Cum îmi aleg destinațiile de vacanță

0
Cum îmi aleg destinațiile de vacanță

Când vrei „să vezi lumea”, nu e deloc ușor să alegi ce să urmeze. Chiar dacă nu ai fi condiționat de absolut nimic, tot greu rămâne: unde să pleci mai întâi?

Adevărul e că uneori e foarte greu să aleg o destinație, alteori e așa de simplu datorită oportunităților. Ultimele două dăți am aflat că voi ajunge într-un loc cu maximum șase luni înainte. Am avut nevoie doar ceva hotărâre și un buget suficient ca să spun: „gata, am plecat!” Și dusă am fost!

Ocazii și obsesii

De multe ori plec într-un loc pentru că am ocazia (așa am plecat în Italia), mi se propune și am o prietenă acolo (mulțumesc, Lav, așa am ajuns în SUA), găsesc o ofertă irezistibilă a unui zbor (așa am vizitat Tanger și Chefchaouen) sau…dezvolt obsesii pentru anumite locuri în mod special. Cum fac asta? Aud o recomandare care mi se lipețte ca un post-in în minte, citesc un material mișto în National Geographic Traveler sau văd din întâmplare niște poze interesante pe Facebook (ei bine, nu alea photoshopate, caut nițel mai mult să le verific). Acum, de exemplu, am pe listă și scris pe peretele de la birou Angkor Wat (Cambodgia), Gardens by the Bay (Singapore), Rio de Janeiro (Brazilia), Ciudad de Mexico (Mexic – pe un 31 octombrie la Dia de los Muertos), Sri Lanka, Fiordurile Norvegiei și Piramidele din Egipt. Ei bine, obsesiile astea actuale vor suferi modificări în funcție de ocazii și idei noi, bineînțeles.

Deciziile nu sunt ușoare

Pentru că anul acesta vreau vacanță vreo trei săptămâni, mi-am lăsat de ales între Asia și America de Sud – sunt locurile în care pot face câte un tur excepțional. Plus că nu am mai ajuns pe acolo până acum. Am ales Asia, deoarece acolo sunt foarte multe de văzut, sunt extrem de curioasă să cunosc acea lume. Las posibilitatea unui tur de o lună în America de Sud, anul viitor. 🙂

Pont: Trebuie să ai multă grijă când alegi locul, deoarece acesta îți poate schimba într-un fel viața și perspectivele. Orice călătorie mai lungă te schimbă, te face să vezi lucrurile altfel, iar sentimentele pe care le poți trăi sunt de neuitat, inclusiv în fața unui simplu obiectiv – am în minte Cascada Niagara aici!

Crearea planului

Când am destinația, începe partea de documentare solidă, să văd exact unde vreau să ajung – și fac o listă care depășește de obicei timpul petrecut într-un oraș. Apoi urmează cea mai complicată parte…bugetul. Iar înainte de plecare, lista locurilor se mai scurtează și devine realistă în funcție de cele două mari coordonate: timp și bani.

Pont: nu uita ca pe acea listă să adaugi și lucruri mai puțin comune, pe care nu toți turiștii se înghesuie să le facă. Citește mult, în special pe TripAdvisor, și vei găsi recomandări minunate ale unor oameni care au ajuns din întâmplare în anumite locuri!

Pe cont propriu sau cu agenție?

În funcție de traseul dorit, siguranța locului, felul în care plec (singură sau cu prietenii) aleg și cum plec: pe cont propriu sau cu o agenție de turism. De obicei, evit agențiile pentru că nu includ toate locurile în care vreau să ajung, au puține excursii opționale, apoi intervin mofturile grupului și așa mai departe… Însă, de această dată am găsit ceva care să mă tenteze. Doar două locuri nu sunt pe lista lor de vizitare, în plus sunt alte patru ce nu le aveam în plan. Raportul pierdere-câștig e foarte bun zic eu. A, și mă lasă să adaug excursii opționale după încheierea excursiei propriu zise, pur și simplu mă urc în alt avion și îmi continui aventura. Așa că o să o încerc pentru prima dată și p-asta! Până acum am plecat cu agenție numai în excursii statice (la plajă în Grecia) sau city-break-uri.

Cazarea

Când plec pe cont propriu, cel mai mult contează cazarea pe care o caut din timp ca să prind diverse oferte (da, se poate, în Veneția am plătit 48€ în loc de 160€ camera dublă/noapte la Hotel Canaletto). Fără promoții, caut să fie aproape de centru (nu în centru, acolo prețurile de obicei sunt exagerate), cu mic dejun inclus, aproape de o stație de metrou/autobuz care duce direct spre centrul orașului. În oreșele din vestul Europei, prefer hostelurile care sunt foarte curate, au mâncare delicioasă, sunt primitoare și întâlnești o groază de oameni din toată lumea!

Gata de vacanță

După ce îmi fac rezervările, îmi fac un plan pe zile – destul de încărcat – a tot ceea ce vreau să fac și să vizitez. Pentru mine, o vacanță nu va fi niciodată liniștită atunci când voi pleca să cunosc un oraș. Vreau să interacționez cu oamenii, să văd cum trăiesc, să gust din preparatele tradiționale, să vizitez pe cât de mult posibil – pentru că nu știu dacă voi mai avea ocazia să revin în acel loc. Recunosc, uneori poate fi obositor, dar mă gândesc că la pensie o să-mi iau plaja mea în Grecia, nu o să mă mai mișc de acolo și voi avea și eu o vacanță odihnitoare. Și lungă!

Să vină vacanța!

Foto: pixabay.com

Comments

comments

LEAVE A REPLY