Cu mașina în Israel (Rent a car) – tot ce trebuie să știi

15
Cu mașina în Israel (Rent a car) – tot ce trebuie să știi

Mă bucur tare mult când văd că sunt persoane care aleg Israel ca destinație de vacanță, pe cont propriu. Cum e nevoie să ai toate informațiile la un loc despre cum e să închiriezi o mașină atât acolo, cât și în alte părți, o să îți explic pas cu pas cum a decurs totul în Israel, care au fost costurile, sfaturile, rutele ocolitoare.

Menționez ca în Israel am închiriat mașina de la firma Budget ambele dăți. Mici lucruri pot fi diferite de la o companie la alta.

Rezervarea mașinii

Dintr-un site de rezervări în altul, am ajuns pe kayak.com, un agregator, unde am găsit oferte de la diverse companii după ce am setat țara, punctul de ridicare/lăsare a mașinii și datele (cu tot cu ore) de când până când închiriez mașina. Am am avut o listă de prețuri în funcție de companie și de clasa mașinilor. Am ales o mașină economy la prețul de 62$ din 23.03 ora 22:00 până în 27.03 ora 7:00. Include taxele pentru alegerea unui punct din aeroport. Iar acesta este doar prețul de închiriere, fără asigurare, care se calculează în pasul următor sau la ghișeu și este aproape egală cu prețul de închiriere.

Primirea mașinii

Imediat ce am aterizat în Tel Aviv, m-am dus la primul etaj din aeroport, la birourile de închirieri. Conform rezervării de mașină economy, mi s-a dat un Nissan Micra. Am ales asigurarea pentru doi șoferi (mai scump) – 71$.

Am prezentat actele (pașaport și permis de conducere). Depozitul se blochează atunci pe cardul de credit – la noi a fost de 800 de euro pentru eventuale pagube, furt etc. Mașina se poate închiria doar pe baza cardului de credit. Nici cu card de debit, nici măcar cu cash. Deci, e simplu. Nu ai card de credit, nu închiriezi mașină!

Ne-a avertizat că orice avarie la roți și la lunetă o vom suporta noi pentru că nu sunt incluse în asigurarea aleasă.

Când am ajuns la mașină, am fotografiat-o din toate unghiurile pentru siguranță. Am fost atente la roți și la zgârieturi (că avea destule, dar fine) și am făcut și la acelea poze de aproape. Interiorul l-am verificat, totul era perfect.

Am primit mașina cu rezervorul plin, exact așa trebuie să fie și predată.

Route 6

Ni s-a atras atenția că Route 6 (autostrada de la nord la sud) este cu plată electronică calculată la distanța parcursă, iar asta se face prin scanarea numărului de înmatriculare. Dacă ne urcam pe Route 6, ne complicam apoi cu banii pe care trebuie să ni-i oprească de pe card, așa că doamna de la birou ne-a rugat să o evităm, pentru că sunt multe rute ocolitoare. Partea bună este că, venind din Arad spre Jerusalim, am putut urca pe Route 6 în sud, fix pe porțiunea gratuită, ca să scurtăm din traseu. Taxele sunt puse cu cap, iar dacă folosești Route 6 doar să schimbi drumurile, nu te taxează! Găsesc pe vastul internet că cineva a parcurs tot Route 6 în 2012 și a plătit 20 de dolari.

Predarea mașinii

Când ne-am întors la aeroport, am oprit în drum să facem plinul. Ne-am dus la drop off point. Acolo ni s-a vericat mașina, totul în regulă. Am plătit așa:

Și ni s-a eliberat dovada că depozitul de 800$ a fost deblocat.

Am predat mașina pe 27 martie, iar depozitul a fost deblocat efectiv pe 7 aprilie (în 10 zile).

Reguli, legi, penalizări în Israel

Nu ai voie să ieși cu mașina din Israel (oricum nu ai cum fără procuri și o groază de acte) și nici să intri în Palestina! În centrul Ierusalimului nu am avut probleme fiind foarte turistic și fără checking points.

Centura de siguranță – obligatorie!

Vorbitul la telefonul mobil – Interzis (e legal doar dacă dacă ai handsfree)

Alcool: limita maximă admisă este de 24mg alcool la 100 ml sânge. Evident, o băutură te va situa peste această limită!

Actele – obligatoriu la tine, altfel ajungi la poliție.

Limitări de viteză – 50 km/h în orașe, 80 sau 90 la oră în afara orașelor, 110 pe autostradă

Vârsta: poți conduce de la 17 ani, dar trebuie să ai minimum 21 ca să închiriezi o mașină. Se aplică taxe suplimentare la asigurare pentru șoferii mai mici de 26 de ani.

Amenzi: În Israel NICIODATĂ nu se plătește pe loc amenda, ci numai la secții sau la bancă.

Faruri: între noiembrie și martie, trebuie să folosești faza scurtă, chiar și ziua!

Parcarea: având o mașină închiriată, trebuie să te asiguri că o lași în cele mai sigure locuri, unde nu va fi avariată sau ridicată. Ai grijă, parcarea costă destul. Cel mai mult am plătit 50 NIS pe 2 ore și jumătate în Jaffa, iar surpriza a fost la granița cu Iordania (Aqaba), unde am putut să o lăsăm gratis.

Indicatoare: sunt în ebraică, arabă și engleză.

Benzina: 1.8$ – poți verifica prețurile actualizare aici

Urgențe: 100 – Pompieri, 101 – Ambulanța, 102 Pompieri/112

Noi, în mare, am făcut asta (ca să evităm Palestina și Route 6):

 

Citește aventura mea în Israel:

Israel de la nord la sud și de la vest la est (Ep 1)

  1. Buna ,
    Citesc pe toate site-urile de rent-a-car despre permis de conducere international daca nu este in engleza . Ai avut asa ceva ? Sau permisul romanesc ( ultima varianta ) este OK ?
    Am in plan un traseu foarte asemanator cu cel postat de tine .
    Fiind un grup de 6 cred ca o sa optez pentru un singur vehicol de categorie mai mare.

    Multumesc anticipat pentru raspuns !
    Petru

    • Bună! Nu mi s-a cerut un alt tip de permis, am închiriat cu cel românesc, care nu este în engleză.Baftă și o călătorie frumoasă!

  2. Salut… depozitul de 800$, este calculat in functie de nr de zile de inchiriere? Sau care sunt criteriile? As dori sa inchiriez pe 3 zile … sa stiu la ce sa ma astept. Mersi de info…

  3. Bună. Eu am rezervat tot de la Budget între 27-30 ianuarie 2019 ,Nissan Micra iar depozitul scrie că este 250 $ . Ai putea sa-mi spui te rog de unde începe și unde se termină Route 6. Mulțumesc și aștept răspuns. Daniel

      • Buna . Eu am ales sa merg pe cont propriu între 28.01-04.02.2019 însă as avea o întrebare dacă ma poți ajuta . Cum as putea închiria mașina cu care sa pot merge și in Palestina fără probleme . Îți mulțumesc anticipat

        • Firmele de rent-a-car din Israel NU permit ieșirea din teritoriu. Încearcă să cauți și să întrebi la un rent-a-car din Palestina, dar s-ar putea să nu te lase să treci cu ea în Israel… Nu am mai multe detalii.

  4. 1.as dori sa ajung cu masina din TA in eilat. care este cea mai simpla ruta?
    2. din eilat as dori sa vin in TA pe la marea moarte, mai precis ein bokek. este posibil cu masina inchiriata sau este teritoriu palestinian? multumesc.

    • 1. Cea mai simplă rută: Route 1, 6, 40 – Be’er Sheva – Route 25, 90 – Eilat.
      2. Ein Bokek nu e în Palestina, numai că de acolo spre Tel Aviv trebuie să ocoliți teritoriul prin Arad 36/6/1.

  5. Persoana care are cardul de credit pt inchirierea masinii trebuie sa aiba si permis? Sau putem pune o alta persoana din grup cu permis ca si sofer?

  6. in legatura cu recomandarea ta pentru traseul TA – Eilat ” Cea mai simplă rută: Route 1, 6, 40 – Be’er Sheva – Route 25, 90 – Eilat.”. As dori sa intreb: portiunea de route 6 este cu plata? Pt ca doresc evitarea drumurilor cu taxa. Multumesc.

LEAVE A REPLY