Budapesta la Dunăre: cu tramvaiul, la pas și în croazieră

Parlamentul din Budapesta

Mai ales când ești pentru prima oară la Budapesta, există trei lucruri de care trebuie să te bucuri din plin: o cursă cu tramvaiul, o plimbare prin Piața Kossuth Lajos și o croazieră relaxantă pe Dunăre.

Tramvaiul 2

Cum spuneam în primul material despre Budapesta, în turul ghidat am aflat că malurile Dunării au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO pentru peisajul deosebit pe care îl oferă. Iar Tramvaiul 2 străbate malul stâng al fluviului de la Podul Rákóczi (ultimul din sud) până la Podul Margareta. O călătorie costă aproximativ 8-10 lei, așa că te sfătuiesc să nu stai pe gânduri. Mai mult, și să alegi să faci această plimbare ziua. Așează-te la fereastra dinspre Dunăre și delectează-te!

După ce admiri într-o călătorie nici prea rapidă, nici prea lentă, Statuia Victoriei de pe Dealul Gellert, Castelul Buda, Bastionul Pescarilor și Biserica Mátyás, dar și uluitoarele poduri ce duc faima locului peste mări și țări, șinele se depărtează de Dunăre și te poartă chiar prin fața Palatului Parlamentului, una dintre clădirile iconice ale orașului istoric. Coboară aici.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Tram 2 in #Budapest. #unesco #heritage #hungary #tram #danube #landscape #EBTinHungary

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Parlamentul din Budapesta – Országház

Una dintre cele mai vechi clădiri legislative din Europa, rămâne și una dintre cele mai deosebite! E cea mai mare construcție din Ungaria – și a treia cea mai mare clădire parlamentară din lume (268 de metri lungime și 123 de metri lățime, cu 691 de camere). Dar să mergem puțin în istorie… Budapesta a luat naștere prin unirea a trei orașe. După acest moment, Adunarea Națională a vrut o clădire care să exprime măreția noului oraș. Așa că au organizat un concurs de proiecte, ce a fost câștigat de un arhitect ungur, Imre Steindl. Apoi, Parlamentul a fost proiectat între 1885 și 1904 în stil neogotic și a fost inaugurată în 1896, cu ocazia aniversării unui mileniu de la înființarea statului maghiar.

Clădirea amintește de Palatul Westminster și are o simetrie șocantă, pe care o vei realiza cel mai bine de pe malul celălalt al Dunării, de unde se vede fațada principală. Decorațiunile exterioare m-au lăsat cu gura căscată, apoi am aflat că sunt mai bine de 240 de sculpturi pe zidurile interioare și exterioare.

Dincolo de înfățișarea deosebită, parlamentul a fost transformat într-un obiectiv turistic și prin tururile ce se țin în interior. Vizitatorii vin aici să vadă, în mod specia, Coroana Sfântului Ștefan, ce a fost purtată de regii Ungariei din 1075 până în 1918, când Ungaria a devenit Republică.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

So far, so small. #EBTinHungary

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Piața Kossuth Lajos

Deși fațada principală a Parlamentului este spre Dunăre, intrarea se face prin Piața Kossuth Lajos, inima orașului, unde mulțimile ies să se bucure sau să protesteze. E un spațiu înconjurat de edificii publice mărețe. Două dintre ele sunt proiecte excelente depuse în concursul pentru Parlament și concretizate prin clădirile Muzeului Etnografic și Ministerului Ungar al Agriculturii. Monumentele Kossuth și Tisza Istvan întregesc peisajul urban.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#EBTinHungary

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Pantofii de pe faleză

Chiar lângă Parlament, pe Dunăre, se află celebrul memorial: 60 de perechi de pantofi amintesc și astăzi de evreii ce au pierit împușcați, căzând în Dunăre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Încălțările – pentru bărbați, femei și copii – sunt lucrate în fier astfel încât să fie vechi, abandonate. Ideea monumentului pornește de la acele vremuri în care oamenii, înainte să fie uciși, erau obligați să se descalțe pentru ca soldații să poată comercializa pantofii pe piața neagră, fiind produse de valoare în vreme de război. Astăzi, pentru cei ce cunosc această istorie, este unul dintre cele mai emoționante memoriale legate de holocaust, nu doar un loc interesant pentru selfie-uri.

Croazieră relaxantă

După ce am văzut malurile Dunării pe zi, era momentul să le admirăm și noaptea, când toate luminile orașului se aprindeau și puneau în valoare fiecare turn, arcadă sau cupolă. Era momentul în care podurile parcă prindeau viață după cărămiziul apusului prin mii de reflectoare verzi, albastre, galbene sau roșii.

Croaziere sunt sute care oferă tururi, ba chiar și un autobuz-barcă în care nu am avut curajul să mă urc, ca ăsta:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Errr…. Nononono ? #EBTinHungary

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Prețurile pornesc de la 12 euro și cresc în funcție de servicii: vas luxos, băutură sau mâncare inclusă, ghid audio inclus, durată. Cum noi știam că nu avem chef să stăm cu urechea într-un difuzor și nici să mâncăm ceva impus, am preferat o croazieră mai liniștită, care să includă o băutură. Punctul de plecare a fost mai sus de Podul Margareta. Pe ponton am fost întâmpinați cu vin fiert și suc de portocale, iar pe vas era cald și confortabil. Ca priveliștea să fie cât mai ușor de admirat, pe fiecare masă (de 2 sau 4 persoane), stăteau aprinse doar lămpi cu lumină difuză colorată. Pe fundal de jazz, orașul de pe Dunăre a devenit mai cald, mai romantic și de neuitat! 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

A relaxing #cruise #EBTinHungary

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *