Budapesta: locuri faimoase din inima orașului + sfaturi

Obiective in Budapesta

Nu știu cum s-a-ntâmplat că  într-o învălmășeală de evenimente și planuri ratate, prietenii mei de la Toura.eu au reușit să mă ducă pentru prima oară în Budapesta, celebra capitală de imperiu. Da, chiar dacă e atât de aproape, nu apucasem să o cunosc până acum, deși auzisem din multe părți despre atmosfera sa unică.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe

Cum aveam chef de un train trip, am considerat că cea mai bună variantă este să călătorim noaptea, la cușetă. Zis și făcut, așa am avut parte de 4 zile pline în Budapesta, între Crăciun și Revelion! În acest material, vreau să vă povestesc cum am abordat capitala ungară în prima zi…

New York Cafe

Nici nu am ieșit bine din gara imensă, că ne și făcusem planul pentru prima zi: direct în centrul istoric al orașului, cu o oprire pentru micul dejun la New York Cafe, despre care se spune că ar fi cea mai frumoasă cafenea din lume. Dincolo de arhitectura renascentistă de factură italiană a interiorului clădirii ridicate la 1894, aici s-a desfășurat o istorie aparte: la începutul secolului XX a devenit cea mai apreciată cafenea a intelectualilor unguri. Aici veneau scriitori și jurnaliști în căutare de inspirație. Nu a trecut mult timp până când cele mai influente ziare ale epocii să fie editate chiar la etajul cafenelei-galerie. Deși a avut de suferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nefiind întreținută, transformată într-un magazin, a fost redeschisă în 1954 sub numele de Hungaria.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#wheninbudapest #budapest

O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe

Dar la începutul anilor 2000 a intrat într-un amplu proces de restaurare, iar în 2006 a fost redeschisă, devenind iarăși cuceritoare prin aerul interior, detaliile fabuloase și transpunerea finalului de secolul XIX în realitatea cotidiană. Deasupra se află New York Palace, cu prețuri chiar decente pentru un hotel renascentist de lux (spa, piscină și fitness incluse) în inima orașului (de la 550 lei/camera)!

SFAT: Dacă știi exact când ajungi, fă o rezervare. Pe lângă asta, pregătește un buget gros de „măcar o dată-n viață” (10 euro un Latte Macchiato, 12 euro o omletă, 13 euro un goulash, 22 euro spaghetti sau 12 euro o prăjitură)!

Sinagoga de pe strada Dohany

Destinul nu a ținut cu noi: aproape 25 de persoane stăteau deja la intrare doar ca să se așeze la o masă. Iar cum răbdarea e ultimul lucru care ne caracterizează, am ales un local tradițional de pe strada Váci. Dar, în drum, planurile s-au amânat: la Sinagoga Donahy Street nu era coadă. Țuști înăuntru, într-un tur ghidat!

E cea mai mare sinagogă din Europa și a doua cea mai mare din lume, fiind denumită și Marele Templu. Poate adăposti 3.000 de oameni. La fiecare jumătate de oră, aici începe turul în limba engleză, așa că am așteptat cuminți, pe una dintre băncile din interior, admirând templul. Ghidul nostru nu a întârziat și ne-a făcut o prezentare istorică complexă într-o prelegere de 40 de minute. Măreția aceasta a fost ridicată în 1850 de către Ludwig Froster, un arhitect austriac faimos pentru calitatea și complexitatea lucrărilor sale. Sinagoga a avut mult e suferit în timpul războaielor, apoi a fost dată uitării deoarece comunitatea evreiască a fost persecutată. Abia în 1991, din bani publici și din donații făcute de evreii din toată lumea, clădirea a fost readusă la viață prin lucrări ce au durat șapte ani! Lăcașul îmbină fascinant detalii colorate gotice, bizantine și romantice, fiind o capodoperă!

Complexul de pe strada Dohany cuprinde Marele Templu, o sinagogă mică, muzeul cu obiecte de cult evreiești adunate din toată lumea, o grădină-cimitir pentru victimele holocaustului și un memorial-copac închinat celor 10.000 de soldați evrei de origine ungară ce au pierit în Primul Război Mondial: pe fiecare frunză de metal este trecut un nume sau o familie.

