Florența, o vacanță ca într-un muzeu în aer liber

0
Florența, o vacanță ca într-un muzeu în aer liber

Chiar așa am simțit plimbarea pe străzile aurii: mă aflu într-unul dintre cele mai captivante muzee ale lumii. Florența (Firenze) și-a căpătat un loc de necontestat în patrimoniul UNESCO nu doar pentru frumusețea care vrăjește orice privire, ci și pentru că a rămas cel mai bogat loc al culturii din Evul Mediu și până în prezent.

Recunosc că orașul m-a cucerit încă din primele clipe. Am ajuns cu trenul și, îndată ce am ieșit din gară, m-am simțit ca în piața centrală a unui centru vechi de oraș, înconjurată de clădirile cărămizii. Însă nu eram acolo încă. Dar nu departe, printre străduțe, se vedea mândru domul Santa Maria del Fiore.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de 𝓒𝓸𝓻𝓲𝓷𝓪 𝓜𝓪𝓽𝓮𝓲 (@corymatei) pe

Arhitectură demnă de invidiat

Prin Florența nu m-am putut plimba normal. Mergeam agale, ochii îmi erau ațintiți spre clădirile faimoase renascentiste și la fiecare zece pași mă mai loveam de câte un turist… cu plivirile pe detaliile arhitecturale, ca și mine! Domul, a doua biserică după mărime din Italia după Bazilica San Pietro din Vatican, e simbolul Florenței ce reușește să te emoționeze simplu și ferm prin măreția sa. A fost primul dom octogonal din lume! Iar cupola a fost pictată la decizia marelui duce Cosimo I de Medici cu scenele Judecății Universale. Când urci în dom, vezi imensa pictură de 3.600 de metri pătrați de aproape! Întreg complexul domului, alături de palatele din imediata apropiere, sunt mari monumente ale Renașterii.

Un alt loc care nu m-a lăsat să plec curând a fost Ponte Vecchio. Cel mai vechi pod din Florența e unic prin clădirile compacte de o parte și de alta a marginilor, care astăzi sunt magazine. Din mijlocul podului ai o priveliște de neuitat spre ambele părți ale râului Arno.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

Coktail de arte

Galeria Uffizi este cel mai apreciat muzeu din oraș. Dacă te pasionează pictura, acesta e locul în care trebuie să ajungi: e cel mai vechi muzeu din Europa și are cea mai mare pinacotecă renascentistă, conform UNESCO. Iar Botticelli, Leonardo da Vinci, Tiziano și Michelangelo sunt doar câteva dintre „vedetele” galeriei.

Piazza della Signoria, sufletul liniștitor al orașului de patrimoniu, te primește cu sculpturi renumite (pe câteva le vei găsi în original în Palazzio Vecchio): opere ale lui Donatello, David de Michelangelo, fântâna lui Neptun de Bartolomeo Ammanati și statuia lui Hercule a lui Baccio Bandinelli. Uau, ce sentiment să te plimbi printre ele în țara lui „dolce far niente”!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

Chiar din piață ajungi la Galeriile Uffizi, una dintre cele mai cunoscute expoziții de artă renascentistă din Italia. Este cel mai vechi muzeu al lumii (1765) și unul dintre cele mai vizitate muzee de artă din lume. Valoarea sa este inestimabilă: printre multitudinea de tablouri, se găsesc și cele semnate de Michelangelo, Leonardo da Vinci, Tiziano, Caravaggio și Botticelli.

Dar despre știință ce spui? Muzeul Galileo îți prezintă o suită de instrumente științifice ale familiei de Medici, artefacte unice ale lui Galileo, dar și colecția dinastiei Lorena – o serie de aparate care au adus un progres uluitor în electricitate, electromagnetism și chimie.

Nu departe am descoperit și Palazzo Pitti, palatul cumpărat de familia Medici, în care sunt astăzi expuse colecțiile de artă ce le-au aparținut.

Priveliști năucitoare

Din Turnul Clopotniță – pregătește-te pentru un efort intens solicitat de peste 400 de trepte. Însă ce vei vedea din vârf nu se va compara cu nimic din ceea ce ai văzut înainte!

Din Dom – nu doar că vezi o bună parte din Florența și din munții care înconjoară așezarea, ci ai un nou unghi pentru măreția complexului Santa Maria del Fiore.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

Din Piața Michelangelo – Poate locul din care sunt făcute cele mai multe fotografii ale Florenței, surprinde orașul cu tot ce are mai frumos: de aici se văd domul, turnul, cele mai importante catedrale, dar și râul Ario și Ponte Vechhio.

Pe urmele personalităților

Aici s-au născut sau au locuit oameni care au reușit să schimbe istoria: Dante, Boccaccio, Leonardo da Vinci, Amerigo Vespucci, Botticelli, Niccolò Machiavelli, Brunelleschi, Michelangelo, Donatello, Galileo Galilei, Catherine de’ Medici, Guccio Gucci, Roberto Cavalli, Florence Nightingale.

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

 

*acest material a apărut într-o variantă asemănătoare în revista Femeia, iulie 2018.

Comments

comments

LEAVE A REPLY