Vară, flori, flamenco și sangría în inima Andaluziei. Închide pentru o clipă ochii și imaginează-te pe străduțele înguste, pavate cu piatră cubică, printre clădirile albe ale căror ferestre sunt pline de soiuri și de nuanțe ale celor mai atrăgătoare plante.
Când îți faci curaj să revii la realitate după această scurtă descriere, permite-mi să-ți povestesc ce mi-a plăcut cel mai mult în minunata Córdobă și poate îți inspir pașii către acel loc de poveste. Córdoba a fost prima mea oprire dintr-un tur prin Andaluzia și cea mai relaxantă, alături de Cádiz. Încă de la autogară, am traversat strada și am intrat într-un parc tropical, cu palmieri înalți. Era o zi foarte fierbinte, așa că să-l traversez a fost o bucurie. M-am adăpostit de raze până aproape de Centrul Istoric, unde mă cazasem.
Printre dovezile istoriei
Oriunde te-ai duce în Cordoba, vei face o mică incursiune în istoria sa, în care romanii, maurii și spaniolii și-au pus amprenta. Combinația culturilor este evidentă, iar elementele se îmbină atât de armonios, încât îți dă senzația unui Centru Vechi omogen și gândit de mari arhitecți – inclus în întregime în patrimoniul mondial UNESCO.
Primul obiectiv la care am vrut să ajung a fost Moscheea-Catedrală din Córdoba. Este una dintre cele mai complexe și mai mari construcții maure. După 711, când arabii au cucerit Peninsula Iberică, emirul Abd al-Rahman I a ridicat aici o moschee după planurile celei de la Mecca și a avut peste 1000 de coloane! După Reconquista, în 1236, orașul s-a întors la creștinism, iar moscheea a devenit un lăcaș catolic. Mai mult, în secolul al XVI-lea, o parte a moscheii a fost distrusă ca să facă loc catedralei catolice. De atunci, musulmanii nu mai sunt lăsați de Biserica Catolică și de Vatican să se roage aici. Cele 850 de coloane imense roșiatice rămase, care se ridică spre tavan și se unesc în arcade mărețe, te fac să te simți ca o furnică. Răcoarea din interior îți va face pielea de găină, iar razele timide ce pătrund în interior îţi vor încălzi privirea şi îţi vor stârni curiozitatea.
Fortăreața Regilor Catolici este alt obiectiv musai de văzut în oraș. Aproape de Centrul Istoric, pe malul râului Guadalquivir, a fost ridicată în secolul al XVI-lea fortăreața ce a servit ca locuință pentru Isabella I a Castiliei și Ferdinand II al Aragonului. Nu te trimit aici pentru castel, ci pentru grădinile minunate ce te lasă fără cuvinte: alei cu fântâni, cu copaci tăiați la linie, cu flori ce te cuceresc și cu arhitectura aparte a construcțiilor din jur, fac din acest spațiu o oază de liniște care este, pe deasupra, și extrem de fotogenică! Decorul grădinii păstrează stilul maur, într-o bogăție florală încântătoare, care îți va oferi o amintire de neuitat.
Cea mai veche construcție din oraș este Podul Roman. A fost construit în secolul I a. Hr. de către romani, iar, de-a lungul timpului a suferit varii modificări. Ultima este din secolul VIII din timpul reconstrucției islamice. A fost recondiționat și în 2006, iar de-a lungul timpului au supraviețuit două arce: 14 și 15 sunt cele originale. La capătul podului se află Turnul Calahorra, ce a fost închisoare, apoi școală de fete. Astăzi găzduiește Muzeul Vivo de Al-Andaluz, cu o expoziție interactivă pe prezintă viața în oraș în secolul al X-lea, când creștinii, musulmanii și evreii conviețuiau aici.
În plimbarea ta prin centru, nu rata ceea ce a fost Templul Roman. Coloanele a ceea ce se crede că a fost cel mai important templu din oraș au fost descoperite de arheologi în anii 1950 și expuse pe un podium în oraș.
Milioane de flori
Nu, nu am uitat să-ți vorbesc despre flori. Îți vor fura privirile când te vei plimba pe străduțele pavate și înguste din centrul vechi. Iar dacă îți dorești să vezi mai mult, află că mulți locuitori își lasă curțile interioare deschise, ca să vii să le vezi munca de-o viață. Grădinile Córdobei se întrec în frumusețea lor încă din 1921, de când primăria organizează anual un concurs special dedicat lor, transformat într-o adevărată sărbătoare a lunii mai.
Dar nu-ți face probleme! Florile sunt înflorite toată vara și poți vizita curțile oamenilor oricând. Dacă nu vrei să ratezi ceva, ia un ghid local care să te plimbe prin cele mai frumoase curți. Dar poți lua și tu o hartă ce la informații cu cele 50 de locuri participante. Ai grijă, între orele 14 și 18 spaniolii își fac siesta și vei găsi porțile închise. Intrarea este liberă, însă majoritatea eu o cutie pentru bacșiș la ieșire, pentru întreținerea grădinii.
Grădina Botanică
Un alt loc unic în Córdoba este Grădina Botanică. Deschisă în 1987 ca un centru științific de studiu al plantelor, a devenit una dintre cele mai apreciate spații verzi din oraș. Cu o diversitate incredibilă de colecții de plante, traseul trece din arboretum spre sere, apoi pe la grădinile de trandafiri, iar punctul final este Muzeul Paleobiologic, cu plante care au existat de-a lungul istoriei. Tot aici este și Muzeul Apei, cu o prezentare locală a folosirii apei de-a lungul istoriei.
Cum ajungi: Cel mai simplu este să aterizezi în Málaga (130 de euro zbor dus-întors în sezon la ofertă), iar de acolo să iei trenul spre Cordoba (20 euro/cursa). Cazarea la o pensiune de 3* în centru este în jur de 200 de lei pe noapte.
Córdoba în fotografii, aici.
*acest material a apărut în Revista Ioana, iulie 2017
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)