SFAT: Mergi dimineața aici, în a doua parte a zilei sunt cozi mari! Rezervă-ți cel puțin două ore aici! Ține cont că intrarea costă aprox 60 lei!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#budapest

O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe

Váci Utca

Váci Utca e cea mai mare și mai cunoscută stradă pietonală din Budapesta, ce leagă Piața Vörösmarty de Piața Mare Centrală Nagycsamok. Un fel de Lipscani bucureștean, dar nițel mai mare și integral restaurat, îngrijit și amenajat turistic pentru distracție, tururi de stiluri arhitecturale, experiențe gastronomice tradiționale și shopping. Strada a fost trasată în teren în secolul XVIII, iar mare parte a clădirilor au fost ridicate în secolele XIX și XX. Încă de atunci, a fost locul preferat ai boierilor unguri, unde veneau să-și petreacă timpul la cafele și cumpărături. Încă de atunci a fost o zonă exclusivistă și a rămas așa până astăzi: vei găsi aici magazinele celor mai mari designeri din Europa!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#Promenade on the most famous street of #Budapest #visitBudapest

O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe

SFAT: Tocmai de aceea, îți recomand să nu iei suvenirele din magazinele de aici. Le vei găsi pe aceleași făcute în China (știți voi… magneți din ipsos, căni imprimate, fulare, statuete, poșete cu ”I love *insert city*) mai ieftine în afara centrului sau poți opta pentru altele mai speciale – de la artizani, de exemplu – în același buget pe care l-ai irosi pe strada Vaci.

Piața Vörösmarty

Alina a venit cu o idee minunată: hai să vedem partea istorică a orașului într-un tur ghidat gratuit de două ore, apoi vom ști unde să ne reîntoarcem și unde vrem să intrăm în funcție de timpul ce-l îl aveam. Cum în aproape orice oraș există aceste tururi, Google-ul imediat ne-a ajutat și ne-a trimis la o oră fixă în Piața Vörösmarty, unde se organizează cel mai mare târg de Crăciun din oraș, votat de diverse publicații printre cele mai frumoase 10 târguri de sărbători din Europa!

Dar, întâi să vă spun despre piață: e o continuare a străzii Vaci, cu branduri renumite de haine, de cofetării sau de cafenele, aflate la parterul clădirilor istorice, cât și a celei moderne, din sticlă, ce nu-și are locul aici. În mijlocul pieței, un monument de marmură în memoria poetului Mihaly Vörösmarty. Ceasul vechi, Fântâna cu Lei și scrisul „Budapest”, pot trece neobservate în nebunia Târgului de Crăciun, care te va hipnotiza!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Din poveste. De poveste. #budapest #visitBudapest

O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe

Cu mii de beculețe colorate în jurul meu, zeci de căsuțe din lemn m-au ademenit prin culori, arome și obiecte prezentate. Ce mi-a plăcut cel mai mult? În primul rând, că partea de mâncare este separată de tot târgul, fiind situară pe o insulă în centrul pieței. Apoi, mi-a mai plăcut că am găsit doar artizani locali, mulți meșterind pe loc la obiectele vândute: croșetau, lipeau, sculptau, pictau. Fără kitschuri, fără marfă importată.

SFAT: Dacă ajungi al Târgul de Crăciun, ai cea mai bună oportunitate de a înțelege că ungurii au o adevărată cultură a vinului fiert. Vei găsi nu doar roșu, ci și rose sau alb, unele au arome fructate (acestea sunt cele cu o cantitate minimă de alcool). Le-am savurat și îmi votez preferatul: vinul fiert rose! Am găsit un medalion glob de sticlă cu vin fiert în el! 🙂

Din centrul Vechi

Statuia Libertății

Îndată ne-am împărțit pe grupuri în funcție de limba turului ghidat, engleză la noi. O mulțime de oameni se adunaseră în piață pentru a cunoaște câteva secrete ale orașului prin turul gratuit (mă rog, bazat pe contribuția fiecăruia la final). Am început cu câteva informații generale despre istoria orașului, ni s-a spus – mai în glumă, mai în serios, că doar ungurii au voie să râdă la gluma cu „hungry”, ne-a pus să repetăm de trei ori Budapeșt, cu Ș, după care am pornit la drum. Prima oprire a fost la Statuia Micii Prințese, la Dunăre, unde ghida ne-a oferit date despre Statuia Libertății de pe malul celălalt, de pe dealul Gellért. Statuia este atât de mare încât poate fi văzută de oriunde din oraș, devenind chiar un simbol al capitalei ungare alături de Parlament și Bazilică. Ghida ne-a spus că, deși de origine comunistă, statuia nu a fost îndepărtată odată cu celelalte monumente, ci a fost îmbrăcată în alb, „restaurată” (de fapt s-a înlocuit sabia din mâna femeii cu o frunză de palmier), redenumită și dezvelită ca monument ce comemorează eliberarea Ungariei de sub naziști.

Tramvaiul 2

Următorul lucru interesant pe care l-am aflat a fost despre linia Tramvaiului 2, ce merge pe malul Dunării: peisajul a fost inclus în UNESCO, așa că o călătorie de la un capăt la celălalt e un „must”. Ne-a surâs ideea! Am trecut asta pe listă pentru zilele următoare.

SFAT: Merită din plin, iar călătoria este aproximativ 8 lei!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Tram 2 in #Budapest. #unesco #heritage #hungary #tram #danube #landscape #EBTinHungary

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Copacul lui Michael Jackson

În turul nostru alergat, am văzut și Copacul Memorial al Regelui Pop din colțul Pieței Elisabeta. Un copac a fost ales aleator și a fost îmbrăcat în afișe ce-l înfățișează pe artist, dar și în scrisori trimise către sufletul său. Flori și lumânări erau la baza arborelui. Aici, în fiecare an de ziua artistului, fanii se adună pentru flash mobs manifestate prin dansurile celebre ale artistului.

Budapest Eye

Nu foarte inspirat nume, dacă stăm să ne gândim la Londra, dar o idee foarte bună pentru priveliște și distracție: roata mare din oraș e deschisă și pe zi, și pe noapte!

Bazilica Sfântul Ștefan

Aflați în fața Pieței Sfântul Ștefan, ghida ne-a vorbit despre valoarea lăcașului neoclasic: cea mai mare biserică din oraș și cea mai importantă din Ungaria a fost construită în mai bine de jumătate de secol (1851-1905). Aici se află mâna dreaptă a Sfântului Ștefan, primul rege al Ungariei, devenit și patron spiritual. Apoi, ghida ne-a acordat fix două minute ca să „vedem” Târgul de Crăciun aflat în piața din fața catedralei. Oricât de rapizi am fost cu fotografiile, că oricum aveam să ne întoarcem aici, am început să ne pierdem și să alergăm după ea pe Strada Zrínyi, adunându-ne, nu tot grupul, la oprirea din fața Hotelului Four Seasons.

SFAT: Urcă în turnul Bazilicii! Cu doar 5,5 euro, de sus ai o priveliște 360 de grade asupra Budapestei! Apoi, catedrala se vizitează pe bază de „donație” stabilită la intrare – un euro.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#Budapest is #amazing!

O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe

Strada Zrínyi

Este un adevărat muzeu al arhitecturii în aer liber, în capătul căreia veghează Bazilica. Nu poți trece pe aici fără să te oprești aproape în fața fiecărei clădiri să-i admiri detaliile din stiluri și epoci diferite, ce se îmbină perfect și neplictisitor pe o distanță de 350 de metri. Cea mai importantă clădire este Palatul Gresham, azi Hotelul Four Seasons, aproape de malul Dunării, în fața Podului cu Lanțuri. Construit la începutul anilor 1900, reunește două milioane de piese de mozaic candelabre unice și scări monumentale.

SFAT: Dacă te pasionează arhitectura, Ia strada asta la pas de trei-patru ori. De fiecare dată vei descoperi noi detalii!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Oh, #Budapest! ?

O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe

Podul cu Lanțuri

Din rotondă până în parc sunt două semafoare ce stau foarte puțin cu verdele aprins, iar ghida noastră nu s-a obosit să se uite în urmă, să vadă că o parte a grupului, deși unit în mers, a rămas la trecerea de pietoni. Până când s-a făcut verde și am trecut de ambele, ghida ajunsese cu o mână de oameni (din vreo 30) pe partea cealaltă a podului. Cam acolo ne-am săturat să alergăm efectiv prin oraș și am decis și să nu mai facem nici alte două tururi plătite, pe care le găsisem pe site-ul lor. Așa că ne-am întins la poze pe Podul Cu Lanțuri, deasupra Dunării învolburate, între Buda și Pesta. La fel de important pentru oraș ca Brooklyn Bridge din New York, podul a fost considerat o minune a ingineriei la 1849, când a fost dat în folosință. Tot atunci, podul a devenit un simbol al progresului, și o punte între Est și Vest.

Ajunși în Buda, ne-am făcut propriul tur.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Chain Bridge in #Budapest #visitBudapest #ungary #EBTinHungary

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Castelul Buda

Am evitat coada la funicular și am preferat să urcăm pe jos, lejer, câteva zeci de trepte până la Castelul istoric ce a aparținut regilor ungari (înainte se numea Palatul/Castelul Regal). Un minunat monument masiv, a fost construit în secolul al XIV-lea într-un punct de observație asupra fluviului și orașului, pe locul unei așezări romane. Servind și ca fortăreață, și la locuință regală, castelul a trecut prin numeroase restaurări, însă încă se pot vedea urmele medievale și baroce. Astăzi este un loc turistic înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO și adăpostește Muzeul de Istorie, Galeria Națională a Ungariei, Colecția Ludwig și Biblioteca Națională Szechenyi.

SFAT: Noi am ajuns acolo la crepuscul și am stat să vedem cum se transformă orașului la lăsarea nopții, atât în Buda, cât și în Pesta. În Pesta, luminile se aprind pe rând, luminând cele mai importante clădiri din oraș, podurile se colorează, iar vasele de croazieră animă atmosfera.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Night over #Budapest #EBTinHungary

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Biserica Mátyás

Norocul nostru că eram singuri și nu cu grupul deoarece, când am ajuns, biserica era închisă turiștilor. Însă un localnic, un bărbat pe la 45 de ani, serios, înalt, cu trăsături aspre, ne-a observat că ne-am întristat tare când am încercat ușa principală, încuiată, și ne-a făcut semn clar să mergem după el… înăuntru. Deși era o pancartă mare la intrarea secundară cu „Closed for tourists”, și noi am încercat să-i explicăm, dar nu vorbea engleză, ungurul a stat de vorbă cu paznicul să intrăm. Și uite-ne înăuntru făcând fotografii în locul în care paznicul nu ar fi dat voie! 🙂

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Mátyás Church in #budapest #hungary #visitBudapest #EBTinHungary

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Biserica a fost făurită prima oară în 1015 de către regele Ștefan cel Sfânt, apoi reconstruită în secolele XIII-XIV și restaurată la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neogotic.. Numele actual vine de la Matei Corvin, sub cel care s-au făcut diverse restaurări. Biserica a servit ca lăcaș al încoronării regilor Ungariei. Aici se află o copie exactă a Sfintei Coroane a Ungariei, o criptă medievală, relicve sacre, sarcofagele regelui Bela al III-lea și regiei Agnès de Châtillon.

SFAT: Vino aici până la ora 17:00, ca să nu te bazezi pe noroc!

Bastionul Pescarilor

O terasă cu șapte turnuri – șapte triburi maghiare care s-au așezat în Câmpia Panonică în 896 – a fost ridicată la începutul secolului XX pe locul fostelor ziduri ale cetății medievale, bucată ce a fost atunci încredințată breslei pescarilor pentru apărare. Aflat în spatele statuii ecvestre a regelui Ștefan I al Ungariei, bastionul e un loc preferat atât de localnici, cât și de turiști pentru panorama pe care o oferă asupra Pestei, insulei Margareta, dealului Gellért.

SFAT: Vino aici atât ziua, cât și după lăsarea nopții!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Fisherman’s Bastion in #Budapest #Hungary #EBTinHungary

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Parlamentul – Országház

Coborând de la bastion către metrou, ne-am oprit chiar în dreptul celei mai importante clădiri din Budapesta: Parlamentul. Fiind pe partea cealaltă a Dunării, superba clădire neogotică luminată se vedea în toată splendoarea sa, dezvăluindu-și simetria perfectă – aproape imposibil de observat de pe celălalt mal.

Construirea palatului a început în 1885 și a fost inaugurat în 1896, cu ocazia aniversării a 1000 de ani de la fondarea statului. Chiar dacă nu e la fel de mare precum Parlamentul României, reușește să impresioneze prin dimensiuni: are 268 de metri lungime și 123 metri lățime. Are 13 lifturi, 27 de intrări, 29 de scări interioare și 691 camere și 10 curți interioare. Are 96 de metri înălțime, la fel ca Bazilica Sfântul Ștefan – cele mai înalte clădiri din Budapesta.

SFAT: Zâmbește, ești într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

I love this city! #budapest #visitbudapest #EBTinHungary

O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe

 

La final, ne-am întors la Târgul de Crăciun. Mai exact…

 

Vezi această postare pe Instagram

 

When in #Budapest #langos #Hungary #EBTinHungary

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Mmmm yummy!

 

-Va urma, cu mai multe lucruri de făcut și locuri de văzut.-

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *