Barcelona, ce vedem mai întâi?!

În Barcelona, nu poţi număra obiectivele turistice şi locurile în care merită să ajungi.

În Barcelona, nu poţi număra obiectivele turistice şi locurile în care merită să ajungi. Îţi trebuie timp sau viteză, plus un plan bun de luat oraşul la pas. Eu la asta am lucrat cel mai mult: la plan, ca să nu ratez ceva important. În primul post despre Barcelona, v-am prezentat contrucţiile lui Antoni Gaudí. Acum voi continua cu alte atracţii ce nu trebuie ratate în acest oraş, turistic prin excelenţă.

Am învăţat că orice tur începe din Centrul Vechi. Aşa începi prin a cunoaşte rădăcinile oraşului, tradiţia şi istoria. Ciutat Vella (Oraşul Vechi) reprezenta cândva toată Barcelona. Reuneşte El Raval, cartierul Gotic, La Ribera şi Barceloneta.

El Raval, mult timp ştiut ca şi „Cartierul Chinezesc”, adăposteşte edificii istorice importante: Biserica romană Sant Pau, Palatul Guell, Biserica Sant Agusti şi Piaţa Boqueria. Tot aici găsim şi clădiri ce aparţin modernismului, precum Muzeul de Artă Contemporană şi Centrul de Cultură Contemporană a Barcelonei.

La Rambla desparte El Raval de Cartierul Gotic. Începe din Piaţa Catalunya până la Statuia lui Columb, în port, de unde începe La Rambla de Mar. La Rambla este cea mai faimoasă stradă din oraş, un spectacol continuu de lume, de culori, de magazine şi cafenele. În cei doi kilometri ai săi, te poartă pe la Marele Teatru Liceu, Palatul Virreina, Piaţa Boqueria şi Piaţa Regală. Monumentul lui Columb a fost inaugurată în 1888, acum fiind una dintre cele mai faimoase statui din Barcelona.

Cartierul Gotic (Barrio Gòtic) era inima oraşului antic, înconjurat de ziduri de apărare până în secolul al XIX-lea. Pe străzile vechi şi adesea înghesuite, întâlnim Piaţa Regelui – „cea mai nobilă unitate urbană a oraşului vechi”, Capela Sfintei Maria Pi, Bazilica Mercè şi Muzeul de Istorie. 

Catedrala din Barcelona, un edificiu monumental, este în Piaţa Seu, o piaţă ce datează din 1421 şi care mai păsterază o parte din zidul roman.

La Ribera este o încurcătură de străzi medievale, multe faimoase. Strada Montcada iese în evidenţă cu palate nobile ale secolelor XIII-XV. Trei dintre aceste palate adăpostesc astăzi Muzeul Picasso. La capătul acestei străzi găsim cea mai frumoasă catedrală gotică a Barcelonei, Santa Maria del Mar

În nordul cartierului se situează Palatul Muzicii Catalane, un superb edificiu bogat decorat, intrat patrimoniul UNESCO în anul 1997. Contstruit între 1905 şi 1908, impresionează atât prin arhitectura exterioară, cât şi prin cea de interior.

Barceloneta, cartierul maritim al oraşului vechi, datează din secolul al XVIII-lea. Ca obiective, aici există Biserica Evanghelică Bauptistă a Barcelonei, cea mai importantă biserică evanghelică din Catalonia.

Acvariul, situat în Port Vell, este un loc minunat în care poţi să-ti petreci timpul: tunelul de 80 de metri, cele peste 11.000 de vietăţi marine şi expoziţiile te vor impresiona.

Să nu uităm şi de Plaja Barceloneta, cu nisip fin şi o faleză superbă la adăpostul palmierilor, dar nici de Portul Olimpic.

Ieşind din Oraşul Vechi, în sud, este cartierul şi muntele Montjuïc (tradus Muntele Evreilor), de 173 de metri înălţime. De la bază urci cu telefericul până la Castelul Montjuïc, fortăreaţă militară cu rol important în istoria zonei. Astăzi adăposteşte diverse expoziţii. Puţin mai jos de castel există un punct de belvedere către portul vechi, Mirador de L’Alcalde.

Pe acelaşi munte, la bază se mai situează Muzeul Naţional de Artă de Catalană, în Palatul Naţional Montjuïc, o clădire măreaţă în faţa cătuia se găsesc patru coloane, cele patru de pe steagul catalan. Muzeul întruneşte aproximativ 250.000 de piese şi adăposteşte cea mai complexă colecţie de artă romanică din lume.

În faţa palatului, la coloane, a fost construită Fântâna Magică, o fântână imensă, un spectacol de apă în culori, care “dansează” în ritmul muzicii:

 La baza muntelui Montjuïc sunt şi Stadionul Olimpic Lluis Companys, Palatul Sant Jordi, Grădina Botanică – cu o colecţie unică de cactuşi.

Satul Spaniol din Montjuïc reuneşte elementele reprezentative ale arhitecturii din toate colţurile Spaniei. Locurile extrase pur şi simplu din realitate şi legate într-un context, invită turiştii să se bucure de piese de teatru sau concerte şi să mănânce într-unul dintre restaurantele din cartier.

Într-o altă parte înaltă a oraşului, pe muntele Tibidabo, sunt Parcul de Distracţii şi turnul de comunicaţii cu punct de belvedere – Torre de Collserola. Pe vârful muntelui se aftă Biserica Sagrado Corazón, ce se vede de oricunde din oraş.

Arena pentru coride, Plaza de Toros, a fost transformată în centru comercial după ce, în iulie 2010, coridele au fost interzise în toată Catalonia.

Clădirea istorică a Universităţii Barcelona, din Piaţa Universităţii, fondată în 1450, reprezintă principalul centru de investigaţii din Spania şi unul dintre cele mai importante din lume.

Parcul Ciutadella, cândva unicul parc din Barcelona, acum grădină istorică, se întinde pe o suprafaţă de peste 17 hectare, fără a lua în cont Grădina Zoologică. În parc găsim actualul sediu al Parlamentului Cataloniei, Castelul celor Trei Dragoni (Muzeul de Zoologie), Cascada, Piaţa Armelor, Mamutul, Lacul, Muzeul de Zoologie, Umbrarul şi alte construcţii sau statui ecvestre.

Parcul este legat prin zona pietonală Paseo de Lluis Companys de Arcul de Triumf. Arcul are o înălţime de 30 de metri şi este atipic, deoarece este contruit în stil civil, nu militar.

Turnul Agbar este un zgârie-nori faimos, din sticlă, pe care îl găsim în Piaţa Gloriilor. Marchează intrarea în partea tehnologică a oraşului, supranumită Districtul 22@ (200 de hectare de zonă inovatoare). Turnul se caracterizează prin forma polemică, cei 145 de metri înălţime, 34 de etaje, 4.500 de leduri pentru iluminatul nocturn. Edificiul se colorează, de obicei, în roşu şi albastru, deşi sistemul permite proiectarea a 16 milioane de culori. Construcţia turnului lui a durat 6 ani, fiind finalizată în 2005.

Camp Nou, stadionul echipei FC Barcelona, este cel mai mare din Europa şi al şaselea din lume. Are o capacitate de 99.354 de spectatori la meci, dar a atins recordul cu 135.000 spectatori la un concert, cel al lui Michael Jackson din 1988. A fost catalogat de UEFA ca stadion “Elite”, de categoria a patra.

Vacanţă plăcută! La pas! 🙂

 

 

Surse:
http://www.bcn.cat/
https://es.wikipedia.org (+ foto interioare de la Palatul Muzicii)

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *