Lisabona, o minunată întâmplare

Lisabona eadevărată bijuterie pe coasta Oceanului Atlantic.

Lisabona nu e doar o capitală, e o adevărată bijuterie pe coasta Oceanului Atlantic. Am ajuns din întâmplare și atunci mi-am dat seama că aveam sute de motive să o vizitez. Bineînțeles, nu am loc aici să le înșir pe toate, dar ți le voi împărtăși pe cele mai importante.

Lisboa, cum îi spun ei, se întinde pe șapte coline pe care o să le simți din plin când o să o vizitezi la pas și e împărțită în nouă cartiere. În cinci din ele e musai să ajungi:

Alfama

Este cea mai veche parte a orașului. În arabă, numele său se traduce în „fântâni”. Arată ca un labirint de străduțe printre clădirile vechi, pline cu restaurante, pastelerii, magazine artizanale și baruri de fado. Fado se trauce „dor” și este genul de muzică populară portugheză, melancolică. Dacă ești interesată, află că aici găsești și Muzeul Muzicii Fado.

Peste Alfama, pe cea mai înaltă colină a orașului, veghează castelul São Jorge, unul dintre cele mai importante obiective pentru turiști. Castelul datează din perioada medievală și apăra orașul de invadatori. Pentru turiști, e mai mult decât o construcție. E un loc de relaxare. Înăuntru, într-una dintre minunatele grădini, există o terasă, unde poți savura un cocktail la umbra copacior bătrâni. Sau te poți opri într-unul din punctele de belvedere ca să vezi de sus cele mai importante puncte ale orașului: Râul Tajo, Mănăstirea Jerónimos sau Statuia lui Cristo Rei, replica după cea din Rio.

Baixa

Sau Orașul de Jos – este un cartier lung cochet. Începe să vizitezi zona din Piața Comerțului (de pe malul râului), treci pe sub Arcul Rua Augusta, mergi pe strada pietonală cu acelasi nume, oprește-te la magazinele de aici, ba chiar ia masa și degustă tradiționalul pește bacalao, gătit în zeci de feluri. Ți-l recomand pe cel în crustă de nuci! Termină plimbarea în Piața Dom Pedro IV, unde vei găsi porumbei prietenoși! Să ai la tine o felie de pâine și ei vor veni să-ți mănânce din palmă!

Chiado

Îmbină arhitectura veche a clădirilor cu cea modernă a magazinelor. Da, ai ghicit, e zona de shopping. Dar este și zona culturală, în care găsim muzee, teatre și opera! Nu rata pentru nimic în lume Liftul Santa Justa, de unde vei avea o panoramă incredibilă a orașului. Intră în lift prin spate, ca să treci pe sub arcadele gotice, ce au rezistat marelui cutremur din 1755, ale Mănăstirii Carmo.

Barrio Alto

În Cartierul de Sus ajungi cu funicularul sau pe jos, urcând pe străduțe înguste și abrupte și pe șiruri lungi de trepte. De aici pornește și apeductul roman, pe care îți recomand să-l vizitezi seara. Iar pentru că portughezii știu să-și pună în valoare comorile, au transformat rezervorul, denumit Mãe d’Água (Mama Apelor), într-un mic muzeu. Odată ce intri aici, te vei simți ca într-un templu antic!

Din stația Cais do Sodre poți lua vaporașul să treci peste râul Tajo în cealaltă parte a orașului, în Cacilhas, Almada. Din port, iei autobuzul 101 ca să urci la Statuia Cristo Rei, un monument inspirat de cel din Rio de Janeiro, din Brazilia. Aflat suficient de sus, de aici ai o priveliște superbă a Lisabonei. În plus, vezi în întregime și Podul 25 Aprilie, lung de peste doi kilometri și comparat adesea cu Golden Gate Bridge din San Francisco.

Belém

De aici, portughezii plecau în expediții spre descoperirea altor lumi: Vasco da Gama a plecat în India, Pedro Álvares Cabral a ajuns în Brazilia, Bartolomeu Dias a trecut pe al Capul Bunei Speranțe, iar Ferdinand Magellan și-a început expediția prin care a făcut înconjorul lumii pentru prima dată în istorie. Monumentul dedicat lor, Padrão dos Descobrimentos, se află pe malul râului.

Atracția principală este Turnul Belém, care a fost ridicat ca să păzească palatul cu același nume.

Pont: aici se află o terasă unde poți mânca cele mai bune Pastéis de Belém din zonă. Acestea sunt prăjituri tradiționale din foitaj, cu cremă de lapte și gălbenușuri de ou.

În cartier vizitează Mosteiro dos Jerónimos, un sit UNESCO din secolul al XVI-lea, dar și grădinile din fața sa, care înconjoară Fântâna Luminoasă.

 Trucuri pe care trebuie să le știi:

  • Vrei să te plimbi cu faimosul Tram? Nu te urca în cel pentru turiști! Ia Tram 28, care trece prin tot orașul, având cea mai lungă rută. Pleacă din Graça, trece prin Alfama, ocolește prin Baixa și Chiado, Apoi urcă în Bario Alto și ajunge în Estrela și se oprește în Preazeres.
  • Un obiectiv spectaculos este Oceanarium, unul dintre cele mai mari acvarii din lume, cu peste 450 de specii de pești și alte animale marine.
  • Ești în Lisabona într-o zi caniculară? Răcorește-te în Jardim da Agua, un parc plini de fântâni, lacuri și căderi de apă.
  • Nu te mai saturi de Pastéis de Belém? Fugi în primul supermarket. Acolo le găsești la 30-40 de cenți bucata!
  • Parque Monsanto, cel mai mare spațiu vede din oraș, îți oferă relaxare, aer curat, dar și priveliști minunate de sus. Vei vedea cealaltă parte a Lisabonei, de peste râu, unde domnește statuia Cristo Rei.
  • Stai puțin în oraș și ai nevoie de transportul public? Cumpără abonamentul de 24 de ore, e cel mai avantajos. Costă 6 euro și te poți urca cu el în tram, autobuz și metrou.

Acest material l-am scris pentru Revista Ioana.

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *