Troia, locul în care istoria abundă

Despre Troia, Turcia

Pe coasta sudică a Dardanelelor, nu foarte departe de orașul Çanakkale, vei găsi un loc mitic, Troia, unde a avut loc unul dintre cele mai faimoase conflicte militare. Aici s-a născut o legendă puternică: Războiul Troian.

Legenda din Troia

A fost odată ca niciodată, când Paris din Troia s-a îndrăgostit de Elena, soția lui Menelau, regele Spartei. Paris a luat-o departe de rege și astfel a început cel mai mare război din mitologia greacă. După zece ani de lupte din cauza insultei lui Paris, pentru a înfrânge troienii, grecii (mai exact Ulise) au plănuit o capcană. Au construit un cal mare de lemn și l-au trimis ca dar pentru troieni și pentru zei. Troienii l-au acceptat și l-au adus în fortăreață, greșeală care a dus la înfrângerea lor, pentru că în cal se ascundea cea mai bună trupă a grecilor. În acea zi, Troia a fost arsă din temelii și războiul s-a încheiat.

Poți să rememorezi întreaga poveste aici:

Realitatea

Chiar dacă povestea Războiului Troian nu a fost confirmată de istorici din cauza lipsei de dovezi, locul încă există și l-am văzut cu ochii mei. Evident, a fost transformat într-o destinație turistică la care toată lumea vine să vadă replica faimosului cal troian.

Am fost acolo și copilul din mine a fost extre, de fericit să descopere că oricine putea să se urce în marea construcție de lemn! Desigur, am făcut-o și eu!

Troia antică

Dincolo de faimosul cal, am vizitat și zidurile Troiei… Sau ce a rămas din construcție după ce istoricii și arheologii le-au descoperit. Mi-a plăcut cel mai mult Odeonul, un amfiteatru roman, probabil pentru că mi-a amintit – deși este mult mai mic – de Teatrul Roman din Orange, Franța.

Este o poveste interesantă, pentru că, pentru mult timp, oamenii au considerat că Troia era doar o legendă mitică. Dar, în 1822, un jurnalist scoțian a descoperit locul. După acel moment, mulți specialiști au venit aici. Au excavat dealul și au dezvăluit fortăreața. Cetatea are nouă straturi de ziduri, datând din perioade diferite.

Acum, administrația locală menține cu grijă Troia antică. Curatorii sitului au făcut trasee pentru turiști cu poduri și scări. Zidurile perimetrale sunt bine marcate și nu poți trece de linii. Cetatea este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1998.

Poți vedea planul Troiei și toate punctele importante aici.

Nu uita:

  • Pe faleza din Çanakkale, este expus calul de lemn din filmul Troia!
  • Poți face o excursie de o zi la Troia și Çanakkale din Istanbul!

Vezi o selecție de fotografii din Troia aici.

 

Articol scris pentru educatedbytravelling

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *