Vizitează Germania pentru tradițiile culinare! #EnjoyGermanFood

0
Vizitează Germania pentru tradițiile culinare! #EnjoyGermanFood

Ambasada Germaniei la București și Organizația Germană pentru Turism promovează în 2018 al doilea motiv pentru care turiștii străini călătoresc în Germania: tradițiile culinare!

Vacanță delicioasă

După obiectivele turistice, gastronomia este unul dintre principalele motive pentru care Germania este aleasă de milioane de turiști anual. Mulți aleg să viziteze Germania datorită varietății și calității mâncării, dar și a băuturilor.

Din aceste motive, gastronomia și produsele locale se află în centrul comunicării Organizației Germane pentru Turism (GNTB), în anul 2018.
„Stilul de gătit cu influențe regionale, specialitățile preparate, precum și o gamă largă de locuri unde se poate servi mâncare delicioasă se numără printre punctele forte ale Germaniei, și vrem să evidențiem acest lucru în campania noastră”, spune Petra Hedorfer, director executiv al GNTB. „Prin evidențierea produselor regionale și sezoniere, sprijinim poziționarea Germaniei drept o destinație sustenabilă de călătorie, dar și promovarea turismului în zonele rurale.”

  • Mâncarea și băutura ca elemente de lifestyle

Piețele tradiționale de mâncare, festivalurile de mâncare și evenimentele de tip food truck sunt un element definitoriu în experiențele de  vacanță ale turiștilor. Din ce în ce mai mulți proprietari de restaurante își dezvoltă meniurile pornind de la produse regionale, sezoniere și rețete tradiționale, pentru a oferi mâncare delicioasă celor care le trec pragul. Vizitatorii din întreaga lume se pot bucura de autenticitatea culturii culinare germane la festivalurile tradiționale organizate de-a lungul anului.

  • De la mâncarea stradală la restaurante cu stele Michelin

Turiștii pot experimenta în orașele Germaniei atât gastronomie tradițională în piețe și târguri cât și gastronomie de top în cele peste 300 de restaurante ce au între una și 3 stele Michelin.

  • Partenerul perfect pentru o masă delicioasă

Vinul și berea sunt considerate băuturi tradiționale în Germania, fiind foarte apreciate în întreaga lume. Tururile prin cramele Germaniei sunt activități ideale pentru un moment de relaxare. Peste 500 de experți din cele 13 regiuni viticole din Germania sunt pregătiți să prezinte turiștilor cramele și viile Germaniei. În „saloanele de riesling” din cadrul Institutului German de Vin vizitatorii se pot bucura de o experiență modernă a vinurilor germane.

Câteva date: Românii, un milion de înnoptări în Germania

În perioada ianuarie – decembrie 2017, Oficiul Federal de Statistică a înregistrat 83,9 milioane de înnoptări internaționale, cu 3,1 milioane mai multe decât în 2016. Anul trecut, turiștii din România au depășit pentru prima dată un milion de înnoptări în Germania (1.046.606 înnoptări). Aceasta înseamnă o creștere cu 18,6% față de anul 2016. Turiștii români merg în Germania în special pentru a petrece sărbătorile (83,8%), pentru afaceri (33%) și pentru alte scopuri (33%). În general, preferă să călătorească cu mașina (45%) și cu avionul (34%), mai puțin cu autobuzul și autocarul (17%) și doar cu 7% trenul. Vara și iarna sunt anotimpurile preferate, iar 53% dintre călătorii sunt rezervate prin internet.

 

 

Ajung în Germania. Ce comand?

Specialitățile regionale, dintre care unele datează de secole, sunt parte integrantă a Germaniei. Pentru o experiență autentică, vizitatorii pot încerca preparate specifice anumitor zone din Germania, băuturi locale produse în hanuri rustice, pot participa la festivaluri sezoniere și pot încerca trasee turistice tematice.

Câteva exemple de specialități regionale:

Baden-Württemberg

Maultaschen, paste umplute cu carne și spanac, o specialitate din Stuttgart. Legenda spune ca au fost inventate de călugări care nu doreau să nu consume carne în timpul Postului Mare și au inclus astfel „luxul interzis” în interiorul pastelor. De aceea, ele sunt cunoscute sub numele de herrgottsb’schesserle (Escrocii celui Atotputernic)

Bavaria

Cârnații weisswurst, făcuți din carne de vită și porc, aromați cu ceapă și pătrunjel proaspăt, sunt unele dintre cele mai cunoscute specialități germane. În mod tradițional, sunt mâncați în berării, înainte de prânz – serviți cu muștar dulce, covrigi și bere

Berlin

Mâncarea stradală este o tradiție în Berlin, iar localnicii sunt în special mândri de currywurst-ul lor. Înființat în 1930, Imbiss-ul lu Konnopke se află pe Schönhauser Allee și servește această specialitate cu o varietate de cinci sosuri diferite de curry, fiecare mai iute decât celălalt. Berlinezii iubesc currywurst-ul atât de mult încât i-au dedicat un muzeu!

Brandenburg

Gherkins este cel mai faimos export al pădurii Spree. Snack-ul crocant este disponibil în diverse arome, cum ar fi muștar, usturoi sau piper. Pe traseul ciclului Gherkin care rulează pe aproximativ 260 de kilometri, se poate urma întregul proces de producție, de pe câmp în farfurie.

Bremen

Încă din anul 1673, când prima cafenea într-o țară vorbitoare de limbă germană a fost deschisă, orașul a avut o adevărată pasiune pentru băutura cu cafeină. Bremen este capitala cafelei din Germania. Băutura poate fi servită la numeroasele cafenele din cartierul vechi.

Hamburg

În fiecare duminică dimineață în Hamburg, cei care se trezesc devreme merg în piața de pește a orașului. Această tradiție a rulourilor de pește servite de dimineață datează de aproximativ 300 de ani. La fel de faimoase ca mâncarea sunt și strigătele vânzăorilor.

Hessen

Cidrul Ebbelwei, băutura-vedetă a regiunii Hessen, poate fi găsit pe mesele multor baruri din Frankfurt și împrejurimi. De obicei se găsește într-un ulcior albastru de ceramică numit bembel. Acesta este adesea servit alături de feluri sățioase de mâncare precum cotlet de porc sau cârnați serviți cu varză și pâine de secară.

Mecklenburg – Pomerania de Vest

Cătina este un arbust spinos ce crește în abundență pe coasta Mecklenburg – Pomerania de Vest. Bogate în vitamine și minerale, boabele sale portocalii sunt folosite la realizarea remediilor pentru minte, corp și suflet, cum ar fi uleiuri, sucuri, ceai, conserve, lichioruri, vin și grog, precum și cosmetice. Vizitatorii insulei Rügen pot chiar vedea cum cătina este recoltată de pe plantație.

Saxonia Inferioară

Oamenii din Saxonia Inferioară au o relație îndelungată cu kale, pe care o consumă iarna alături de pinkel – carnați din ovăz, bacon și burtă de porc aromatizată cu ceapă și ierburi. Leguma este celebrată de prieteni și colegi în kohlfahrten (tururi cu kale)

Renania de Nord – Westfalia Renania de Nord 

Westfalia găzduiește o gamă largă de bere, inclusiv kölsch din Köln și altbier din Düsseldorf, precum și numeroasele fabrici locale de bere din regiune – mari și mici. Multe dintre aceste fabrici de bere oferă excursii ghidate sau ateliere pentru o perspectivă asupra pregătirii berii. În Dortmund, uriașul muzeu al berii explică tot ce e de aflat despre fabricarea berii.

Rhineland – Palatinate Rhineland

Palatinate este cel mai mare producător de vin din Germania. Atât localnicii cât și turiștii pot degusta vinurile la una dintre multele taverne ce apar în fiecare vară în podgorii, sau la festivalurile de vin, ce au loc începând cu mjlocul lunii august și până la sfârșitul lunii octombrie.

Saarland

O piesă de rezistență a regiunii Saarland este dibbelabbes: o porție de cartofi gratinați, praz, bacon și ierburi gătite într-o oala (dibbe în dialectul local)  și servite cu sos de mere făcut în casă.

Saxonia

Un preparat favorit în Saxonia este Christstollen din Dresda. Ceea ce odinioară a fost hrană medievală de tip fast food, a evoluat într-un tort bogat, obținut din aluat și fructe uscate. Delicatesa este făcută după rețete secrete de familie in aproximativ 130 de brutării și patiserii specializate. Rețeta se bucură de un status geografic protejat. Pentru cel mai bun Christstollen, este recomandată o vizită la Festivalul Stollen la începutul lunii decembrie, sau în Striezelmarkt de Crăciun, în Dresden.

Saxonia – Anhalt

Bogată în proteine și scăzută în grăsimi, brânza Harz este o opțiune potrivită pentru iubitorii de fitness și de produse sănătase. Pentru câteva sute de ani, fabricile locale de produse lactate au produs aceste discuri mici de brânză din lapte acru chimen. În zona Saxonia – Anhalt, brânza Harz este savurată în mod tradițional pe pâine.

Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein este gazda a mai mult de 120 de tipuri de brânză, unde majoritatea sunt realizate în mod artizanal. Traseul brânzeturilor din Schleswig – Holstein oferă turiștilor un tur de brânzeturi: ușoară sau matură, moale sau tare, acră, sărată, picantă, aromatică sau dulce – făcută din lapte de vaci, capre sau oi.

Thuringia

Umilul cartof, iubit în toată Germania este adeseori servit sub formă de gălușcă în Thuringia. Un klösse autentic constă într-un cartof gratinat și piure de cartofi înfășurat în jurul unei porțiuni din pesmet. Thüringer Klosswelt  din Heichelheim, la nord de Weimar, este un muzeu dedicat găluștilor, arătând cum sunt realizate acestea și varietatea de mostre pentru gust.

 

Preparate nemțești, live

În cadrul evenimentului de lansare, o parte din Germania a venit în România. În prezența Excelenței Sale, domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germane la București, chef Petrișor Tănase – un maestru cu experiență vastă în gastronomia germană, ne-a oferit o demonstrație culinară. În plus, toate preparatele au fost gătite de el, ca să înțelegem ce înseamnă bucătăria nemțească și să ne convingă pe deplin să mergem în Germania. Nici nu mai e nevoie să menționez că a fost un eveniment delicios!

Comments

comments

LEAVE A REPLY