New York, I will miss you! (episodul 8)

0
New York, I will miss you! (episodul 8)

Am ajuns la ultima parte a călătoriei în State. Ultimele două zile le-am dedicat în întregime New York -ului, pentru plimbări și shopping…adică ce mai aveam de bifat pe lista mea lungă!

 

Central Park

Central Park rămâne cea mai curioasă zonă a New York-ului. Dincolo de granița perfect dreptunghiulară, ceea ce mi s-a părut de-a dreptul impresionant este că de îndată ce am intrat în parc, nu am mai auzit nicio mașină! Vegetația deasă este un antifon natural. Și ce aer curat!

Parcul este destul de mare și e nevoie de o zi întreagă ca să-l poți vizita în întregime: lat de un kilometru și lung de 4,2. Cum aveam doar o dimineață la dispoziție, am ales să mă “rătăcesc” puțin prin el. Așa, când am ieșit de pe drumurile asfaltate unde multă lume făcea sport la primele ore ale dimineții (jogging și bicicletă în mare parte), am descoperit alei minunate cu felinare în stil vechi și câteva băncuțe pe malul lacului, ascunse printre arbuști. Peste tot auzeai frunzele foșnind, vrăbiile căutau mâncare, iar veverițele se jucau fără să le pese de prezența mea.

Newyorkezii adoră liniștea asta, pentru că, îmi spunea o fată pe care am întâlnit-o sus la cetate, e ca și când ai ieși din oraș. Ea vine acolo cam de trei ori pe săptămână să citească: “E singurul loc unde poți asculta cântecul păsărilor și vântul trecând printre frunzele copacilor. Este foarte relaxant și energizant în același timp!”

Unde-s Mallurile?

În New York sunt puține centre comerciale și sunt foarte mici. Ei refuză moda asta, ca la noi în Capitală. Ei preferă străzile de shopping și nu spațiile închise. Iar în Manhattan, ei spun că au trei “malluri”:

Time Warner Center – un mare centru comercial din New York și totuși atât de mic față de ce avem noi prin București…Cred că e mai mic și decât Promenada!
Manhattan Mall – cu câteva magazine de brand
Grand Central Terminal – da, cele câteva zeci de magazine ridică gara la rangul de mall.

Famous Shopping Streets

Fifth Avenue

E cea mai faimoasă stradă din New York, îți oferă de toate: aglomerație, restaurante, clădiri impresionante, magazine de toate felurile (unele atât de scumpe încât eu nu am auzit în viața mea de ele – și până la urmă, cine ar da 2.000 de dolari pe o cămașă? Eu nu, cu banii ăștia îmi mai fac încă o vacanță în State!).

Broadway și Times Square

Broadway, al doilea cel mai strălucitor bulevard după 5th Ave, este o idee mai liniștit și are un aer boem. Nu e așa de aglomerat ca 5th (într-o zi de marți, după-amiaza) și mi-a fost mai mare dragul să-l iau la pas de la Lincoln Center până la Herald Square. Am găsit de toate: cafenele, zeci de magazine de haine, bijuterii și parfumerii, restaurante și buticuri specializate în…orice! Toate parcă îmi făceau cu ochiul măcar să intru un moment sa admir…sau să văd, de curiozitate, ce au pe acolo…și să mai cumpăr câte ceva drăguț :D. Lumini multe, sclipitoare și amețitoare erau în Times Square, despre care am povestit pe larg aici

New Jersey Gardens

Visul oricărei fete: multe haine de firmă, de calitate, ieftine! Asta doar în America se poate împlini. Așa că acest plan era programat pe ultima zi (am învățat să nu-mi mai cheltui toți banii din primele două zile). Și așa am ajuns în New Jersey într-un Mall veritabil!

E adevărat, într-un asemenea Outlet-Mall (nu se compară cu cel de la Militari, e cam de 50 de ori mai mare poate) trebuie să știi ce cauți și să știi cum să cauți. Dacă te duci să vezi doar ce există pe acolo, nu o să ieși de acolo o săptămână! Așa că eu am avut o listă clară în minte cu ce vreau, am depășit-o doar pentru că mi-au picat ochii și pe alte lucruri în timp ce căutam ce aveam nevoie și nu m-am putut abține…altfel n-aș fi eu!

În afară de magazinele – să le numesc – normale, cum avem și noi, mai sunt și unele cu adevărat imense, unde multe case de modă își aduc hainele din colecțiile trecute. Ca să nu te rătăcești căutând ceva, fiecare tip de haină are zona ei, apoi ele sunt așezate pe mărimi. Dacă ai nevoie de o pereche de blugi măsura M, în câteva secunde ajungi la blugi, apoi te uiți după raftul cu măsura. Și începi să cauți printre sute de exemplare. Baftă!
Niște repere? Pulovere 20 de dolari, gecile începeau de la 40$, blugi de la 10$, ceasuri tot de la 10$. Da, acolo e Paradisul!

Ar mai fi fost multe de făcut și de zis. Dar vacanța în State se terminase și mi-am luat zborul…spre Paris!

Cameringo_20151022_175456

 

  • – SFÂRȘIT –

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY