Două săptămâni în Croația nu sunt suficiente. Nici o lună nu ajunge. Poate doar într-o vacanță de trei luni m-aș fi putut bucura din plin de toate frumusețile peisagistice, culturale sau istorice pe care Croația le deține în vastul său patrimoniu.
Cum am spus încă din a treia zi de vacanță, Croația mi-a depășit mult așteptările. A începtat de multă vreme să mai fie o țară din oala balcanică, e deja la nivelul Italiei sau Germaniei, atât când mă uit la infrastructură – chiar și în afara autostrăzilor, dar și la calitatea surprinzătoare a serviciilor – tarifate pe măsură.
Vezi această postare pe Instagram
Fabulous, relaxing, stunning. . . . #CoryinCroatia #roadtrip #visitCroatia #Croatia
O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei) pe
Croația era de ceva vreme pe lista mea, dar era cumva prea aproape și, de fiecare dată când îmi planificam ceva, plecam peste mări și țări. Acum, cu pandemia, listele verzi, lipsa restricțiilor, dar și sentimentul de siguranță (când am plecat eu, Croația avea 1000 de cazuri active vs 1300 confirmate zilnic la noi), m-au făcut să plec fără griji într-un road trip al cărui scop a fost să gust câte puțin din tot ce are ea mai bun și mai frumos de oferit. De aceea, nu am vizitat nimic exhaustiv, așa că nu îți voi vorbi de „toate muzeele din Split”, despre „toate traseele din Krka” sau despre „toate plajele Dalmației” pentru că acest trip a fost despre altceva.
Vezi această postare pe Instagram
? . . . #CoryinCroatia #roadtrip #visitCroatia #Dubrovnik #Croatia
O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei) pe
Un plan (subiectiv) perfect
Am axat traseul pe partea continentală a țării și am ajuns pe o singură insulă, Vir. Nu am inclus mai multe insule din considerente de aglomerație (80% dintre turiști se duc pe insule), overpricing (cerere mare, oferte pe măsură) și pentru că mie personal mi s-a părut destul de complicat să fac un island hopping cu ferry-urile. Nu contest frumusețea lor pe care am admirat-o în fotografii, însă probabil voi face un astfel de trip într-un extrasezon.
Dar să revenim la traseu. Nu vreau să te influențez prea tare, pentru că fiecare are stilul său de a călători și preferințele proprii. Poate ai vrea să poposești mai mult pe o plajă sau mai mult într-un oraș. Așa că nu voi pune un accent deosebit pe locurile în care mi-am rezervat cazări sau pe timpul petrecut într-un loc anume.
Vezi această postare pe Instagram
A romantic view. . . . #CoryinCroatia #roadtrip #visitCroatia #Croatia #Trogir
O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei) pe
Traseul meu și câte-un sfat la fiecare oprire
Ca să ajung în Zagreb din București (970 de kilometri), am preferat drumul via Belgrad pentru că este mai scurt, iar din capitala sârbă există autostradă ca-n palmă. Din Zagreb (bucură-te de vibe-ul extrem de relaxant din fiecare seară de pe străzile pietonale), am făcut cunoștință cu zona Istria (unde am ajuns pe o autostradă spectaculoasă prin inima munților, cu porțiuni încă în lucru, semnalizate cu muncitori-manechini îmbrăcați ca atare ce fluturau un steag de lucrări, alimentați de energia solară – ca să înțelegi pe ce planetă se află Croația).
În Istria, am vizitat Rovinj (fă o plimbare pe faleza fotogenică), Pula (vizitează amfiteatrul) și Rijeka (urcă la castel la apus), unde am ajuns pe drumul de pe coastă, printre plantațiile de măslini. A urmat Plitvice (alege Intrarea 2, traseul H), apoi Insula Vir (mergi la plajă o zi întreagă în Nin, o lagună unică în Europa), de unde am continuat drumul pe coasta Adriaticii cu istoricele orașe Zadar (deconectează-te de agitație la Sea Organ), Trogir (urcă în turnul catedralei pentru o priveliste superbă de 360 de grade), Split (vizitează Palatul Dioclețian și bea un vin pe treptele din piațetă).
Plajele Omis (plajă mare de nisip, cu intrare lină în mare), Punta Rata (plajă de pietre mari și intrare abruptă în apă, dar cu apă turcoaz) și Baska Voda (plajă de pietre mici și prietenoase, cu apă extrem de limpede, ne-a uluit) ne-au fost delectare minunată, că nu ne-am mai mobilizat să mai mergem și-n Makarska, deși era cumva pe lista noastră de dorințe. Apoi, Dubrovnikul (ia-ți un tur free cu ghid de aici ca să afli cele mai importante aspecte istorice, merită din plin) a încununat toată partea de cultură, istorie și arhitectură pe care o întâlnisem până în acel moment.
A urmat aglomeratul Parc Național Krka (am intrat pe la Lozovac, dar apoi ne-a părut rău din cauza aglomerației sufocante – pentru că încă e permis scăldatul), unde ne-am retras pe o plajă la o plimbare cu vaporașul distanță, apoi ne-am delectat cu Sibenik (intră în Catedrala St James) ne-am întors în Zagreb până să ne întoarcem via Belgrad – Timișoara. Nu mai spun că încă am senzația că toată Croația e în UNESCO.
Cum îți pregătești vacanța în contextul pandemic
În nebunia curentă, Croația are niște reguli totuși simple:
- Trebuie să completezi formularul de aici. Vei include toți pasagerii din mașină pe el, indiferent dacă sunt din aceeași familie sau nu. Apoi, trebuie să treci măcar prima noapte de cazare în urma unei rezervări (noi am trecut două cazări din multe). Îți va fi trimis un document cu un cod pe e-mail. Acea foaie trebuie printată și pusă în parbriz la intrarea în Croația.
- Tot în noile reguli ale țării găsim că turistul trebuie să prezinte voucherul de cazare (adică, cel mai comun, confirmarea rezervării pe Booking/Airbnb, de exemplu), însă înțeleg că acest lucru se cere foarte rar de către vameși (nouă nu ni s-a cerut). Dar e bine să-l ai printat ca să nu-și pună nimeni mâna pe telefon.
- Cum Serbia (și dacă și tu alegi tranzitul pe aici și nu prin Ungaria) încă e pe lista roșie a Croației, se recomandă (dar nu e obligatoriu) să tranzitezi cu pașaportul – e mai simplu să vadă ștampila de intrare din aceeași zi.
Vezi această postare pe Instagram
#Krka, un fel de ștrand mai fancy. . . . #CoryinCroatia #roadtrip #visitCroatia #Croatia
O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei) pe
La ce prețuri să te aștepți în Croația
10 kuna = aprox 6,4 lei
Ceea ce trebuie să știi e că prețurile se schimbă în funcție de sezon. Ceea ce îți prezint mai jos este pentru vârful turistic, august.
Taxele de autostradă
Un lucru ce mi-a scăpat la documentare și am rămas uimită acolo au fost taxele de autostradă, când de la intrarea în țară până în Zagreb ne-a costat 17,3 euro. Cu alte cuvinte, traseul pe care ți-l programezi pe autostradă trebuie să-l calculezi pe la 40 – 43 kuna/ 100 km. Taxele de autostradă le găsești aici. Când intri pe autostradă, iei un bon cu un cod de bare de la stație. Când ieși, ori în predai omului de la stația de taxare, ori îl introduci în automatul de self service. Plata se poate afce cu cash (kuna) sau card.
Benzina
E mai scumpă ca la noi în acest moment, dând undeva la 9 kuna/litru (5.8 lei la data publicării acestui material). Dacă tot sunt aici, să îți spun căteva și despre benzinăriile-resort de pe autostradă. Imaginează-ți un complex cu partea clasică de benzinărie și market la care adaugi adevărate restaurante (ieftine, 60 kuna/masă), toatele ca în mall (nu mai emnționez curățenia lună), dușuri gratuite, locuri de joacă pentru copii, locuri de picnic cu bănci și foișoare. Astfel de benzinării le-am găsit cumva sub autostradă (pe breteaua de ieșire te învârte până dedesubt și acolo doar atât există).
