Vrei să pleci undeva în weekend dar ți-e silă de aglomerația de pe DN1? Ia-o spre sud! Veliko Târnovo este o atracție înfloritoare, liniștită și strălucitoare a Bulgariei, aflată la numai trei ore de București. Ba mai mult, și drumul e întotdeauna liber.
Așezat pe malurile șerpuite și abrupte ale râului Yantra, păstrează urmele capitalei Țarului vlaho-bulgar (1185-1393). De cum ajungi aici, observi cum partea veche a orașului se îmbină cu fațadele recente. Dar, odată ce te îndrepți din centru spre Cetatea Tsarevets, vei experimenta o bucată de istorie, cu clădiri vechi și frumoase, cu străzi pietonale înguste și pietruite, cu ziduri pictate care aduc un plus de viață și culoare orașului.
Vezi această postare pe Instagram
#VELIKOTARNOVO #bulgaria #visitbulgaria
O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe
Călătorie în timp
O scurtă plimbare te va convinge că nu ai ajuns oriunde. Un fel de Sighișoară a noastră, Veliko Târnovo este un oraș medieval foarte bine întreținut. Străduțele în trepte printre casele din piatră, vegetația abundentă, priveliștea care se deschide din oraș spre vale și râu, te transpun în altă lume, de mult apusă. Iar dacă vii aici și în timpul unui festival în care cavalerii și domnițele se plimbă pe străzi în ținutele epocii, chiar nu vei mai fi sigură de anul în care ești!
Vezi această postare pe Instagram
#travel #velikotarnovo #visitbulgaria #bulgaria
O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe
Apoi, la fiecare colț de stradă găsești artizani pricepuți, care te vor uimi cu obiectele făurite de ei: de la țesături de in, lână și bumbac, la sculpturi fine în lemn, vase de cupru și lut și alte zeci de decorațiuni creative. O mulțime de cafenele cochete bulgărești, grecești și albaneze așteaptă să le treci pragul.
Vezi această postare pe Instagram
The #artisans of #VelikoTarnovo #bulgaria #visitbulgaria
O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe
Tsarevets, a treia Romă
Una dintre cele mai vechi așezări din Europa, a fost locuită – se pare – încă din mileniul al III-lea î. Hr. Legată de centrul orașului de un pod lung, cetatea este cel mai de preț simbol din regiune. De aici, în urmă cu 800, țarii decideau soarta țării.
Câțiva istorici numesc Tsarevets a treia Romă (după Constantinopol) într-o ierarhie a politicii istorice a orașelor din Europa. pentru că Veliko devenise în 1250 cel mai important punct politic Balcani și unul dintre cele mai mari orașe din Europa de Sud-Est. Cetatea a căzut la sfârșitul secolului al XIV-lea, când otomanii au incendiat cetatea și au cucerit-o, după o luptă acerbă de a durat trei luni. Aceea a fost ziua când întregul Imperiu Bulgar s-a prăbușit.
Vezi această postare pe Instagram
#VelikoTarnovo #visitbulgaria #bulgaria
O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe
Între timp (la finalul anilor ’70), bulgarii au reconstruit Catedrala Patriarhală, în vechiul stil. Astfel, ea dă senzația că e o fortăreață în sine, ce domină dealul Tsarevets prin înălțimea sa uluitoare. Ceea ce se remarcă aici este pictura: icoanele sunt înlocuite cu scene dramatice ale luptelor medievale ce s-au purtat chiar pe aceste pământuri. Inclusiv altarul este și el înlocuit de o asemenea frescă
După podul lung de piatră, ce trece pe sub arcul și poarta de intrare, ajungi la zidurile cetății, astăzi în ruină. S-au păstrat totuși o parte și au fost parțial refăcute turnul Baldwin, porțile de intrate, turnurile de apărare, catedrala și turnul clopotniță.
În plus, în fiecare weekend, după lăsarea serii, are loc un spectacol de lumini, culori și sunete de clopote. O muzică dramatică și o voce groasă spun povestea căderii Imperiui Bulgar odată cu incendierea cetății – lucru sugerat de lumina roșie ce ce se stinge încet de la finalul poveștii. Ca să vezi spectacolul, e recomandat un balcon cu vedere largă – cetatea oferă acest lucru la un preț piperat (12 euro pentru 15-20 de minute), așa că îți recomand să îți iei direct o cazare cu vedere spre fortăreață (eu am stat la Casa Dea, atenție, doar apartamentul are acces la terasa de pe clădire de unde se vede show-ul!). Vă las un gif pentru o idee, să vedeți că merită din plin:
Ce mai vezi
Monumentul Dinastiei Asen este ridicat în memoria lui Ivan și Petru, cei doi frați care au luptat împotriva bizantinilor ce conduceau țara, au întemeiat Imperiul Bulgar Liber și l-au condus timp de un secol. Ca să ajungi aici, vei traversa râul pe un pod ce-ți taie respirația.
Vezi această postare pe Instagram
#Asen #VelikoTarnovo #visitbulgaria #bulgaria #EBTinBulgaria
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
Muzeul Etnografic îți va încânta privirea prin culori și forme ale obiectelor tradiționale bulgărești. Vei admira aici țesături, costume populare, mobilă sculptată atent, vase pictate cu măiestrie și alte artefacte deosebite.
Restaurantele de pe strada Stefan Stambolov, ca Shtastliveca și Ego. Să mănânci aici ceva tradițional și bun, să bei o bere bulgărească fină (Zagorka) în timp ce privești spre Yantra și Monumentul Asen este un lucru musai de făcut în Veliko Târnovo. Cum majoritatea turiștilor mănâncă aici, nu alege o oră de vârf sau, mai bine, fă-ți o rezervare cu o zi înainte.
Vezi această postare pe Instagram
#Asen #VelikoTarnovo #visitbulgaria #bulgaria #EBTinBulgaria
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
Bonus: Secrete în apropiere
În drum spre și dinspre Veliko Târnovo, găsești câteva oaze de relaxare de care nu multă lume știe. Toate sunt la maximum o jumătate de oră de oraș și nu dezamăgesc niciun turist!
Canionul Emen
Din satul Emen, pe lângă bodega din centru, se face un drumeag pe valea pârâului Negovanka. Nu vei găsi multe indicatoare, iar cele care sunt, sunt în bulgară. Ține drumul, vei ajunge la una dintre cele mai lungi peșteri din Bulgaria, de trei kilometri. De aici începe și canionul. Poteca e oarecum amenajată, trebuie să urci scările sculptate în stâncă și să ajungi deasupra cheilor. Continui drumul pe iarbă, apoi cobori la apă, unde sunt amenajate treceri și podețe din lemn (atenție, unele sunt putrezite), ce duc la o superbă cascadă, Momin Skok, înaltă de zece metri! Aici vei găsi un adevărat paradis de răcoare mai ales într-o zi călduroasă. Rămâi spre apus și la lacul Negovanka, să admiri jocul razelor care schimbă nuanța apei de la un moment la altul.
Vezi această postare pe Instagram
Dare to explore! #emencanyon #bulgaria #EBTinBulgaria
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
Cascada Kaya Bunar
Cunoscută și pe numele de Hotnitsa, aici este un alt colț de Rai care, ușor-ușor, devine cunoscut printre turiștii ce vizitează zona. Partea bună este că poți ajunge cu mașina până în buza cascadei, ceea ce o face extrem de accesibilă. Evident, nu vei găsi prea multe indicatoare care să te ajute, așa că mai bine folosești GPS-ul. Cu un albastru-turcoaz clar, lacul îți va fura privirea într-o clipită și greu te vei putea abține să nu te bălăcești în mijlocul lacului, cu cele două șiroaie ale cascadei în fața ta. Prin stânga cascadei, începe „ekopoteka”, ce urcă deasupra cascadei, oferindu-ți priveliști unice. Cărarea continuă prin canion până în vârf, și coboară în stradă. Ai grijă la scările de lemn din canion, unele trepte sunt șubrede.
Vezi această postare pe Instagram
#kayabunar #hotnitsa #EBTinBulgaria
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
Arbanassi
Este un sat cu case de piatră și lemn ce păstrează un aer medieval interesant. Cocoțat pe o colină, oferă o priveliște frumoasă asupra orașului Veliko Târnovo și a cetății Tsarevets. Recomand să vii să mănânci aici, la un restaurant cu peisaj spre oraș.
Vezi această postare pe Instagram
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
*Acest material a apărut într-o formă asemănătoare în numărul de septembrie 2017 a Revistei Femeia.
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)