5 destinații din Europa pentru iubitorii de pisici

Top destinatii pentru iubitorii de pisici

Pisici? Câte? Vrei ca zeci de perechi de ochișori galbeni și sticloși să te urmărească din umbră la fiecare colț de stradă? Ți-e dor să te înconjoare priviri lungi și cerșetoare de fiecare dată când ospătatul îți aduce mâncarea? Ai chef de un concert nocturn în miau major sub fereastra Airbnb-ului? Dar și de o porție de purrr-purrr de la mâțele mai sociabile care îți oferă onoarea supremă de a le atinge pentru o clipă? Atunci… ai ajuns unde trebuie! De aici începe planificarea următoarei tale vacanțe!

De fiecare dată când vin dintr-o destinație din care am o veritabilă colecție de poze cu pisici, mă gândesc mereu la prietenii mei catlovers și întâi le recomand orașul doar că e „plin de pisici”. Apoi le mai povestesc despre ceva istorie și obiective deosebite. Cum am călcat deja în multe orașe conduse de pisici, știu că un top al lor e mai mult decât util pentru tine!

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Istanbul, Turcia

aproape 1.000.000 de pisici la 15.500.000 de locuitori

Pisicile din Istanbul sunt o prezență cu totul specială în cultura orașului, ba chiar au devenit un simbol al orașului. Eu aș zice că sunt o atracție turistică în sine. Majoritatea covârșitoare, deși sunt „pisici fără stăpân”, au, de fapt, un stăpân colectiv: comunitatea. Oamenii aceștia le îngrijesc, le pun apă și mâncare, le aleargă să le trateze atunci când se îmbolnăvesc – chiar eu am asistat la o scenă de „convingere” cu treats pentru un puiuț ca să vină la tratament: picături pentru conjunctivită. Singura diferență cu pisicile astea e doar că nu stau în case, ci pe străzi – unde sunt, în general, ocrotite. Există și o serie de organizații care organizează programe de vaccinare, deparazitare și sterilizare pentru ca ele să aibă o viață mai sănătoasă.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Poate ar trebui să menționez și că pisicile au o semnificație specială în cultura turcă, dar și în tradiția islamică. Ele sunt adesea considerate animale sacre și au fost tolerate și respectate în oraș de secole, motiv pentru care s-au și înmulțit atât de mult. Le vei vedea pe unde nu te aștepți: se odihnesc în bazaruri, în moschei, în magazine, pe turnichetele de la metrou, pe acoperișuri, pe balconul cazării tale, pe băncile din parcuri și chiar în restaurante, unde sunt mereu binevenite. Nimeni nu le deranjează. Sunt iubite și respectate.

Dacă pleci cu mașina spre Istanbul, ai aici mai multe informații foarte utile.

Cu mașina în Turcia. Ce ai nevoie să știi? UPDATED 2024

Kotor, Muntenegru

9.000 de pisici la 13.510 de locuitori

Pisicile din Kotor sunt altă specie. Serios! Localnicii spun că pisicile lor nu sunt simple maidaneze, ci că acolo e o rasă deosebită, cea de „pisici de Kotor”. Pisicile au o prezență îndelungată în istoria orașului. Sunt iubite, apreciate și adăpostite în diverse locuri. Când te uiți cu atenție, o să vezi în multe locuri boluri cu apă și mâncare. În parcuri, vei vedea întregi „orășele” de cutii-căsuțe. Mai mult, pisicile au devenit o atracție turistică, mai ales de când Kotor a îmblânzit vechea emblemă a leului venețian… și acum este marketat ca „orașul pisicilor. Vei vedea peste tot nu doar micile blănoase, ci și decorațiuni arhitecturale, statui, postere, graffiti-uri cu pisici.

Parte din această cultură este și Muzeul Pisicilor, deținut de italianul Piero Paci. Ideea muzeului a venit după ce a primit o colecție de peste 1.500 de obiecte legate de pisici: felicitări, suvenire, timbre, cărți vechi, scrisori, monede, figurine și multe altele. Muzeul colectează donații, iar banii sunt direcționați pentru pentru hrana pisicilor străzii din Kotor.

Cipru

2.000.000 de pisici la 1.200.000 de localnici

Ei bine, că alegi o vacanță în Larnaca, Paphos, Nicosia, Aya Napa, Limassol sau un tur cu toate aceste orașe superbe, pregătește-te pentru o baie de mulțime de pisici! Aici, situația depășește orice imaginație! Așa că, oriunde întorci capul și clipești, vei vedea cel puțin o pisică – două – trei – șapte. De fapt, populația pisicilor a scăpat de sub control încă din 2019 – și autoritățile n-au reușit până acum să implementeze o campanie de sterilizare în masă. ONG-urile de profil estimează că sunt deja spre două milioane de pisici fără stăpân pe toată insula, mai multe decât locuitori! Din păcate, tocmai pentru că depășesc capacitățile comunității, multe dintre ele sunt în condiții precare.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Cipru are o istorie aparte legată de pisici, pe care o poți descoperi la Holy Monastery of St. Nicholas of the Cats (Mănăstirea Sf. Nicolae al Pisicilor). În linii mari, totul a început acum aproape 2.000 de ani. Mai exact, în anul 327, începuse chiar construcția acestui locaș sfânt. Tot atunci, din cauza secetei dezastruoase, insula a fost invadată de șerpi veninoși, împiedicând lucrările și alungând localnicii. Se spune că însăși Sfânta Elena a adus 1.000 de pisici din Persia și Egipt pentru a combate șerpii. După lupte dificile, pisicile au reușit să elimine aproape complet șerpii, iar mănăstirea a putut fi terminată. De-a lungul secolelor, pisicile au devenit o sub-rasă cunoscută sub numele de „pisica cipriotă”. În 1983, când mănăstirea a fost dată unei comunități de călugărițe, au adus din nou pisici pentru a rezolva o problemă cu șerpii. De-a lungul timpului, mănăstirea a devenit un adăpost pentru pisici vagabonde, iar locul onorează contribuția lor la istoria locului.

Inspiră-te cu privire la o vacanță în Cipru și obiectivele pe care să le incluzi în traseul tău:

Cipru, insula ce mi-a depășit așteptările (partea a II-a)

Atena, Grecia

aprox 1.000.000 de pisici la 3.154.000 de locuitori

Locul nașterii democrației, artei și științei este și locul care venerează iubirea față de pisici. Să începem cu Ailurophilia,  un termen grecesc (aílouro(s) = pisică + -philia = iubire) care numește fix topirea suflețelului după micile feline. Iar când ajungi în Grecia, le vei găsi cam peste tot. Pisicile au avut întotdeauna o semnificație specială în cultura greacă. Ele apar des în mitologia greacă și în legendele locale, ceea ce le conferă un statut special în istoria și tradițiile Greciei. Au fost o sursă de inspirație pentru mulți artiști încă din timpuri mai vechi  – vei găsi câteva exponate de sculpturi inclusiv la Muzeul Național de Arheologie.

Dar, să rămânem la Atena, locul în care am fost impresionată cât de mari, rotunjoare și cu blană strălucitoare sunt mâțele. Dincolo de bolurile pline cu apă și mâncare pe care le vei zări ferite de pașii umani nu doar pe străzi, ci și în siturile arheologice, de pături și perne pufoase „donate” blănoaselor, le vei vedea îngrijite și de turiști, care le dau mâncare pe alese la sutele de terase. Cerșesc cu ochii mari, miros cu atenție bucata de pui sau pește și, de multe ori pleacă neimpresionate. „Ce-i asta, mă? Eu vreau caviar sau vită Wagyu!”, parcă le poți citi gândurile…

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Tolănite pe scările restaurantelor, pe sub mașini, în parcuri, la cafenele, în piețe, sub măslini și pe vestigiile arheologice, dar și pe mica ta terasă de la parterul apartamentului, sunt, poate, cele mai tăcute și veșnic-obosite pisici pe care le vei vedea. Majoritatea nu sunt sfioase, ba chiar nici nu te bagă în seamă dacă le mângâi, ducând ignoranța și lenea la un nivel cu totul nou. Sunt parte din peisajul antic și actual deopotrivă.

Aici îți propun un plan pe zile și ore, perfect pentru un city break activ în Atena:

Atena culturală: planul unui city break perfect + informații și recomandări

Split, Croația

câteva mii de pisici la 178.100 de locuitori

Pisicile au învățat ceva de la sicilieni. Nimeni nu știe dacă trainingul a venit pe filieră venețiană ori s-au educat singure. Dar sunt precum clanurile mafiote, fiecare bandă stăpânește câte un cartier al Splitului și vai și amar să se întâlnească. Dacă se întâmplă asta sub ochii tăi, fă mulți pași în spate și ia-ți o pungă de popcorn. Evident, nu te băga, vei ieși extrem de șifonat!

În rest, pisicile din Split sunt niște drăgălășenii. Le vezi toată ziua la soare cum te învață și pe tine conceptul dalmat de „fjaka”, adică un fel de odihno-relaxare supremă la amiază: fix atunci când soarele dogorește și e cald. Să zicem, un fel de siestă spaniolă, când nimeni nu vrea să fie deranjat. Așa și ele.

Când vizitezi Palatul Dioclețian și împrejurimile, când te odihnești în Parcul Marjan sau când te plimbi pe Riviera, e imposibil să nu te întâlnești cu pufoșeniile prietenoase. În ultimii ani, numărul lor a scăpat de sub control și nici măcar autoritățile sau asociațiile de profil nu pot da o cifră exactă în 2023. Știm doar că sunt „foarte multe”, „câteva mii”. Iar problemele cu rabia sunt încă actuale.

Planifică-ți vacanța în Croația. Am scris aici despre cele mai frumoase locuri:

Croația continentală: marele tur, 10 locuri de vis!

!!! În toate destinațiile prezentate activează o serie de ONG-uri care adună fonduri pentru a le da pisicilor fără stăpân o viață un pic mai bună. Dacă simți, în urma vacanței tale, poți dona pentru mâncare, tratamente medicale și sterilizare.

*datele prezentate în ceea ce privește numărul pisicilor din fiecare destinație sunt colectate din sursele disponibile online. Toate sunt estimări (majoritatea ale asociațiilor de profil) și majoritatea nu sunt actualizate pentru 2023, astfel că este posibil ca numărul lor real să fie mai mare – pentru că nicăieri nu este în desfășurare un program al autorităților concret, masiv și de lungă durată pentru sterilizarea felinelor.

 

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *