Raiurile de neuitat din Cambodgia

0
Raiurile de neuitat din Cambodgia

Ai nevoie de o răbdare de fier în cele peste 24 de ore petrecute pe drumul cu două escale din București în Cambodgia. Dar și când ai ajuns, te va fascina o lume aparte, plină de istorie, cultură și culori. Am aterizat în Siem Reap, orașul care emană energie prin toți porii săi. Am vizitat templele khmere, am fugit de maimuțe, apoi m-am urcat într-un autobuz de noapte, am schimbat cu un maxi-taxi până în Portul Sihanoukville, iar de acolo am luat un ferryboat până la una dintre cele mai frumoase insule cambodgiene, Koh Rong.

Orașul ce emană energie

…noaptea, că ziua toată lumea parcă levenește! Am ajuns în Siem Reap spre seară și doar mi-am trântit bagajele în camera hotelului de lux cu piscină interioară pe care plătisem vreo 8$ de persoană. Dornică de aventură locală, al luat un tuk-tuk până în Piața de Noapte. Nu mai e nevoie să spun că m-am simțit ca într-un carusel, iar în cele aproape zece minute până la destinație, mi-am lucrat brațele mai bine ca la sală, încercând să mă țin cât mai bine în curbe și la frâne să nu cad, că nu exista ușă sau bară de protecție la banchetă! Când am ajuns la intrarea în piață, orașul aparent liniștit s-a transformat într-un party animal. Tarabe cu de toate, baruri și taverne cu muzică, vânzători ambulanți de înghețată prăjită (specialitate locală), tineri ce te invitau să încerci burger cu carne de crocodil. Până am mâncat și am băut o bere de 0.75 ml la 75 de cenți, localnicii erau deja pe stradă, desculți, dansau. Nu am putut traversa strada, că am și fost invitată la dans. Iar acea bucurie a lor m-a făcut să rămân să dansez cât m-au ținut picioarele! Iar ziua, ar fi trebuit să mă aștepte astea…

Templele khmere

Dar, după o petrecere neașteptată, nu a mai fost așa de ușor să deschid ochii la ora 6. Dar entuziasmul și-a făcut datoria și imediat am fost în microbuzul turistic ce venise la hotel să ia turiștii spre parcul arheologic Angkor – unul dintre cele mai importante situri UNESCO din Asia de Sud-Est. Parcul este predominat de Angkor Wat, cel mai mare templu religios din lume. Însă, pe lângă acesta, mai sunt alte zeci de temple, pe care timpul și abandonarea le-au transformat în locuri unice pe Pământ.

Angkor Wat a fost ridicat din blocuri de gresie la începutul secolului al XII-lea de către regele Suryavarman II pentru a-l venera pe zeul Vishnu. Acest templu este un model de arhitectură khmeră de cel mai înalt nivel și cel mai bine păstrat loc arheologic din Asia. Lăcașul a fost inițial hindus (ridicat special să reprezinte Muntele Meru — casa zeităților hinduse), apoi a devenit budist în secolul al XIII-lea. Din secolul al XVI-lea a fost abandonat, dar niciodată părăsit complet. După lucrări ample de consolidare, astăzi rămâne simbolul țării și cel mai vizitat loc. Aici vin peste 2 milioane de turiști anual ca să redescopere Imperiul Khmer.

Ta Phrom făcut faimos de filmul Tomb Rider, m-a impresionat mult. Eu îi spun că e tărâmul copacilor plini de magie pentru că nicăieri în lume nu am mai găsit asemenea vestigiu invadat de forța junglei exotice. Templul a fost construit în secolele XII-XIII, iar în secolul al XV-lea a fost abandonat peste 500 de ani. În tot acest timp, arborii au pus stăpânire pe lăcaș și au crescut printre blocurile de piatră pline de reprezentări lucrate manual în secolul XIII. Peisajul este unul mai mult decât impresionant. Rădăcinile ce au intrat adânc printre ziduri, dărmând chiar o parte din templu. Unii copaci, de 60 de metri înălțime, sunt efectiv pe acoperișul templului! În timpul lucrărilor de restaurare din anii 2000, s-a decis ca Ta Prohm să fie lăsat așa, deoarece aceea este frumusețea sa naturală. Iar în 2013, a fost consolidat cu schele de fier pentru a proteja turiștii.

Bayon este un alt templu khmer impresionant datorită chipurilor uriașe sculptate în piatră pe turnurile terasei superioare. El închide trio-ul celor mai importante și renumite temple din parcul arheologic.

Plaje paradisiace

Ca să ajungi din Siem la cele mai frumoase plaje din Cambodgia, iar iți trebuie nervi de fier. Drumurile sunt foarte proaste și, deși libere, nimeni nu poate merge cu peste 50 km/h din cauza gropilor. Cei 550 km i-am făcut în 12 ore inițial într-un autobuz de noapte cu paturi (wow, nu?) până în capitala Phnom Penh, de unde am schimbat cu un microbuz local fără aer condiționat până în portul Sihanoukville.

Sihanoukville este un mic paradis turistic cu plaje albe și fine, unde lumea vine în principal să bea. Alcoolul este extrem de ieftin și nu există seară fără excese. Orășelul s-a transformat în stațiune cu cluburi și baruri pe plajă, în care atmosfera de destinsă este întreținută de localnicii care face diverse jonglerii și dau startul petrecerii seară de seară. Așa arată un loc extrem de turistic. Dar cum arată un altul, încă nedescoperit?

Koh Rong este la nici o oră de mers cu ferry boat-ul. Mare parte a insulei nu este electrificată și trebuie să știi că doar câteva resorturi, pe partea dinspre continent, au curent. Insula arată ca în filme: nisip alb, apă turcoaz, junglă de un verde întunecat de poveste și cer senin.

Plajele nu sunt deloc aglomerate. Recomand Sok San, plaja de șase kilometri. Adăpostește-te sub palmierii bătrâni, soarele este foarte puternic imediat după răsărit și până aproape de apus, pentru că ești aproape de Ecuator. La amiază, poți face o plimbare prin jungla deasă, pe traseele de trekking. Încearcă să nu ratezi frumoasa cascadă din junglă și nu-și face griji nici dacă te rătăcești puțin, aici nu sunt animale periculoase!Iar noaptea, ai ceva magic de făcut! Ai auzit de planctonul bioluminescent? Am luat barca, ne-am îndepărtat destul de mult de insulă. Am ancorat, iar căpitanul a stins toate luminile. Nu vedeam nimic. Ne-a dat ochelarii de snorkeling și ne-a spus să coborâm. Odată ce ne-am scufundat, am văzut minunea: milioane de puncte luminoase ce creșteau în intensitate când mă mișcam în apă!Parcă mă uitam la cerul senin, dar în jos!

Ce trebuie să știi:

  • Nu prea există frigidere, toată mâncarea e proaspătă și, în general, e gătită pe loc în fața ta.
  • Fiind puțin turistică (încă), țara e foarte ieftină, mai puțin la Angkor.
  • Ai nevoie de viză ce se obține online contra cost, 20$.
  • Cambodgia este o țară sigură, cu rata criminalității scăzută.
  • Încearcă pe cât posibil să ai bani cash (rar găsești ATM-uri), mărunți (în general, nu au să-ți dea restul la bancnotele mari).
  • Cazarea la un resort cu piscină costă doar de la 15 euro/camera dublă în plin sezon.
  • Mâncarea este foarte ieftină, e proaspătă și o masă costă 1-3$, în funcție de locul în care mănânci!
  • Intrarea la complexul Angkor costă 37$ biletul de o zi sau 62$ biletul pentru 3 zile. NU CUMPĂRA BILETUL DE PE INTERNET, GHIZI LOCALI SAU TERȚI. Momentan, e valabil doar cel cumpărat de la centrul oficial, situat la patru kilometri de intrarea în parc. Se lucrează la achiziționarea online, dar… mai durează.

Materialul a apărut într-o formă asemănătoare în Revista Ioana 07/2018

LEAVE A REPLY