Salamanca este un oraş cu o bogată istorie culturală, parte a regiunii Castilla y León. Aşezat strategic pe râul Tormes şi la doar 210 km de Madrid, a fost întemeiat de romani şi dezvoltat iniţial ca punct comercial.
Inima şi valoarea oraşului o reprezintă acum Universitatea, inclusă în patrimoniul UNESCO încă din 1988, alături de alte obiective din oraş. Universitatea din Salamanca este cea mai veche din toată Spania. Alfonso al IX-lea de León i-a pus bazele în 1218, iar în 1254 a obţinut titlul de Universitate prin decretul lui Alfonso al X-lea cel Înţelept. A fost una dintre cele mai prestigioase universităţi ale occidentului.
De ce mai este cunoscută Universitatea din Salamanca în istorie?
Aici a fost creată prima gramatică a limbii spaniole, în 1492, de către Antonio de Nebrija, prima persoană din lumea occidentală care a cerut drepturi de autor.
Tot aici s-au făcut şi pregătirile pentru călătoria lui Cristofor Columb, călătorie în care a descoperit America (întrunirea consiliului, analizarea proiectului, convingerea oamenilor influenţi de fezabilitatea planului).
Beatriz Galindo, cunoscută şi sub numele de „la Latina” a fost prima femeie din lume care a terminat o universitate (în amintirea ei există acum în Madrid o staţie de metrou cu numele de „La Latina”). De asemenea, tot aici şi-a făcut debutul şi prima femeie profesoară de universitate din lume, Lucía de Medrano.
Consiliul Universităţii din Salamanca, format din matematicieni, i-au propus Papei Gregorio al XIII-lea calendarul care avea să fie numit „calendarul gregorian”, folosit acum în întreaga lume.
Meseria de bibliotecar, recunoscută şi plătită, s-a înfiinţat la Universitatea din Salamanca.
Universitatea din Salamanca mai este cunoscută şi prin cărţile lui Miguel de Cervantes, posibil student al acestei universităţi.
În Salamanca, recunoscut, încă se vorbeşte cea mai pură şi corectă variantă de castiliană din lume.
Legenda Universităţii
Faţada vechii clădiri a Universităţii, bijuterie a Renascentismului spaniol, este încărcată de decoraţii. Şi atunci se spunea, printre studenţi, că dacă pot vedea Broscuţa Norocului, vor trece cu bine examenele. Şi adevărul e că nu-I simplu să o găseşti!
Oraşul Salamanca
UNESCO protejază Centrul Vechi al oraşului Salamanca, şi clădirile sale: Colegiul Irlandez, Biserica San Marcos, Biserica Sfântul Spirit (a Clericului), Casa-Mănăstire a Maicii Tereza, Biserica San Juan de Barbalos, Biserica San Cristóbal, Mănăstirea Sfânta Clara.
În afară de acestea, în Salamanca nu trebuie să ratezi câteva obiective:
Piaţa Mare (La Plaza Mayor), una dintre cele mai mari şi mai frumoase pieţe în stil baroc din toată Spania. Se află în centrul oraşului.
Catedralele: cea Veche şi cea Nouă, lipite una de cealaltă. Cea veche a fost ridicată în stil romanic, în secolul XII, iar cea Nouă este gotică, de secol XVII.
Mănăstirea San Esteban este un monument spectaculos, renascentist. Adăposteşte un templu de dimensiuni enorme, cu un minunat altar al Regilor Catolici şi altul al lui Cristofor Columb.
Casa Scoicilor este una dintre cele mai polulare clădiri din Salamanca. Poartă amprenta goticului civil. A fost construită în secolul al XV-lea de Don Rodrigo Arias Maldonado, înrudit cu Regii Catolici şi cavaler al Ordinului de Santiago. Pe faţadă sunt lipite scoici de fier, reprezentând în acelaşi timp simbolul iubirii faţă de soţia sa şi motivul ordinului din care făcea parte. Astăzi este o bibliotecă publică.
Casa Lis este un mic palat modernist, construit în 1905, pe zidurile cetăţii. Adăposteşte colecţii de art nouveau şi art deco.
Podul Roman se află la intrarea în oraş. Construit de romani în frunte cu Traian, în secolul I, pentru a trece peste râul Tormes, oferă de asemenea o frumoasă privelişte a oraşului. Are 26 de arcuri, iar din construcţia romană au rămas 15, pe partea dreaptă a râului.
Şi acestea sunt doar câteva dintre zecile de obiective. Să nu uităm şi de muzeele ce deţin colecţii impresionante, demne de un oraş al culturii.
În 2002, Salamanca a fost Capitală Europeană a Culturii.
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)