Fallas de Sant Josep sau Festivalul Focului este unul dintre cele mai importante evenimente din Spania, care adună anual peste 3 milioane de turişti în Valencia, în cele cinci zile de sărbătoare. Sute de figurine sunt create în fiecare an pentru a fi arse într-un spectacol de neuitat. În acest an, Las Fallas şi-a depus candidatura pentru a intra în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii, sub sigla UNESCO.
La origine, Las Fallas era o sărbătoare dedicată Sfântului Josep, patronul tâmplarilor, sărbătoare cunoscută încă de la 1740. Ea era organizată pe 19 martie. În 1895, sărbătoarea a început să capete un caracter artistic. Atunci au apărut oameni din ce în ce mai pricepuţi din comunitate, ce au dat naştere ulterior unei noi meserii, aceea de Artista Fallero. Figurinele se făceau întâi din lemn, apoi din carton, iar acum se fac din polistiren expandat.
„Fallas” este un cuvânt arhaic ce denumea, în epoca medievală, torţele din turnurile de apărare, iar sărbătoarea se numeşte aşa de deoarece, în ultima zi, toate figurinele se ard, mai puţin cea câştigătoare. Se spune că prin ardere, toate problemele şi greşelile vor dispărea.
Dar ce înseamnă Las Fallas? Înseamnă că fiecare cartier lucrează un an la crearea unei figurine satirice, critice la adresa sistemului pe care o vor amplasa în centrul cartierului lor. Figurinele au până la 30 de metri înălţime. Există şi Fallas ale copilului, ce înfăţişază personaje din desene animate, care nu depăşesc trei metri. Ele sunt amplasate lângă cele mari. Toată circulaţia este blocată de figurinele din intersecţii şi de scenele amplasate în cartiere pentru concerte în aer liber.
Fiecare zonă are un ordin de falleros care sunt prezenţi pe străzile Valenciei în cele cinci zile de festival. Sunt îmbrăcaţi specific, cu haine ale secolului al XVIII-lea (Consiliul Central al Fallerilor au decis reguli stricte în ceea ce priveşte îmbrăcămintea şi ce trebuie să poarte pentru a participa la defilare) şi sunt însoţiţi de muzicanţi. Personajele de epocă sunt readuse la viaţă de localnici de toate vârstele: de la copilaşi de numai câteva luni până la bătrâni. Oamenii îi urmează şi dansează în urma lor. Atmosfera este veselă, pe toate străzile se aud pocnitori, se dă cu artificii, ca un Revelion pentru turiştii străini. În fiecare seara de festival, în jurul orei 1 a.m. au loc spectacole lungi de artificii, spectacole de neuitat… Valencia este cea mai renumită pentru focurile de artificii!
Cartierele sunt împodobite cu lumini colorate, o adevărată feerie de culori. Sunt câteva cartiere ce participă în mod constant la concursul pentru cea mai frumoasă iluminare.Printre cele mai frumoase sunt Cuba-Puerto Rico şi Sueca-Literato Azorín. De când se lasă seara, muzica răsună până în zori, străzile sunt foarte aglomerate, restaurantele pline, cozile sunt imense la churros şi la castane prăjite.
Cele cinci zile de petrecere se încheie cu La Nit de la Cremà, când figurile se ard. Sute de mii de turişti sunt prezenţi la acest eveniment.
Tot în aceată noapte are loc o altă tradiţie locală, Ofranda: fetele îmbrăcate în costume de epocă duc flori la statueta mare a Fecioarei, pentru a-i împodobi manta.
În acest an, cea mai faimoasă şi fotografiată Falla nu a participat la concurs, deoarece artiştii au preferat să nu critice pe nimeni, ci să facă o figură reprezentativă pentru Valencia si pentru turişti. Aşa că au optat pentru un autobiz turistic, cu cinci persoane reprezentând turiştii tipici din Valencia şi, în acelaşi timp, turiştii de pe cinci continente. Falla a fost amplasată în cea mai mare piaţă a Valenciei, Plaza del Ayuntamiento. Această Falla poartă titlul de “La millor del món” (cea mai frumoasă din lume).
Totuşi, spaniolii se plâng din cauza crizei, că nu au existat suficiente fonduri în 2013 pentru ca sărbătoarea să iasă aşa cum şi-ar fi dorit, din punct de vedere al spectacolului, cât si al promovării lui.
Turiştii care au ajuns pentru prima dată la Las Fallas au diferite păreri. Victor din Rusia spune că “evenimentul este mai mult pentru cei care vor să cunoască tradiţiile culturale şi locale, nu e chiar aşa de distractiv, iar atmosfera pe care o creează organizatorii şi locuitorii mi se pare ideală ca să petreci un sfârşit de săptămână cu familia”.
Camille din Franţa îmi zice că “mulţi turişti vin fără să ştie ce reprezintă cu adevărat Las Fallas. Cred că este păcat că nu există mai multă promovare a originilor evenimentului şi despre mesajul pe care îl transmite. Mi-ar fi plăcut să cunosc mai mult şi cred că organizatorii ar trebui sa includă un pic de istorie pentru turiştii care nu vin doar ca să bea mult.”
“Ştiam că spaniolii profită de orice prilej pentru a face ca fiesta să fie starea de spirit permanentă, însă Las Fallas, întrece orice aşteptare. Nebunie, zgomot, artificii, aglomeraţie, nenumărate figurine gigantice în fiecare colţ de stradă, mii de culori şi de becuri, defilări, orchestre, muzică, baruri pline de oameni şi vestita paella pe masa tuturor – aşa se poate caracteriza, pe scurt, marele festival Las Fallas […] Ceea ce impresionează şi emoţionează pe orice turist, este faptul că, după cele 5 zile de nebunie totală, totul se termină cu un foc de artificii ce-ţi taie respiraţia şi cu arderea figurinelor frumos colorate.”, ne spune Gabi din România.
Tan din Turcia a rămas impresionat de faptul că “Frate, lumea gătea paella în stradă şi mâncau acolo împreună!”
Las Fallas s-au extins şi dincolo de Comunitatea Valenciană, numărându-se alte 250 de Fallas prin împrejurimi. Valencia are 385 de Fallas. În 2013, an de criză, cea mai scumpă Falla a costat 200.000 de euro. Cea mai scumpa falla din istorie a costat 900.000 si a putut fi admirata în 2008.
Filmarea din Noaptea Arderii o poţi vedea aici:
Să nu uitam şi că Valencia este un oraş turistic frumos, în care poţi vizita cu încredere la Ciudad de las Artes y las Ciencias, un complex unic în lume, cel mai important punct turistic de aici. De asemenea, treci şi pe la Muzeul de Ceramică, pe la Catedrală, El Miguelete, Torres de Serranos, Grădinile Turia, Podul Mării, Palatul Congreselor, Santa Catalina, Piaţa Centrală, Plaza de Toros.
Ţineţi cont că în Valencia se face cea mai bună paella din lume…sau, cel puţin, aşa se laudă ei. 🙂
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)