Îmi aduc și acum aminte când eram în Cipru și o amică mi-a răspuns la un story. Mi-a zis că a fost de trei ori pe insulă și nu știa de existența acelui loc, iar curiozitatea ei era cum l-am găsit. M-am bucurat că i-am dat un motiv să se întoarcă. Cum îmi creez traseul?
Cu timpul, m-ați mai întrebat despre locuri și experiențe, despre cum aflu despre ele, despre cum fac atât de multe în trei zile sau ce am găsit de făcut trei zile într-un oraș mic cât o Sighișoară. Despre cum trag linia aia pe hartă ca să o urmez în teren, mai ales în road trip-uri. Despre cum știu ce e cel mai important de văzut și cum de-mi ies niște călătorii mai… altfel.
Începutul e mai dificil…
1. Aleg destinația
Prin destinație mă refer la un oraș (ca Oradea, Varșovia sau New York), o insulă întreagă (ca Cipru, Malta sau Sri Lanka), la o zonă specifică (Țara Oașului, Coasta Dalmată sau Insulele Ciclade), la o întreagă regiune (ca Nordul Spaniei, Toscana sau Balcani) sau o țară anume. Nu contează cum o aleg, ci dacă decid să stau pe loc pe o plajă sau să mă plimb și să cunosc cât mai mult din acel loc. Iar, dacă vreau să mă plimb…
2. Creez o hartă nouă în Google My Maps
Am ajuns la acestă variantă minunată după ce mi-am umplut clasicul Google Maps de pointere verzi și galbene și am am ajuns la concluzia că, ayunci când am nevoie de mai mult, nu le pot diferenția. În My Maps, îmi stabilesc și niște reguli ale pointerelor – care reprezintă obiectivele sau experiențele pe care vreau să le văd – pe trei (uneori chiar patru) grade/culori, ca să știu care sunt foarte importante, de importanță medie sau mai mică – acestea din urmă să știu că le pot omite dacă rămân fără timp sauajung să fie mult în afara traseului.
Aplicația mai permite și icons pentru fiecare pointer, conectarea punctelor și crearea traseelor, straturi pentru alte obiective sau trasee diferențiate, dar și share-uirea hărții pentru ca și altcineva să poată pune puncte.
Imediat după ce creez noua hartă, pun deja pe hartă locurile pe care le am în minte ca must-see, mai ales dacă mă duc în destinația aceea pentru ceva anume.
3. Mă documentez despre zona în care merg
Acest pas poate fi, pentru mulți, cel mai dificil. Necesită timp, atenție, dar și să știi exact ce-ți dorești de la turul tău – astfel, sursele de documentare pot varia în funcție de specificul călătoriei tale. Eu apelez la:
World Heritage List – consider că siturile UNESCO au de obicei cel mai important grad de valoare, cultură, istorie și arhitectură.
Google – unde caut „top plases to see in X”. De aici, ajung pe diverse site-uri și bloguri de travel, de unde încep să-mi fac o idee despre ce are locul în care merg mai bun de oferit.
Google Atractions – unde, la fiecare click, pot vedea câteva fotografii, dar și recenziile acelui loc. Da, iau la „click” toate pointerele găsite. Este o metodă minunată pentru a afla despre acele locuri ascunse despre care nu mulți știu.
Site-ul oficial al orașului/regiunii/țării în care mă duc – de multe ori, aceste site-uri sunt bine puse la punct și, pe lângă clădiri și muzee, găsești și câteva activități din categoria experiențelor pe care ai putea să le ai acolo.
Instagram – înainte să plec undeva, am grijă să caut și să urmăresc hashtag-urile specifice acelei zone și să salvez fiecare fotografie wow în colecția special dedicată pentru acea vacanță. De multe ori, îmi scot idei și din story-urile călătorilor puse în highlights. În ceea ce privește hashtagurile, caut să văd care sunt cele mai revelante, ajungând inclusiv la numele țării/orașului + visit/travel/places în limba locală.
Trip Advisor – unde iau la rând toate acele pagini de „Things to do”
Fiecare muzeu, rezervație naturală sau parc, clădire, plajă, punct de belvedere, sit arheologic pe care îl găsesc eu personal atractiv, îl trec în My Maps concomitent cu această etapă, cu cod de culoare pentru importanța în ochii mei. Așa arată o documentare începută în My Maps:
4. Schițez primul traseu
Având o hartă plină de puncte în față, îmi configurez o primă variantă de traseu, mai mult ca o linie de circuit. Încă NU decid locul/locurile pentru cazare. Linia acesta are rolul de a mă face atentă la porțiunile în care este o aglomerare de puncte raportate la un timp pe care-l decid.
Când este vorba despre un circuit de țară turistică, arunc un ochi și pe tururile agențiilor de turism pe care eu le consider de încredere (adică știu că au studiat foarte bine traseul propus).
Pune puncte, socate puncte…
5. Documentez fiecare obiectiv salvat
Iau fiecare obiectiv pus pe harta mea și îl documentez – adică încep, dincolo de două-trei fotografii și niște recenzii, să citesc despre istoria, arhitectură, importanță, ba chiar și legende. Am salvat patru sanctuare de viață sălbatică – voi alege maximum două; am pus 20 de situri arheologice, le voi vizita pe cele mai importante, apreciate și interesante la nivel subiectiv. Și tot așa. Astfel, deja elimin o parte dintre puncte. Tot în această etapă, fac și niște marcaje altfel (o altă culoare/simbol) pentru obiectivele pe care le consider MUST, dar sunt în afara primei linii a traseului – pentru că merită să mă abat de la traseu sau să ajustez linia inițială.
Pentru acest pas, mă ajută mult Google în general, dar și blogurile de travel și revistele de specialitate, ca National Geographic, Lonely Planet, Culture Trip etc.
Tot în acest pas, voi pune și o notă punctelor salvate: program (dacă e atipic), tarif, dar și timpul pe care turiștii îl petrec, în general, acolo (în principiu, îl găsești la căutarea obiectivului pe Google, sub graficul de ore populare).
6. Vorbesc cu cei care au mai fost
Dacă știu pe cineva care a fost în locul în care mă voi duce și am dubii în legătură cu deciziile legate de traseu sau obiective, o să arunc o întrebare scurtă. Avantajul e că de multe ori mi s-a spus și cu ce NU merită să-mi pierd timpul, mai ales când pentru un loc anume e mai mult marketing decât cultură/peisaj/experiență. Ceea ce ajută de multe ori în luarea unei decizii, însă nu e literă de lege, pentru că depinde mult și de gusturile și experiența acumulată a fiecăruia.
Tot timpul, adaptez recomandările celorlalți știind că ce a plăcut/displăcut unora, la mine s-ar putea să fie altfel. De aceea, obișnuiesc că cer câteva detalii, în linii mari, dacă cei cu care vorbesc nu au scris deja despre asta. Nu le cer rezumate :)) Intuiesc ce mi-ar plăcea mie. Documentez noile idei primite și, dacă cred că e cazul, le pun pe hartă (tot cu cod de culoare).
7. Caut experiențe deosebite
Chit că e vorba despre o cină atipică, o degustare de vinuri, un safari sau experiențe marine, le caut pe cele mai atractive și le pun în jurul traseului deja creat. Dar, dacă am o experiență-must pentru care mă duc în acel loc special, teoretic e deja trecută din prima pe hartă cu cea mai importantă culoare.
Pașii 5, 6 și 7 se pot face concomitent, nu contează ordinea.
Ultimii pași
8. Stabilesc punctele de cazare
Și nu mă refer la cazările în sine (pe care le caut în această perioadă înainte cu o săptămână de plecare), ci doar zonele în care mă avantajează să mă odihnesc. Mai ales când sunt într-un road trip, acestea sunt foarte importante. Le stabilesc în funcție de încărcarea traseului și timpul pe cate îl estimez că îl petrec la fiecare obiectiv în parte.
9. Definitivez traseul
În My Maps, îmi fac traseul final, adică trag acea linie care unește punctele rămase în teren. Pentru fiecare zi, creez un layer nou – ca să nu mă încurc. În același timp, ↓
10. Revăd obiectivele și recalculez timpii
Pentru că sunt dăți în care vreau să fac cât mai mult într-un timp scurt, de multe ori mă pun în situația de a alege. Uneori, primul oraș în care mă pot caza e mai departe de aglomerarea de obiective de dinainte, de exemplu. Așa că mai trebuie să mai fac și compromisuri și să mai renunț la câte ceva.
Trebuie să fie totul cât mai eficient împărțit între timpul avut la dispoziție, locurile pe care vreau să le văd și experiențele locale.
Notă: scopul nu e să încerc să văd totul. E imposibil să văd exhaustiv un oraș sau o regiune. Plus că, când/dacă voi reveni, cu ce mă mai las surprinsă?
La fața locului
11. Îmi las libertatea de a ajusta
Niciodată nu plec ținând cu dinții de un program, mai ales că aleg să plec în grupuri foarte mici de prieteni buni și dornici de aventură și de idei trăznite. Nu știu niciodată ce găsesc pe traseu – aproape întotdeauna apar lucruri irezistibile când sunt atentă la cei din jur: ca cina la butoi din Iordania, ocolirea pe celalaltă parte a Lacului Ohrid sau locul ăsta:
Vezi această postare pe Instagram
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling)
„All journeys have secret destinations of which the traveler is unaware.” – Martin Buber
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)