REPLY