Dacă ai auzit de Croația de suficient de multe ori în ultima perioadă încât să-ți trezească interesul, uite și un top (subiectiv, e drept) al celor mai frumoase locuri ale țării!
Parcul Național Lacurile Plitvice
Cu un verde și un turcoaz pe care nu le vei uita niciodată, Plitvice este cel mai frumos parc natural din întreaga Europă și cel mai căutat loc din Croația cu peste 1 milion de vizitatori anual. Include 16 lacuri naturale de o frumusețe sălbatică ce-ți taie respirația, zeci de cascade cu o înălțime de până la 78 de metri și trasee amenajate pentru iubitorii de natură . Rezervația este inclusă și în patrimoniul mondial UNESCO încă din 1979.
Dubrovnik
Sit UNESCO, recunoscut pentru zidurile sale impozante intacte, Dubrovnik e supranumit „Perla Adriaticii” și e capabil să ofere oricui cea mai frumoasă vacanță. Cu biserici baroce impresionante, portul vechi, plaje fine, Palatul Sponza din secolul al XVI-lea și străzi de marmură pe care ți le prezintă în mângâierea brizei, nu mai ai nevoie de nimic altceva ca să te simți minunat! Iar, dacă vrei să-l admiri de sus, ia telecabina până pe munte!
Laguna Nin
Ninska Laguna – sau cum pot eu să jur că-i una dintre cele mai frumoase locuri de plajă din Croația. Cu cordoane lungi de nisip fin între ape, intrare lină și apă până la brâu la zeci de metri de mal, flux-reflux ce creează insule fotogenice, priveliște spre munții arizi, dar și găleți cu „nămol miraculos” – cum spun localnicii.
Rovinj
Este unul dintre ultimele porturi pescărești de la Marea Mediterană care s-a păstrat aproape intact până astăzi. Orașul vechi văzut de sus pare un cerc perfect de clădiri roșiatice înghesuite, cu străduțe-labirint și cu piațete cochete, care păstrează aerul vremurilor apuse. De aici se ridică doar Catedrala Sfânta Euphenia, cel mai mare monument din oraș.
Trogir
Supranumit pe bună dreptate „oraș-muzeu”, Trogir este martor al istoriei de acum 3.000 de ani. Întemeiat de grecii antici, cu o dezvoltare continuă, dar păstrând planul urganistic elen, Trogir ni se desvăluie astăzi în toată splendoarea sa: centrul său istoric se desfășoară pe o mică insulă de unde se înalță catedralele romanice ce vecghează asupra clădirilor renascentise și gotice – ridicate în perioada Venețiană. Orașul aflat la loc de cinste în Patrimoniul UNESCO poate fi admirat cel mai mai bine din turnul Catedralei Sf. Laurențiu.
Split
Al doilea cel mai mare oraș al Croației, este preferat de cei dornici de distracție. Dar, dincolo de aglomerație și pofta de viață, Split are și o parte istorică importantă, în care se amestecă influențele culturale ale bizantinilor, grecilor, romanilor, italienilor, austriecilor și venețienilor, fiecare dintre popoare punându-și amprenta asupra orașului, de-a lungul timpului. Cel mai important obiectiv din Split este Palatul lui Dioclețian, inclus în UNESCO, reședința imperială fortificată construită de împăratul roman pentru a-și petrece aici bătrânețea.
Ver esta publicación en Instagram
Una publicación compartida por Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling)
Trogir
Supranumit pe bună dreptate „oraș-muzeu”, Trogir este martor al istoriei de acum 3.000 de ani. Întemeiat de grecii antici, cu o dezvoltare continuă, dar păstrând planul urganistic elen, Trogir ni se desvăluie astăzi în toată splendoarea sa: centrul său istoric se desfășoară pe o mică insulă de unde se înalță catedralele romanice ce vecghează asupra clădirilor renascentise și gotice – ridicate în perioada Venețiană. Orașul aflat la loc de cinste în Patrimoniul UNESCO poate fi admirat cel mai mai bine din turnul Catedralei Sf. Laurențiu.
Rijeka
Desemnată capitală culturală europeană în 2020, Rijeka devine, cu fiecare pas pe care îl facem, un fin profesor de istorie și artă în inima centrului vechi, dar și din turnul Castelului Trsat. Un oraș vibrant, al treilea ca mărime al Croației, păstrează atât elemente tradiționale, cât și influențele italiene și austro-ungare. Una dintre atracțiile principale ale centrului vechi este strada pietonală principală, Korzo, unde poți vedea simbolul orașului – Turnul cu Ceas, ce reprezintă mîn același timp intrarea în vechiul oraș fortificat. Apoi, nu rata un apus la restaurantul deschis în Castelul Trsat, loc din care poți urmări toată priveliștea urbei ce se întinde de-a lungul coastei Adriaticii.
Ver esta publicación en Instagram
Una publicación compartida por Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling)
Parcul Național Krka
Dincolo de Plitvice, Croația are și alte parcuri cel puțin la fel de magice în ceea ce privește jocul albastru-verzui al nuanțelor apelor. Mult mai aglomerat datorită piscinei naturale de la baza Cascadei Skradinski, ai și zone întregi de relaxare: poți fugi cu primul vapor direct spre Plaja Skradin, unde să-ți petreci toată după-amiaza – așa cum am făcut și eu. Lebedele albe vin pe râu și îți dau târcoale, bărcile trec în liniște spre parc, iar păsările cântă în copacii lăsați să umbrească plaja de pietre albe.
Pula
Orașul din provincia Istria este faimos pentru cele mai bine conservate ruine romane din afara Italiei: Arcul Triumfal, Arcul Segi, Templul Romei, Poarta lui Hercule, Forumul Augustin și multe, multe altele. Dar cel mai renumit este Amfiteatrul din secolul I î.e.n., care este în top șase cele mai mari arene romane din lume. Să te plimbi prin acest oraș este ca și când te-ai transpune cu 2000 de ani în urmă. Nu ignora nici castelul în formă de stea de pe deal, ridicat de venețieni. Iar dacă adori apa, acesta este un loc faimos pentru iubitorii de scufundări!
Bonus pentru roadtrippers:
Drumul de coastă
Am început acest drum în Brseč, Istria și l-am terminat tocmai în sud, în Dubrovnik. Cu munți arizi ce îmbină peisaje spectaculoase, cu măslini și smochini ce colorează în verde platouri întregi, cu mări de safir ce îmbie la scăldat. Evident, te poți bucura de ele la fiecare kilometru – ajută infrastructura impecabilă și sutele-miile de refugii pentru belvedere. În nord, te delectezi cu un țărm plin de sate-resorturi ce păstrează influența dominației austriace – prin construcție și delicatețe, toate încununate de Opatija (Abazzia sau „Nisa Austriacă”); oprește-te aici, e locul frecventat de împărați, aristocrați și regi în secolul al XIX-lea. Înțelegi dintr-o suflare de ce, când vezi panorama asupra micului golf Kvarner. Dă-ți timp și în Omis, un canion arid, spectaculos ce se deschide spre mare cu o plaja lată, lină, primitoare. Apoi, când vrei acea apă turcoaz din fotografii, oprește-te în Baska Voda, o stațiune cu o atmosferă relxantă.
*O parte din acest material a apărut în Revista Femeia, numărul din septembrie 2018.
Citește și
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)