Cu mașina în Grecia? Poate, dar cu mare grijă!

0
Cu mașina în Grecia? Poate, dar cu mare grijă!

Noul Cod Rutier grecesc a stârnit un val de isterie, poate mai mult în rândul românilor decât în rândul elenilor. Pedepsele drastice au făcut ca inclusiv Ministerul Afacerilor Externe să dea o atenționare de călătorie.

Cum știm, educarea populației nu se poate face cu frumosul, ci doar prin legi dure. Hai să ne uităm și la alte țări, la câteva legi mai…amuzante, dar date tot în scopul educării: în Singapore iei amendă dacă mesteci gumă, în China dacă mănânci durian în spații publice, în Veneția dacă hrănești păsările sau în Rusia, unde plătești bani frumoși dacă circuli cu mașina prea murdară.

Dar cu viețile oamenilor nu mai e de joacă, iar traficul rutier a devenit o problemă generală. Ca să evite pe cât se poate accidentele mortale, noile măsuri sunt draconice. Iar dacă nu le știi, te vei alege și cu permisul ridicat pe loc, și cu o amendă de până la 2.000 de euro.

Ce e nou?

Centura de siguranță/ casca de protecție

Nu ai centura de siguranță sau casca de protecție? Se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

Telefonul mobil

Nu folosești Bluetooth sau difuzor? Asta înseamnă ridicarea pe loc a permisului de conducere, a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

Condusul și alcoolul

Aici avem categorii în funcție de concentrația de alcool:

– 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancționează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;

– 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancționează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;

– peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancționează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Repetarea infracțiunii

Dacă recidivezi în termen de doi ani sau dacă alcoolul în sânge trece de 1,10 g/l înseamnă ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de înmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Limite de viteză

Te mănâncă talpa? Mai bine nu! Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se traduce în amendă de 350 euro șşi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

E roșu, frate!

Treci pe roșu? Amendă de 700 euro plus ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

STOP

Dacă nu ai oprit la indicatorul stop indicatorului „STOP” dintr-o intersecție, te alegi cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.

Depășiri la limită

Efectuarea de manevre periculoase se sancționează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

Parcare ca-n București

Staționarea – parcarea ilegală se sancționează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

Blocarea locurilor speciale pentru persoanele cu dizabilități

Blocarea rampelor destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Banda de urgență nu e bandă pentru șoferi

Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Coș de gunoi pe geam?

Aruncarea pe geam de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Adio plata la jumate!

Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

Comments

comments

LEAVE A REPLY