Trebuie să admit că Muzeul Carlsberg era un must în city break-ul nostru în Copenhaga și nu doar pentru că sunt o mare iubitoare de bere, ci și pentru istoria sa uluitoare.
Plus că, după o vizită amănunțită, primești un pahar de bere din partea casei (la alegere din vreo șase sortimente pe care nu le găsești exportate prin România în afară de cea clasică). Abia atunci vei înțelege de ce Danemarca este printre cele mai fericite țări ale lumii!
Berăria lui Carl
Doar nu credeați că numele a fost ales întâmplător? Nonono! „Probabil cea mai bună bere din lume” a luat ființă oficial în 1847 când JC Jacobsen a construit berăria pe un deal. Numele berăriei vine din două părți: pe fiul lui Jacobsen îl chema Carl, iar dealul pe care a construit fabrica se numea „bjerg” (în traducere din daneză: „munte”). Deci avem o bere care se traduce mot-a-mot „Muntele lui Carl”. Ok…
Atunci, era tare dificil să faci bere. Nu ieșa tot timpul la fel, oamenii se plângeau de gust și tărie, plus că toate condițiile nu erau așa igienice și nu prea știai la ce să te aștepți după ce consumai o bere. JC a vrut să schimbe asta, așa că berăria sa era una modernă, în care a folosit, în primul rând, apă filtrată. Adică potabilă. Și uite cum a apărut prima bere de calitate a acelor vremuri!
Carl voia să devină berar și, în acest scop, călătorise destul prin Europa. Când s-a întors în Danemarca, SURPRIZĂ! Avea o berărie și câteva rețete impuse de tatăl său. Dar el nu călătorise și studiase degeaba acest meșteșug fin al berii, nu? Așa că fiul a refuzat rețetele tatălui său și și le-a impus pe ale sale, devenind cei mai mari rivali! Duoă o decizie a judecătoriei, cum nu puteau amândoi folosi același nume, tatăl s-a ales cu numele de „Old Carlsberg”, iar fiul – „New Carlsberg. Rivalitatea a luat sfârșit când cei doi s-au împăcat, înainte ca JC să moară, în 1887.
Apoi, Carl a unit cele „două” branduri.
Simboluri ciudate
Poate că cele mai stranii lucruri sunt folosirea svasticii pe sticlele de bere și poarta cu elefanți. Sincer, aceasta mi-a amintit oarecum de Asia și n-avea nici cea mai vagă idee de unde, cum și în ce fel au ajuns la o fabrică de bere din Danemarca.
Ce-i cu svastica?
Svastica vine din hinduism și era un simbol sfânt. La vremea aia a fost adus în Europa de călătorii norocoși ca fiind un semn aducător de noroc. Carl, cum era interesat de alte culturi, l-a adoptat și l-a imprimat pe sticlele sale, pentru că, prin traducerea din sanscrită, însemna că „este bună!”. Evident, La 1945, simbolul a fost dat uitării pentru că, în Europa, a căpătat alt sens, devenind emblema mișcării naziste.
Și cu elefanții ce facem?
Cum spuneam mai sus, Carl era pasionat de alte culturi. Când a călătorit la Roma, a găsit în Piazza della Minerva ditai elefantul ce susține obeliscul. Și s-a gândit că și el vrea ca niște elefanți (simbolurile loialității și forței) să-i susțină fabrica. Sunt patru elefanți la poarta de intrare, aparent în legătură cu cei patru copii ai lui Carl.
exBEERience
Visit Carlsberg e împărțit în așa fel încât să te facă să te simți bine. La intrare am primit și o hartă, ca să știm unde suntem (nu am luat un tur ghidat). Prima oprire a fost la colecția de beri. Ce are special? Este cea mai mare colecție de beri nedesfăcute din lume! Au beri de pe tot globul, din orice țară care a produs vreodată bere. Am găsit chiar și câteva sticle din România!
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
După ce am trecut pe lângă un tanc de fermentare, am ajuns în sala în care este prezentată, pe ani și schematic, toată istoria Carlsberg. La început, sticlele de bere arătau ca niște recipiente de farmacie, cu ceva medicament și cu o etichetă albă pe care însă se mai poate vedea scrisul de mână.
Apoi, ce mi s-a părut foarte interesant, e că în dreptul fiecărui an e trecut și numărul de sticle de bere ce s-au produs. Așa că, în 1873 au fost 27 de milioane de sticle, iar zece ani mai târziu, pe piață au fost 108 milioane de sticle. În 1923 au fost 272.4 milioane de sticle scoase din fabrică, iar în 2015 cifra a ajuns la 36 de miliarde de sticle pentru tot grupul Carlsberg, care înseamnă 140 de branduri de bere, inclusiv Tuborg.
Ruta berii
După o trecere rapidă prin toată istoria, urmează o rută a berii, cu butoaie, unelte, hangare în care se țineau malțul și hameiul, videouri din loc în loc care îți arată exact cum era prelucrată berea în acele timpuri. Apoi, vizitatorii cunosc berarii și află că orice muncitor de aici avea o rație de bere. Așa, munceau cu spor 🙂
Probabil cei mai frumoși cai din lume
De pe ruta berii ieși direct în Grădina Sculpturii, unde vei găsi o replică a Micii Sirene (în caz că nu ai apucat să o vezi până în clipa aia, iți sugerează la ce să te aștepți), iar de aici turul continuă prin grajduri. Îi vei cunoaște pe caii muzeului, o rasă deosebită. De fapt, sunt cei mai mari cai pe care i-am văzut vreodată. Și cei mai răsfățați! Iar afară, ca să mențină spiritul de altădată, o trăsură ce amintește de cele ce cărau butoaiele de bere, plimbă gratuit turiștii prin incinta fabricii.
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
După tur, am folosit insignele din brățară ca să testăm berea. Evident, am ales ceva ce nu mai băusem vreodată, o strong golden beer. Mmmmm, tasty!
Extra:
Vreți să vedeți toate berile deținute de Carlsberg Group? Sunt aici!
Din portofoliul Carlsberg, acum fac parte și alte branduri mari, prevum Tuborg, Somersby, Holsten sau Baltika.
Carlsberg pregătește prima sticlă de bere biodegradabilă în totalitate.
Intrarea include și un pahar de bere la alegere și un ghift. La noi a fost un pin cu emblema brandului. 🙂
Atmosfera de la Visit Carlsberg în fotografii, aici.
Citește din aceeași serie și:
- Copenhaga: un tur pietonal cât un maraton (partea I)
- Copenhaga: Tivoli, distracție daneză cu nume italian (part II)
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)