Cu mașina în Slovenia via Serbia și Croația: informații utile

vacanta cu masina in slovenia

Tocmai ce m-am întors din Slovenia și observ că acest loc ce a stat destul de ascuns capătă din ce în ce mai mult teritoriu în planurile călătorilor. Da, cel mai simplu e să pleci cu mașina într-un mare roadtrip ca să poți vedea, în voie și în ritm propriu, cât mai multe dintre locurile cuceritoare și verzi ale Sloveniei. Cu siguranță te va încânta. Dar, până acolo, important e să pleci la drum pregătit.

Cum am plecat din București, am ales cel mai scurt traseu cître Ljubljana ca număr de kilometri: prin Serbia și Croația (1.140 km). Cealaltă variantă este via Budapesta, 1.290 km .Ca timp continuu de condus, să știi că faci din București în Ljubljana tot 14 ore, indiferent de traseul ales dintre cele două aduse în discuție.

Dar hai să-ți fac listele de acte necesare și să-ți dau câteva sfaturi necesare:

În vama România – Serbia

(am folosit punctul vamal Porțile de Fier 1)

ai nevoie de:

  • RCA (= cartea verde) valabilă și pe suport hârtie, pe care indicativul SRB să NU fie tăiat; Dacă indicativul SRB este tăiat pe lista ta de țări, trebuie să închei o asigurare care să îți acopere teritoriul statului sârb.
  • Carte de identitate (buletin) sau pașaport (! nu este necesar pașaportul în baza acordului pe care România îl are cu majoritatea țărilor balcanice care permite trecerea graniței doar în baza cărții de identitate);
  • Talonul mașinii (= certificatul de înmatriculare) cu ITP-ul valabil;
  • Permis de conducere;
  • Asigurare medicală de călătorie;

În Serbia, NU există vignetă. Autostrada se plătește cash sau card în funcție de nr. de kilometri parcurși. Când intri pe autostradă, iei tichet; când ieși, predai tichetul și plătești suma aferentă. De la intrarea pe autostradă până la Belgrad costă echivalentul a 9 lei, iar din Belgrad până la vama Batrovci cu Croația, costă echivalentul a 20 lei (prețuri din august 2023). În zona metropolitană Belgrad, folosirea autostrăzii este gratuită.

Limitele de viteză în Serbia sunt:

50 km/h în localități,
90 km/h în afara localităților,
110 km/h pe drumuri expres,
130 km/h pe autostrăzi (cu zone limitate la 80km/h în Belgrad).

Toleranța vitezei sau când și cum iei amendă: 0%.

Folosesc des Vama Porțile de Fier 1 (Gura Văii, de lângă Drobeta Turnu Severin) pentru că mereu e goală. Iar, de când sârbii au asfaltat Cheiul Dunării, mi-e mai mare dragul să conduc pe acolo. Apoi, conexiunea spre autostradă e mai facilă decât cu vreo 3 ani în urmă, nu mai trebuie să treci prin atâtea sate.

!!! TE ROG, protejează natura și CONDU PRUDENT! Nu depăși limita de viteză, ba chiar condu sub limita de pe indicator noaptea și fii foarte atent! Traversezi un parc natural! Am văzut o goază de veverițe, pui de căprioară și vulpi traversând sau făcându-și veacul pe marginea drumului. Plus sute de păsări ce țopăie dintr-un copac în altul, peste drum. Deși sârbii sunt foarte grijulii prin zona aceasta, încă vezi roadkills. 🙁

În vama Serbia – Croația

(am folosit punctul vamal Batrovci – Bajakovo)

ai nevoie de:

RĂBDARE. Ține cont că aici, de la 1 ianuarie 2023, intri dintr-o țară non-UE direct în spațiul Schengen. Asta presupune controale amănunțite și timpi mai mari de așteptare. Noi am stat aproape două ore într-o zi de miercuri, aproximativ ora 11:00. Dar, asta și pentru că am fost în vârf de sezon, iar în vamă erau mașini din toată Europa.

  • RCA (= cartea verde) valabilă – în general, toți asiguratorii includ în RCA țările Uniunii Europene.
  • Talonul mașinii (= certificatul de înmatriculare) cu ITP-ul valabill;
  • Carte de identitate (buletin) sau pașaport
  • Permis de conducere

În Croația, NU există de vignetă. Autostrada se plătește cash sau card în funcție de nr. de kilometri parcurși. Când intri pe autostradă, iei tichet; când ieși, predai tichetul și plătești suma aferentă. Din vama până în Zagreb, autostrada costă 16,9 euro (august 2023). În zona metroplolitană Zagreb, autostrada se folosește gratuit; iar această zonă metropolitană se termină chiar la granița Obrežje – Bregana pe autostrada către Ljubljana. Dacă, din Zagreb, alegi să folosești autostrada către Maribor (punct vamal Gruškovje), o să te mai coste âncă 4 euro acel segmet.

Ține cont că se aplică limitele inferioare din Serbia spre Croația la tutun și alcool – adică maximum 2 pachete de țigări de persoană și maximum 4 litri de vin, 16 litri de bere și 1 litru de spirtoase. Toate detaliile aici.

Limitele de viteză îm Croația sunt:

50 km/h în localități,
90 km/h în afara localităților,
110 km/h pe drumuri expres,
130 km/h pe autostrăzi.

Toleranța vitezei sau când și cum iei amendă: 10 %.

Îmi place acest traseu pentru că autostrada leagă super decent Belgradul de Zagreb, iar acei mulți kilometri îi faci într-un timp record (mai ales dacă prinzi mai goală vama).

În vama Croația – Slovenia

(am folosit punctul Obrežje – Bregana la dus și punctul Gruškovje la întoarcere)

nu ai nevoie de nimic pentru că ești în spațiul Schengen și treci dintr-o țară în alta fără nciun fel de control.

Însă, în Slovenia, TREBUIE SĂ ai vignetă – o poți achiziționa în prealabil de aici, apoi poți folosi fără griji aproape segment de drum. Există drumuri speciale care se plătesc extra, cum ar fi tunelul spre Austria (se poate cumpăra trecerea tto de pe site-ul cu vigneta) sau drumurile prin parcurile naționale, ca cel din Mangart Pass (acestea din urmă se plătesc la barieră, în general 10 euro/mașina).

Limitele de viteză în Slovenia sunt:

50 km/h în localități,
90 km/h în afara localităților,
110 km/h pe drumuri expres,
130 km/h pe autostrăzi (limitate la 110 km/h în zonele urbane).

Toleranța vitezei sau când și cum iei amendă: 7 km/h până la 100 km/h, 8 km/h între 100 și 150 km/h și 9 km/h peste 150 km/h.

Ce mai trebuie să știi:

Combustibilul este, în general (vara 2023), mai scump ca în România (de fapt, în Serbia am găsit cea mai scumpă benzină în acest roadtrip). Pentru prețurile actualizate, verifică aici.

Parcările se pot plăti prin:

  • 1. SMS, dar e problematic în Serbia,
  • 2. cu moneda locală la parcometre – cel mai simplu,
  • 3. (rar și doar în Slovenia am întâlnit) cu cardul la parcometre,
  • 4. prin aplicația easypark (dacă îți acceptă cardul).

Plata autostrăzilor se face la ghișeele marcate cu un desen cu omuleț cash (Serbia – în dinari, Croația – în euro)  sau cu orice card valabil, indiferent de moneda ăn care îl ai. Cum nu sunt fană cash, eu doar cu cardul am plătit rapid și fără probleme.

Vigneta pentru Slovenia se achiziționează cel mai simplu și rapid online, selectând data de la care vrei să intre în vigoare. NU trebuie printată, pentru că intri automat în sistem. Dacă nu îți place ideea cu online-ul și vrei să faci un extra stop, vigneta se vinde la benzinării, birouri de asigurări autorizate, oficii poștale, chiar și în anumite magazine Spar (ține cont și că de când au impelentat vihneta online, o să dispară ușor-ușor din punctele fizice menționate). Dar ai grijă să nu folosești vreo autostradă slovenă până nu o cumperi!

Când te întorci înapoi în România și alegi să traversezi din nou Serbia, nu uita că ai limite vamale inferioare la țigări (maximum 2 pachete) și alcool (maximum 1 litru de tărie). Toate limitele, pe site-ul vămii. Pentru alcool, deși nu am depășit limita, dar ca o extra măsură de precauție, am păstrat bonurile fiscale din Croația și Slovenia.

Drumuri bune!

Ce obiective trebuie să pui pe lista ta într-o vizită în Slovenia?

Slovenia: locuri superbe pe care să le vezi într-un circuit

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *