Aventură de călător: Cu trenurile din Italia în orice parte mai puțin la aeroport

0
Aventură de călător: Cu trenurile din Italia în orice parte mai puțin la aeroport

Călătoriile nu pot fi întotdeauna lipsite de aventură, chiar și atunci când nu-ți dorești musai asta. Așa am pățit și eu aseară și am avut parte de trei ore pline de adrenalină…

Mi-am petrecut weekendul în zona Como și am avut zbor spre/din Bergamo. Ca să ajungi la Como schimbi două trenuri. Când am venit, mi s-a părut simplu și am observat că și la ei trenurile întârzie 7-10 minute.

Tocmai ca să nu am emoții inutile, am ales cursa spre aeroport de la ora 17:13; cu schimb în Monza. Însemna să fiu la 18:38 în gara din Bergamo, de unde mai trebuia să iau un autobuz până la aeroport, într-o cursă de 15 minute. Oricum ar fi fost la 19:00-19:10 eram acolo. Zborul îl aveam la 20:50, la 20:20 se închidea poarta. Mai mult decât lejer, nu?

Ghici unde am ajuns?

Ajung la gara din Como pe la 17:05, iau repede biletul. Panoul zice că trenul de 17:13 vine la linia 3. Ok, am zic că am timp să fug până la toaletă, că sigur întârzie 2-3 minute. Când ies, mă duc pe linia 3. 17:11. Trenul oprește și stă un minut poate. Pe placă nu era trecut nimic. Mă urc, se închid ușile. Vine controlul, se uită pe bilet și îmi face observație că sunt pe zona de clasa 1 și biletul este pentru clasa a doua și îmi prezintă varianta de preț ca să rămân acolo. Îi zic că am greșit și că mă mut. Ok, îmi dă biletul înapoi. Mă așez, mi se pare mie trenul cam fancy. Avea și prize. Și începe să bage o viteză foarte mare. Ceva în neregulă, că eu când am venit, a mers în maximum 60km/h. Hmmm… ia să văd ce zice Google Maps. Deschid aplicația, iar punctul albastru mă arată în… Elveția! În Chiasso mai exact, unde trenul și oprește.

Și de ce controlorul nu mi-a zis nimiiiiic?

***Aparent trenul nu era pe placă pentru că era tren de Elveția. Nu mă întrebați logica, atât am scos de la tipa de la bilete când m-am dus să cer un tren rapid care…fusese anulat! :))

Dacă aș fi împins trenul…

Cobor repede, mă duc la informații și întreb de un tren spre Bergamo. Nu-i de acolo niciunul, așa că trebuie să mă întorc în Como. Ok, următorul tren spre Como e în 15 minute. Evident că pierd tenul de 5 și jumătate spre aeroport, așa că îmi rămâne cel de 18:13. Aceeași șmecherie, același schimb la Monza, numai că totul e cu o oră de întârziere. Pe muche de cuțit.

Agitată, fac ture de peron o jumătate de oră. Eu aveam zbor la ultimul avion spre București din ziua respectivă. Verific deja zborurile pentru a doua zi dimineață. Vreo 100 de lei pentru seara, 70 de euro last minute dimineața, cu prima cursă.

E 18:13. 18:14. 18:15. 18:20…Lumea devine agitată. La 18:36 apare și mărețul tren. Mă urc și mă apuc să calculez… dacă am 11 minute de schimbat trenul, asta ar însemna ca și trenul celălalt să întârzie măcar 12 minute ca să pot să sar repede în el. Dar trenul mai pierde ceva minute pe drum, că se oprește pe câmp ca să treacă un expres. Mă apucă toți nervii.

Unica variantă

Ajung în Monza după ora 19. Următorul tren spre Bergamo e la 19.25 (dacă vine la timp) și face 50 de minute doar până la gară. Adică ajung la Stazione fix când s-ar fi închis gate-ul la aeroport.

Ies din gară, fiind sigură că-i plin de taximetriști afară. Țeapă! Nici unul. Dar văd că iese din parcare unul, cu o clientă în mașină. Îl opresc în mijlocul drumului și în întreb cum se procedează cu taxiul, de unde îl iau, că mă grăbesc foarte tare. Îmi spune că numai pe comandă vin, unde să găsesc altfel, întreabă mirat. Ok! Un număr ceva, că mi se închide poarta într-o oră?

Și taximetristul întreabă în spate: Vă supărați dacă mai iau pe cineva? Noroc că fata din mașină zice că nu și share-uim cursa. Ea rămâne pe drum la ieșirea din Monza și eu continui drumul spre Bergamo. Taximetristul m-a înțeles și conduce foarte repede.

Ca o paranteză, de condiții nici nu vă mai zic: mirosea frumos în mașină, taximetristul asculta Vivaldi, iar suma de plată era afișată pe oglindă. Aaa..și avea POS pentru plată. Altfel nu știu ce făceam!

La decolare

Ajung în fața terminalului cu 15 minute înainte să se închidă poarta. O zbughesc imediat la security unde spun de vreo 50 de ori „scuza” și mă văd în față. Trec imediat și apoi alerg prin tot aeroportul, care nu-i deloc mic când te grăbești. Aveam poarta la B, adică în celălalt capăt, vreo 10 minute de traversare. Cu plămânii întorși pe dos sosesc și mă urc în autobuz spre îmbarcare.

Ce s-a mai întâmplat pe drum, nu mai știu. Cert e că am avut o întârziere cu avionul de aproape 40 de minute (cu tot cu autobuze, până am intrat în Otopeni). Daaar…am ajuns fără să dorm în aeroport. Dar nu e timpul trecut nici pentru asta! :))

Sursa foto: Pixabay.com (că eu numai de poză n-am mai avut timp)

Comments

comments

LEAVE A REPLY