Printre coralii de la Marea Roșie (ep 16)

0
Printre coralii de la Marea Roșie (ep 16)

Marea Roșie este o fâșie a Oceanului Indian ce desparte, în Orientul Mijlociu, Africa de Asia. Iar Golful Aqaba este un parc natural unic. Coralii, prin diversitatea lor, sunt principalii protagoniști. Mai mult, guvernul din Amman (Iordania) a început în primăvara lui 2017 demersurile pentru ca tot golful să fie înscris pe lista patrimoniului UNESCO.

Dincolo de culorile de pe fundul mării, atât Eilat (Israel), cât și Aqaba (Iordania) și Taba (Egipt) se întrec în oferte, în resorturi turistice de lux, în servicii calitative, doar ca să vii să vezi aceste minuni ale naturii de la ei. Și fiecare a încercat să facă locuri de observație cât mai interesante și atractive. Dar să revenim în Eilat, că aici este cel mai mare acvariu din Orientul Mijlociu…

Lumea Coralilor de la Underwater Observatory

Un parc acvatic imens impresionează nu doar copiii, ci și adulții. Are 13 secțiuni, dintre care cea mai faină este „Observatorul de sub apă”. Restul secțiunilor sunt reprezentare de acvarii în care face cunoștință, pe rând, cu peștii exotici și coralii din mare: Reciful Mării Roșii, Acvariul cu Pești Rari, Stridiile cu Perle, Amazonul – aici mi-a plăcut mult, am văzut un pui de crocodil!

Apoi, există partea de piscine, în care înoată niște țestoase imense, câteva specii de rechini mici, pisici de mare și alți câțiva pești foarte colorați. Atracția pentru copii este la piscina unde poți hrăni și atinge peștii. E doar una, în rest nu ai voie să faci așa ceva! Pentru mine, atracția a fost la „piscina” rechinilor (fiind și cea mai mare din Orientul Mijlociu), amenajată cu tub de sticlă prin care parcă traversezi marea. Încă mi s-a părut uluitor! Poate și pentru că o pisică de mare a stat cumințică la un selfie! 🙂

Say cheese! #underworld #aquarium #eilat #israel #visitisrael #israeltourism #exoticfishes

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Fereastra către o lume colorată

Și pentru că Acvariul din Eilat are ocazia să nu ofere doar un spațiu clasic, te sfătuiesc ca, doar după ce ai văzut tot parcul, să te îndrepți spre pasarela ce duce către „nava spațială” de pe mare. Ei bine, construcția asta are un dublu rol: te poți sui în vârf ca să ai o priveliște minunată asupra Mării Roșii. De aici, am văzut coralii ca pe niște stânci prin apa limpede și turcoaz. Apoi, poți coborî în spirală până la ultimul nivel, unde „nava” are geamuri de jur-împrejur.

Toată acțiunea de acolo m-a hipnotizat: prin fața ochilor mei s-au perindat zeci, sute, mii de peștișori colorați. Coralii au forme și nuanțe dintre cele mai variate, printre care bancurile de pești parcă se joacă. Nu e nimic mai fascinant decât să admiri viața acvatică direct în mediul ei natural. Chiar și fără să știi să înoți!

Cuvintele sunt de prisos, așa că vă las clipul acesta, ce vine direct de la Underwater Observatory!

Am cumpărat biletul online (toate intrările cu 98 de șekeli). Doar pe site poți beneficia de mici promoții. Dar tot nu poți evita coada de la intrare, trebuie să stai să-ți ridici biletul fizic în baza e-mailului de plată online.

Tip: Nu cumpăra, ca mine, biletul ce include și „show-ul de la Oceanarium”. Este un film prost (inclusiv calitatea lasă de dorit) și tare plictisitor. Mă uitam în sală, nici măcar puștii nu mai erau interesați. Nu-i despre coralii sau peștii specifici zonei, e despre un tată și un fiu care salvează o balenă din mâinile braconierilor. Semi-dramă, chiar dacă nu moare nimeni la final.

Tip 2: Verifică programul înainte să te duci, la fiecare bazin au loc activități pentru public, dar la ore diferite (prima e la 11:00, ultima la ora 15:00) și constau în hrănirea animalelor marine. Pentru copii cred că este foarte interesant.

Printre delfini

Faimosul Dolphin Reef atrage turiști din toată lumea, iar centrul se laudă că doar în Eilat poți fi atât de aproape de ei. Ei stau chiar în Marea Roșie. Reciful Delfinilor este un sit ecologic, și, pe lângă atracția din apă, centrul are o grădină botanică uimitoare, piscine pentru relaxare, locuri pentru joacă, un centru foto subacvatic, restaurant, cafenea și magazin de suveniruri. Poți petrece lejer o zi întreagă aici cu întreaga familie.

Avantajul că nu trebuie să pleci în larg ca să ajungi la incredibilele creaturi marine, ci ele sunt la malul Mării Roșii. Reciful a fost înființat în urmă cu 20 de ani în scopul de a aduce oamenii mai aproape de aceste ființe fascinante. Delfinii nu sunt captivi aici, pot pleca oricând în larg. Intervenția umană în habitatul lor natural este minimizată și se face numai în sensul de protecție sau cunoaștere. Și ghiciți de ce preferă să stea aici, aproape de țărm, cu oamenii: pentru mâncare bună, fără să depună efort să o prindă! 😀

Toate informațiile, programul de activități, workshopuri, prețuri updatate și orar sunt pe site-ul oficial.

Inspiră adânc înainte să vezi prețurile:

  • Intrarea pe plajă: 64 NIS/adult (71 lei), 44 NIS/copil (49 lei)
  • Snorkeling cu delfinii: 290 NIS/pers (324 lei) – o oră
  • Înot cu delfinii/scuba: 339 NIS/pers (380 lei) – 30 de minute
  • Piscina de relaxare: între 165 NIS și 365 NIS, în funcție de pachetul ales. O sesiune de relaxare durează maximum 45 de minute.

Plaja de Corali, rezervație naturală

Plaja de Corali, pe numele ei complet Coral Beach Nature Reserve and Conservation înseamnă 1.2 kilometri de țărm presărat cu minunile astea colorate la mal. Acesta este cel mai nordic recif de corali de apă de mică adâncime din lume! Coralii vin atât de aproape de țărm, că trebuie să ai mare grijă când te duci la snorkeling – principala activitate aici – ca să nu te rănești în ei.

Lumea asta colorată se întinde efectiv la picioarele oricărui călător care ajunge aici. Dacă faci scufundări în recifele de corali, vei vedea un habitat natural delicat, aflat în pericol din cauza încălzirii globale.

Prețuri:

  • Intrarea la Coral Beach: 35 NIS (39 lei)
  • Închiriere mască snorkeling: 23 NIS (26 lei) – dar îți recomand să vii cu ea de acasă, mai ales dacă ai de gând să stai mai multe zile pe plajă.
  • Scuba: de la 300 NIS (335 lei). În funcție de adâncime, depărtarea de țărm, timp, prețul crește până la 500 NIS (558 lei).

Tip: Dacă nu vrei să plătești intrarea pe plajă, imediat după rezervație este o plajă mai mică unde intrarea este liberă. Zona este împânzită de baruri, se pot închiria umbrele și șezlonguri și ai parte de același recif colorat, numai că e puțin mai departe de țărm.

 

Lumea coralilor în fotografii

Underwater Observatory

Posted by Cory's Blog on 24 Ianuarie 2018

 

 – Sfârșitul sezonului al II-lea –

LEAVE A REPLY