„Vamos a la playa” e doar unul dintre motivele pentru care tot am visat la Tenerife. Vulcanul Teide, rezervațiile naturale incluse în patrimoniul UNESCO, sanctuarele pentru protejarea vieții sălbatice și drumurile spectaculoase ce traversează lanțurile muntoase sunt capabile să trezească entuziasmul oricărui tip de călător.
Știam că opt zile sunt puține pentru tot ce are să ofere micul petic de pământ, parte a Insulelor Canare aflate în Atlanticul de Nord. Cu o climă atât de plăcută, zona e supranumită „Primăvara Eternă”. În ceea ce privește Tenerife, sudul va avea mereu mai mult soare și mai multă căldură decât partea de nord, unde curenții și vegetația deasă atrag în unele după-amiezi nori pufoși, minunați când îi privești de deasupra, de pe Vulcanul Teide.
Dar hai să-ți prezint, de-a lungul insulei, cele mai impresionante locuri. Ți-am pregătit o serie de motive-obiective pentru care să alegi Tenerife ca destinație de relaxare, distracție și cunoaștere!
Parcul Rural Anaga
Parcul Rural Anaga este inima verde a insulei și ascunde, dincolo de peisajele uluitoare create de crestele montane tăioase, una dintre puținele păduri de laur care au mai rămas prin lume. Cu o suprafață de peste 14.000 de hectare, Anaga merită explorat atât cu mașina, pe spectaculosul drum ce leagă San Andrés de Taganana (TF-12 & TF-134), ce este împânzit de „miradores” (puncte de belvedere), cât și la pas, alegând unul dintre zecile de trasee, mai lungi sau mai scurte, mai relaxante sau mai antrenante, prin pădurile de laur.
Laurul e un copac fosil care obișnuia să crească pe Pământ în urmă cu 25-50 de milioane de ani. Astăzi, doar în anumite puncte ale planetei, el creează păduri spectaculoase, care îți încântă toate simțurile. Ba chiar e și un traseu circular care le scoate în evidență, Sendero De Los Sentodos (Poteca Simțurilor), cel mai simplu și mai popular dintre toate. Poți alege și trasee mai lungi, care te plimbă, dincolo de pădurile dese cu mii de nuanțe de verde, și printre sate agățate de munte, puncte de belvedere și plaje cu nisip vulcanic negru.
Alege traseul ideal dintre cele peste 70 disponibile aici. Le poți filtra după distanță, tip de rută sau dificultate.
San Cristobal de la Laguna
San Cristobal de la Laguna, capitala antică a insulei Tenerife, amintește cu siguranță de arhitectura Havanei din Cuba, la fel ca de alte orașe coloniale ale Americii Latine – asta pentru că a servit ca model pentru acestea. Cu același plan urbanistic ce creează un model geometric printre cladirile coloniale viu colorate, este considerat ca fiind cel mai frumos oraș din Canare.
Bineînțeles, citadela se află în patrimoniul cultural al UNESCO și a rămas la fel din secolul al XV-lea în centrul său istoric. Cu palate pictate, cu balcoane sculptate în lemn, cu porți decorate cu piatră locală, cu terase și restaurante primitoare și plin de viață în piațetele decorate cu copaci-dragon, La Laguna este locul ideal pentru plimbări relaxante printre clădirile minunate. Nu rata Biserica Nuestra Señora de la Concepción, Catedrala San Cristóbal de La Laguna, Mănăstirea San Agustín și nici Muzeul de Istorie și Antropologie. Orașul are disponibil un ghid audio în limba spaniolă, pe care îl poți accesa aici.
Santa Cruz de Tenerife
Capitala actuală a insulei (dar și a arhipelagului Insulelor Canare) își trage numele de la simbolul conchistadorilor spanioli, Sfânta Cruce. Astăzi un oraș pitoresc, vibrant, indiferent de ziua săptămânii. Cu petreceri, terase pline, muzică și târguri în weekenduri, Santa Cruz oferă și câteva obiective: Palmetum (o grădină botanică doar cu palmieri), Parcul Maritim Cesar Manrique (parc acvatic cu piscine), Castelul San Juan Bautista, Auditoriul (ce seamănă cu Opera din Sidney), Parcul Garcia Sanabria, Piața Spaniei și însuși Centrul Vechi.
Totodată, orașul este gazda celui de-al doilea cel mai mare carnaval al lumii, după cel din Rio de Janeiro: Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife se desfășoară timp de o săptămână în fiecare an în februarie-martie.
Parcul Forestier Protejat Las Lagunetas
O pădure deasă de pini ce se îmbină cu vegetația mediteraneană de altitudine, dar și cu exemplare de laur, Las Lagunetas devine, în multe după-amiezi când se lasă norii, un peisaj mistic învăluit într-o ceață ce călătorește în valuri.
Cu poteci mirifice, desișuri verzi, cascade și puncte de belvedere unice, este locul ideal pentru a te ascunde în zilele toride de vară, pe unul dintre cele câteva trasee disponibile aici. Tot aici se află și cel mai mare parc de aventură din Tenerife, cu cele mai lungi tiroliene din Canare.
Loro Parque
Loro Parque a fost inaugurat în 1972 ca un paradis al papagalilor, devenind, de-a lungul timpului, un sanctuar al speciilor în pericol sau al animalelor salvate la nivel individual. Nu e o grădină zoologică propriu-zisă, deși își câștigă fondurile pentru salvare din vizite, ci este un loc pentru educație, pentru reproducere în captivitate și repopularea zonelor din care acele specii au dispărut.
Parcul are zonă de cercetare științifică, dar și incubatoare imense, multe dintre ele dedicate papagalilor. Cu mamifere, reptile, specii marine și multe de plante, parcul „convinge” lumea prin cele patru show-uri devenite faimoase: cu leii de mare, cu delfinii, cu papagalii și cu orcile. Aceste spectacole nu sunt circuri, ci o adevărată lecție despre inteligența animalelor, salvarea lor, importanța păstrării lor în medii naturale (animalele de aici sunt salvate – fără nicio șansă în mediul lor natural, altele reproduse în captivitate), despre relația specială și de grijă care ar trebui să existe între specia umană și planeta noastră, despre cât de important e să contribuim la menținerea habitatelor naturale.
Aceste show-uri sunt mai mult emoționante decât distractive, fiind pline de povești ale protagoniștilor lumii sălbatice și informații despre parcursul proiectelor Fundației Loro Parque.
Parcul El Drago
Cel mai vechi Dragonier (Copacul-Dragon) din lume merită o vizită! Aflat într-o micuță grădină botanică, este vizibil din depărtare. Lmea spune că are o mie de ani de viață. Specialiștii n-au picat de acord la acest capitol, fiind foarte greu să determine vârsta exactă a unui copac, dar aproximează undeva pe la 700 de ani!
Parcul Național Vulcanul Teide
Parcul Național include tot complexul vulcanic, cu toate conurile adiacente. Pe cât de aridă, pe atât de spectaculoasă, cu o sumedenie de specii de nevertebrate endemice, parcul a intrat în Patrimoniul UNESCO în 2007. Cu o bogăție peisagistică uluitoare care se schimbă cu fiecare 100 de metri urcați în altitudine, pornești din păduri bogate și ajungi la peste 3.500 de metri, printre bolovani de lavă uscată, unde mai auzi doar vântul care-ți șuieră în urechi.
După ce parcurgi un drum spectaculos ce traversează câmpuri de lavă, platouri perfecte și stânci parcă proiectate dintr-o Arizonă cărămizie, ajungi la telefericul ce te urcă în doar 10 minute de la 2.356 ge metri până la 3.555 de metri, în punctul La Rambleta. De aici, poți face două plimbări ușoare, scurte pe trasee pavate, care se pretează aerului foarte rarefiat: către Mirador de la Fortaleza (cu privire spre estul insulei) și către Mirador del Pico Viejo. Pico Viejo e al doilea cel mai mare vulcan de pe insulă, cu 3.134 de metri altitudine, și impresionează prin craterul său imens, de peste 700 de metri în diametru.
Ca sa urci până la craterul Teide, ai nevoie de un permis special pentru care trebuie să aplici la administrația parcului național cu 3 săptămâni înainte de vizită. Este încă un vulcan activ, ultima erupție a fost în 1909.
Garachico
Micul oraș era, înainte de erupția Muntelui Negru din 1706, cel mai important port din Tenerife. Erupția a distrus portul, dar a creat cele mai frumoase piscine naturale de pe insulă. Astăzi a rămas un oraș cochet, păstrându-și aerul artistic de demult. Colorat și liniștit, Garachico face eforturi să-și conserve cât mai bine centrul istoric, împânzit de case bătrâne și colorate.
Ver esta publicación en Instagram
Una publicación compartida por Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling)
Rezervația Naturală Arenas Negras – Chinyero
Muntele Negru este un punct de atracție pentru mulți călători. Este o zonă deluroasă acoperită de nisip negru, stânci cu forme ciudate și cenușă vulcanică și conuri din ce în ce mai roșii ca urmare a oxidării fierului adus de lavă.
Din acest sol răsar arbuști de un verde crud deosebit, dar pot fi admirate și păduri ce au revenit la viață, cu trunchiuri bătrâne încă negre. Pentru a te bucura de cât mai multe peisaje, îți recomand un traseu ce trece și prin Rezervația Naturală Specială Chinyero.
Masca
TF-436 sau Carretera de Masca este, probabil, cel mai spectaculos drum de pe întreaga insulă atât datorită serpentinelor ce șerpuiesc printre versanții ascuțiți, cât și datorită punctelor de belvedere ce se deschid după fiecare curbă. Pornește din Santiago de Teide, traversează munții din Parcul Rural de Teno și ajunge în Buenavista, la marginea oceanului în doar 22 de km.
Printre cactuși și leandri, ajungi în Masca, votat de vizitatori ca cel mai frumos sat din Canare. Pare mai mult o colecție de căsuțe agățate de munte, toate cu o priveliște spectaculoasă spre văi și albastrul infinit al apei. Oprește-te și savurează o cafea ba chiar prânzul) la Mirador la Cruz de Hilda.
Cele mai faine 10 plaje
Playa Las Troviscas – o plajă lată și lungă, unde nisipul auriu se îmbină hipnotizant cu cel negru, ambele foarte fine, ceea ce-i permite fiecărui val să creeze noi modele. Intrarea în apă e lină, nu sunt curenți și – fiind golf – apa e caldă. Plaja are toate facilitățile.
Playa Fañabé – în continuarea Las Troviscas, îmbină nisipul fin cu pietrele negre. Intrarea în apă e la fel de lină. Beneficiază de o sumedenie de terase pe faleză.
Playa del Duque – plajă premium cu nisip auriu și apă turcoaz, cu intrare lună în mare și fără curenți sau valuri datorită barajului construit în larg. Plaja are toate facilitățile.
Playa de las Americas – cel mai faimos complex din Tenerife, renumită mai mult pentru stațiunea extravagantă. Plajele sunt o îmbinare de nisip, pietriș și stânci.
Playa de Las Teresitas – mai sus de Santa Cruz, este o plajă artificială, imensă, cu nisip fin. Are toate facilitățile. Plaja e adăpostită de digurile construite împrejur. Dispune de toate facilitățile.
Playa de La Tejita – o plajă cu nisip fin și auriu, lată, întinsă, se află chiar la baza Muntelui Roșu, rezervație naturală specială. Curenții sunt puternici, iar valurile destul de mari. Nu este amenajată cu șezlonguri, baruri sau dușuri.
Playa El Medano – o plajă expusă vânturilor puternice, cu valuri mari, mereu va fi animată și colorată de pasionații de kitesurf, surf și windsurf.
Playa Benijo – o mică plajă neagră, spectaculoasă datorită priveliștilor către peisajul stâncos. Sălbatică, accesibilă doar pe trepte. Este parte din Parcul Rural Anaga.
Playa del Castillo – parte a complexului plajelor Jardin din Puerto de la Cruz, beneficiază de cel mai negru nisip vulcanic, constrastând perfect cu vegetația luxuriantă.
Playa Los Gigantes – e o fâșie de nisip negru adăpostită de stâncile abrupte nimite „Giganții”. De aici poți pleca să observi delfinii și balenele din ocean.
*Acest material a apărut într-o formă asemănătoare în Revista Femeia, numărul din iulie 2021.
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)