În Budapesta, nu mai știu ce a fost mai întâi: cazarea sau intrarea la băi? Atât de entuziasmați am fost că urma să petrecem o zi la cele mai mari băi termale din Europa!
Dar, până una-alta, ne-am trezit de dimineață pentru că aveam destule de de văzut în acest oraș minunat. Așa că decizia a fost să mergem la pas pe Andrássy Avenue până în Piața Eroilor, să vizităm Parcul Városliget cu al său castel al huniazilor, apoi să ne relaxăm la băi până când nu mai avem amprente.
Andrássy út
Andrássy út are 2.3 kilometri, leagă Parcul Elizabeta de Piața Eroilor, este datat în 1872 și este comparat – pe bună dreptate – cu celebrul Champs Elysee parizian. Bulevardul este atât de frumos, că nu mai știam unde să mă uit mai întâi, la fiecare pas. Fațadele clădirilor, multe neo-renascentiste, sunt impresionante: cu coloane, statui imense, ogive și arcade întinse, rozete, colțuri rotunjite și decorate, ferestre de parcă duc către altă lume, detalii arhitecturale pe care nu le vezi oriunde și oricând. Iar când am ajuns în partea de case, o splendoare!
Vezi această postare pe Instagram
Andrassy Avenue in #Budapest. #unesco #heritage
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
Tocmai de aceea, Bulevardul Andrássy, întrerupt de trei intersecții spectaculoase, a intrat în patrimoniul UNESCO în 2002, fiind transformat astfel de către călători în loc de promenadă și admirație printre nenumăratele cafenele de epocă, restaurante, buticuri de haine și parfumerii. În plus, cele mai importante clădiri din oraș se află pe acest bulevard – în afară de clădirile ambasadelor, aici sunt și Opera, Palatul Drechsler și Universitatea Ungară de Arte Frumoase.
Tot felul de muzee
Dacă ai suficient timp, poți face chiar un tur cultural, vizitând atât muzeele cunoscute, cât și pe cele mai mici: Muzeul Comunicațiilor, Miniversum, Future Park, Casa Terorii, Muzeul Memorial Franz Liszt, Muzeul Memorial Zoltán Kodály, Muzeul Hopp Ferenc de Artă a Asiei de Est, iar în Piața Eroilor te așteaptă Muzeul Artelor Frumoase și Muzeul de Artă Contemporană. Dacă vrei să faci un calcul, intrările costă, în funcție de muzeu, între 23 și 45 lei. Dintre acestea, cel mai important este Casa Terorii – un muzeu istoric despre ororile naziste și comuniste.
Vezi această postare pe Instagram
Andrassy Avenue, #Budapest #unesco #EBTinHungary
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
O masă cu stil
Noi am ales să contemplăm vremurile epocii frumoase la Művész Kávéház artist cafe, un loc elegant de la 1898 cu lambriuri de lemn, candelabre, oglinzi imense și mobilier specific neorenascentismului. Au și cofetărie proprie! *blink-blink*. Recomand din plin!
Vezi această postare pe Instagram
Perfection! #budapest #belleepoque #EBTinHungary
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
Piața Eroilor
Domină peisajul prin Monumentului Mileniului, care celebrează o mie de ani de la așezarea ungurilor în câmpia Panonică. Piața Eroilor este și ea în UNESCO.
Vezi această postare pe Instagram
Impossible without a #wide. ? #budapest #visitbudapest
O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe
Parcul Városliget
Încă din depărtare am întrezărit monumentele ce stăpânesc peisajul. Doar țipetele de bucurie copiilor ne-au mutat atenția…în lac!
Cel mai mare patinoar
De cum începe sezonul rece, lacul din Parcul Orașului se transformă în cel mai mare patinoar artificial din Europa. Sute de oameni sunt aici zi și noapte, profitând de suprafața imensă.
Vezi această postare pe Instagram
Biggest #icerink in #Europe #budapest #EBTinHungary
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
Dar vara, aici te poți plimba cu barca printre rațele prietenoase.
Castelul Vajdahunyad
Sărbătorile Mileniului (din 1896) au îmbogățit Budapesta cu un complex de monumente care mai de care mai surprinzător, îmbinând stilurile arhitecturale pe care țara le-a moștenit în tot acest timp: romanic, gotic, renascentist și baroc. Clădirile sunt copii ale mai multor clădiri emblematice din diferite părți ale Regatului Medieval al Ungariei.
Vezi această postare pe Instagram
#vajdahunyadcastle #castle #Budapest #visitbudapest
O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe
Castelul Vajdahunyad este o copie a Castelului Huniazilor de la noi și inițial a fost făcut, pentru sărbătoare, din lemn și carton. Numai că a avut un succes așa de mare, că autoritățile au trebuit să-l reconstruiască din piatră. Astăzi aici se află Muzeul Agriculturii, cel mai mare și cel mai bogat dedicat agriculturii din Europa.
Un parc plin
Capela – copie după cea din Ják, Statuia lui Anonymus (cronicar al regelui Béla al III-lea ce a scris Faptele ungurilor) și Turnul de Poartă sunt alte obiective turistice. La Târgul de Poartă, dacă vii în decembrie, vei găsi un Târg de Sărbători foarte aromat! Pe partea cealaltă a parcului sunt Grădina Zoologică, circul, Varázshegy (Muntele Magic) – o expoziție interactivă cu dinozauri și băile termale.
Băile Széchenyi
Cele mai mari băi termale din Europa îți cer cel puțin șase ore – și asta nu ca să te plictisești, ci ca să te bucuri de toate bazinele și saunele existente.
Izvoarele termale de pe teritoriul Budapestei au fost descoperite încă din cale mai vechi timpuri. Însă mai există băile romane (în ruine), dar și băile turcești din secolul al XVI-lea. Cu timpul, ele au fost puse în valoare din ce în ce mai sofisticat. Așa a ajuns un palat neobaroc construit în 1913 să adăpostească relaxarea, tratamentul, dar și distracția.
Cu ce se laudă Széchenyi? Cu 10 saune (umede, uscate și aromate) și 18 piscine. Trei dintre piscine sunt exterioare: una de distracție, preferata mea, cu o spirală care te învârte până amețești, cu țâșnitori care îți masează spatele și cu un jacuzzi cu bule multe și mari, una de relaxare, cu apă la 38 de grade unde pur și simplu stai să te relaxezi, și una de înot, imensă, că ar încăpea în ea și un monstru marin. Ai grijă, dacă vrei la bazinul de înot, nu ai voie să intri fără capișon!
Celelalte 15 piscine sunt situate în interior: au compoziții diferite, temperaturi diverse și te poți fâțâi lejer de la una la alta, alternând tratamentele. Mie cel mai mult mi-a plăcut la piscina din sala coloanelor.
Bonus: în complex există și Beer Baths, care se plătește separat de biletul de intrare. O să vezi numeroase semne către aceste băi. De fapt, e un ciubăr cu apă termală de 36 de grade combinată cu malț, hamei și drojdie în care poți sta și savura bere rece – consum nelimitat – evident, în sesiunea de 20 de minute!
Evident, și serviciile de SPA sunt foarte căutate aici: masaje, tratamente faciale, împachetări…
Dacă te apucă foamea, în complex există un restaurant-cantină. Da, din ăla cu împinge tava și cu prea puține mese într-o zi aglomerată, unde coada se mișcă extrem de încet. Cred că partea asta e singura care nu mi-a plăcut aici. În schimb, mâncarea a fost bună.
Vezi această postare pe Instagram
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
Prețurile pentru o zi obișnuită la băi pornesc de la 25 de euro/intrarea luni-joi, 30 euro/intrarea vineri-duminică. Ai de ales între dulap sau cabină – îți recomand cabina, ai mai multă intimitate și îți poți lăsa lucruri mai voluminoase (mai ales dacă e iarnă). În interior e destul de curat având în vedere fluxul de turiști, ai dușuri cu apă caldă și gel de duș, uscătoare de păr și poți închiria de acolo șlapi și prosoape. Ți-ai uitat costumul de baie acasă? No problem, poți cumpăra unul de la intrare.
Cel mai cel metrou din Europa
De la Băi ne-am întors cu metroul, astfel încât să parcurgem linia galbenă, o piesă de colecție în istoria capitalei ungare. Metroul din Budapesta este cel mai vechi sistem de metrou electrificat de pe continent, și al doilea cel mai vechi sistem de metrou din lume, după Londra. Tunelul se află la doar un metru sub Bulevardul Andrássy și fiecare stație păstrează aparența epocii.
Citește și:
Budapesta: locuri faimoase din inima orașului + sfaturi
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)