Cazările
Cazările mele nu știu dacă ți se potrivesc și ție deoarece noi am avut doar camere triple. Cum am fost dintr-un loc în altul, am preferat apartamentele și guesthouse-urile, care au fost, fără excepție, alegeri minunate – curate, cu oameni extrem de primitori ce ne-au așteptat cu prăjituri, cireșată, biscuiți, cafele și apă gratuită în frigidere. Vei observa că mulți localnici și-au transformat casele/apartamentele în unități de cazare pentru că planul le-a permis – ei nu au apartamente de 4 camere cu o singură baie cum mai vezi pe la noi, ci fiecare cameră de locuit are baie proprie cu intrare din dormitor. Cazarea, în cazul nostru, a fost undeva la 50 euro/noapte. Condițiile noastre absolut impuse au fost 1. baia privată, 2. parcarea gratuită oferită de unitate.
Vezi această postare pe Instagram
Mornings. . . . #CoryinCroatia #roadtrip #visitCroatia #Dubrovnik #Croatia
O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei) pe
Parcările
Parcările sunt un aspect sensibil. Croația e o țară civilizată unde fiecare centru de oraș e împărțit pe zone tarifare. Parcarea pe bordură, ca la București, îți poate aduce surprize chiar și până te întorci de la masă: ori o amendă în parbriz, ori, și mai rău, te poți trezi cu mașina ridicată. Crede-mă că financiar nu-ți dorești niciuna dintre aceste situații. În orașe, parcările încep de la 5 kuna/ora și ajung până la 10-15. Pe coasta Adriaticii, fiind o zonă intens turistică, ele ajung și la 20-30 kuna/ora. Dacă nu ai inclusă parcarea gratuită la cazare, așteaptă-te să plătești între 8 și 12 euro/zi.
Iar Dubrovnik e o altă specie, așa că aici îți recomand în mod deosebit să-ți lași mașina la cazare și să dai 12 kuna pe cursa de autobuz. În exteriorul zidurilor cetății, parcarea costă 40-60 kuna/oră! Noi am ales că mâncăm bine de suma ce ar fi fost adunată astfel!
Mesele
Evident, depind de stațiune, centru de oraș/periferie ori număr de stele. Am mâncat și cu 50 kuna/persoană, dar și cu 200 – un preț decent pentru fructe de mare, de exemplu. Limita e cerul, evident!
Plajele
Am găsit de la pachete de 4 șezlonguri + umbrelă – 100 kuna/zi (în Nin) până la două șezlonguri + umbrelă 150 kuna/zi (Brela). Berea pe plajă 20-30 kuna.
Vezi această postare pe Instagram
Azure. . . . #CoryinCroatia #roadtrip #visitCroatia #Croatia #baskavoda
O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei) pe
Intrările la obiective
În parcurile naturale, intrarile sunt 200 kuna/adult/zi. Intrările la muzee, catedrale, galerii – între 30 și 80 kuna, în funcție de importanța sau mărimea acestora. Dar ajung și la 200 kuna locurile intens turistice, ca Zidurile din Dubrovnik.
Vezi această postare pe Instagram
1000 shadows of blue and green. . . . #CoryinCroatia #roadtrip #visitCroatia
O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei) pe
Cursul valutar și schimbul
Aici am observat că e un haos și îți cumpără euro într-un range imens de la 6 kuna la 7,3 kuna, imediat, după colț. Deși am avut ceva cash în euro, am preferat să scoatem direct din Revolut de la ATM-uri, pasând astfel timpul căutării exchange-ului perfect, dar și eventualele pierderi. Bonus: în unele locuri, am putut plăti mesele direct în euro, dar e mai avantajos în kuna.
Plățile cu cardul vs cash
După o umilă estimare, cam în 80% dintre locurile din Croația poți plăti cu cardul. Însă, există locuri în care e bine să ai cash:
- pe plaje (mai ales în Nin, că nu ai nimi măcar un ATM aproape)
- la gheretele de suvenire
- la restaurantele din afara orașelor sau aflate pe plajele mai puțin turistice
- la toalete (atenție, MONEDE!)
- la parcări (sunt automate care acceptă și card, dar există altele extrem de enervante care acceptă doar monede!)
Vacanță frumoasă, în sigurață și stai cât mai mult!
Mai multe încântări fotografice, în secțiunea stories.
Citește și
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)