Su Nuraxi di Barumini, o călătorie în Preistoria Sardă

Su Nuraxi di Barumini

Dacă ești în căutarea unei experiențe superautentice, care să te ducă direct în inima preistoriei, trebuie musai să vizitezi Su Nuraxi di Barumini din Sardinia. Acest sit unic este ca un portal ce te transportă cu peste 3.000 de ani în urmă, într-o civilizație misterioasă și fascinantă…

Ce este Su Nuraxi?

Su Nuraxi di Barumini este un complex cvadrilobat monumental, construit doar din bazalt, ce datează din secolul al XIV-lea î.e.n. În jurul său, s-a dezvoltat un sat de colibe rotunde. Și, datorită unicității sale, din 1997 a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Su Nuraxi este cea mai bine conservată structură nuragică* din Sardinia, un adevărat labirint din piatră construit de o civilizație despre care încă mai avem multe de aflat. 

Acum, imaginează-ți un castel de piatră ridicat cu mult înainte ca ideea de mortar să existe. Ba mai mult, s-a muncit la el – în straturi – peste 2000 de ani (între aproximativ 1500-600 î.e.n). 

Straturi-straturi

Turnul central a fost primul. Inițial, avea aproape 19 metri, domină acum situl și are mai multe niveluri și o formă tronconică. Este înconjurat de o rețea complicată de coridoare și camere care îți vor pune imaginația la încercare. Și nu doar imaginația, ci și mușchii gambelor, mai ales când cobori în el. În Epoca Bronzului, pe la 1300 î.e.n., localnici au adăugat încă patru turnuri, mai mici – în fiecare punct cardinal.

Iar în jurul secolului al X-lea î.e.n, a fost construit satul în jurul structurii principale. Satul a fost format din case din piatră circulare, cu o singură încăpere. Iar într-o altă etapă, satul a fost mărit din nou și a fost ridicat zidul de apărare de trei metri grosime. La începutul Epocii Fierului (sec IX-VI î.e.n.), satul a fost distrus aproape în totalitate, însă localnicii l-au reconstruit păstrând forma circulară a caselor, dar împărțindu-le cu pereți în unghi drept.

Grandoarea de după abandon

Ultimele modificări au fost făcute de romani, în secolele II și I î.e.n., la mai bine de 300 de ani după ce civilizația nuragică a dispărut. Ei au folosit acest loc în diverse scopuri, inclusiv ca cimitir, și l-au ținut funcțional până în secolul al III-lea e.n. De atunci, a fost abandonat până în anii 1940, când Giovanni Lilliu, cel mai mare arheolog sard, l-a readus la lumina zilei prin ample săpături.

Uite aici o fotografie din dronă de la arkeosardinia.it, ca să vezi cât de impresionat e situl arheologic!

Turul ce te face explorator

Acum, imaginează-ți că pășești pe cărările bătute de locuitorii din vechime. Nu prea știm cine au fost, dar, cu siguranță, vorbim de o civilizație avansată, capabilă să construiască structuri care au rezistat mileniilor. În timp ce te plimbi pe coridoarele înguste și urci și cobori scările abrupte, vei simți cum te transpui spre un alt univers. Fiecare cotitură îți va dezvălui un nou spațiu de explorat, iar priveliștile din vârful turnului central sunt absolut uluitoare. Abia de acolo poți înțelege complexitatea sitului. 

Să explorezi Su Nuraxi nu e doar o vizită la un sit arheologic – e o aventură care te face să simți că ai fost transportat într-un alt timp. Aici, istoria prinde viață și te îndeamnă să-i descoperi secretele – iar ghizii te vor încuraja! Dacă te-ai întrebat vreodată cum ar fi să trăiești într-o epocă antică, ai o imagine vie a lumii antice sarde.

Mai multe despre nuraghi din Sardinia

Nuraghe este un tip de construcție megalitică specifică civilizației nuragice, care a existat DOAR în Sardinia în perioada preistorică (aproximativ între anii 1800/1500-500 î.e.n.). Nuraghi se referă la turnuri de piatră construite fără mortar, iar pietrele au fost tăiate și aranjate astfel încât să se sprijine una pe cealaltă, formând o structură stabilă. Unele nuraghi au o singură cameră. Altele sunt mai complexe, având mai multe încăperi suprapuse și legate prin scări interne. 

Cele mai simple nuraghi sunt în formă de trunchi de con, cu o bază circulară și pereți care se îngustează pe măsură ce se ridică. Unele dintre acestea pot atinge înălțimi de până la 20 de metri, deși majoritatea sunt mai mici. Cele mai complexe structuri includ bastioane și turnuri auxiliare – cum este Su Nuraxi di Barumini.

Funcția exactă a nuraghilor nu este pe deplin cunoscută, dar se crede că acestea au servit diferite scopuri: fortificații, reședințe, locașuri de cult sau chiar observatoare astronomice.

Nuraghii sunt răspândite în toată insula Sardinia, existând mii de astfel de structuri. Aproximările sunt între 7.000-10.000 – și o să te convingi că nu e exagerat în orice plimbare cu mașina: parcă sunt peste tot! Și da, doar aici pe poți vedea! Sunt parte din identitatea culturală a insulei, reprezentând una dintre cele mai importante realizări arhitecturale ale preistoriei europene.

Civilizația nuragică a dispărut din Sardinia în secolul al V-lea î.e.n, odată cu venirea punilor.

Ce trebuie să știi când vizitezi Su Nuraxi:

  • Complexul se poate vizita în fiecare zi începând cu ora 09:00 și până cu o oră înainte de apus. Cu alte cuvinte, se închide la ora 20:00 în mai, iunie, iulie și august; la ora 17:00 în noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie; la ora 19:30 în aprilie și septembrie; la ora 18:30 în octombrie; la ora 17:30 în martie.
  • Situl se închide când plouă din motive de siguranță (alunecă foarte tare pietrele).
  • Alege încălțăminte sport, cu talpă care nu alunecă. Exclus tocuri! Vei intra în sit, vei urca pe scări, vei coborî pe bolovani cu rol de scări.
  • Vara, să ai o pălărie, SPF și apă.
  • Intrarea se face alături de ghidul local din 30 în 30 de minute.
  • Tururile sunt în engleză sau italiană și durează o oră.
  • Biletul de intrare (15 euro în 2024) include și vizita la Casa Zapata Museum și Centro Giovanni Lilliu.

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *