Nu departe de România, există un orășel cochet, care a aparținut odată țării noastre. Situat pe țărmul Mării Negre, Balcic el a furat o inimă…
Balcic, vechi de 2.600 de ani, a fost numit mult timp Orașul Alb, din mijlocul Țărmului de Argint, denumiri date de dealurile nisipii ce înconjurau așezarea. Nu și-a pierdut nici până astăzi farmecul, fiind în continuare o stațiune primitoare, gata să uimească.
Dar oricine vine la Balcic, vine cu un scop: să viziteze locul pe care Regina Maria a României l-a adorat. Aici ea a ridicat o vilă, ce îmbină armonios stilul mediteran cu cel maur. Regina a locuit aici, de aceea i-a rămas denumirea de “castel”.
Balcic, grădina unică în lume
Reședința a avut inițial un parc amenajat de specialiștii de încredere ai reginei. Însă parcul s-a transformat într-o grădină botanică unică în Europa, datorită tuturor speciilor de plante pe care regina le-a adus aici, în special datorită colecției impresionante de peste 250 cactuși. Odată am ajuns aici (de preferat e să vii primăvara sau vara) şi am intrat prin Ghereta Santinelei, nu am știut unde să mă uit mai întâi și cum să cuprind totul cu privirea. Vei vedea că acesta e locul care nu încape nici măcar în aparatul de fotografiat. Uimirea mi-a crescut cu fiecare pas, cu fiecare floare deschisă și cu fiecare nuanță care mi-a clătit ochii, umezi de entuziasm.
Încet, încet, am descoperit că grădina are o imitaţie a faimosului labirint cretan, iar pentru amenajarea lui s-au adus materiale chiar de pe Insula Creta. Iar când am ajuns în Grădina lui Allah, am călcat pe aleile pavate cu piatră adusă tocmai din Maroc.
Îmbătată de culori
Eu nu mai știam dacă sunt într-o grădină sau la o expoziție de artă. Culorile, ornamentele, îmbinate cu briza Mării Negre m-au transpus în altă epocă și mi-am dat seama seama motivul pentru care regina adora acest loc. M-am plimbat pe aleile dintre flori şi nu mă mai săturam de uimire…soiuri şi forme care nu credeam că există. Camera foto am simţit-o inutilă, nu-mi putea cuprinde emoțiile şi realitatea pe care o vedeam cu ochii mei.
Un domeniu cât un sat
Am admirat, pe rând, Fântâna de Argint, Templul Apei, Grădina Ghetsimani, Curtea Englezească, Colţul Magnolia, Aleea Secolelor. Nu mi-am luat o hartă și bine am făcut, a fost minunat să mă pierd printre toate aceste locuri.
Mergeam şi sunet de apă s-a auzit de după copaci. Erau izvoare ce se întâlneau înainte de cascadă – un râuşor care cădea în trepte, parcă chemat de valurile ce se auzeau lovind puternic stâncile. Am trecut pe Puntea Suspinelor peste apa ei.
Pe domeniu vei întâlni numeroase vile, fiecare cu specificul şi cu destinația ei.
O dorință uitată, o inimă frântă
Mai departe, am urcat treptele pavate cu piatră ca să ajung într-un colţ retras, dar unde priveliștea este deosebită. Acolo am găsit cavou, de fapt, un mormânt săpat în stâncă, adăpostit de umbra unui arbore. Este un mormânt simbolic al Reginei Maria, ea fiind înmormântată la Mănăstirea Curtea de Argeș.
Ultima dorință a Reginei Maria a fost ca inima sa-i fie separată de trup şi să rămână la Balcic. Dorinţa ei a fost respectată doi ani, până când România a pierdut Cadrilaterul, în 1940. Orgoliul autorităților a fost mai mare decât dorința unei regine, aşa ca inima a fost luată de la Balcic şi dusă la Bran. Acolo a stat până la intervenția comuniștilor care, în 1968, au scos-o din cufărul de lemn şi au mutat-o în subsolul Muzeului de Istorie din București.
Tips:
- Rezervă-ţi o zi întreagă pentru a vizita domeniul Balcic.
- Cel mai repede ajungi cu maşina. Din Bucureşti sunt 330 km, iar din Vama Veche sunt doar 65 km.
- Cazarea în Balcic porneşte de la 80 lei/noapte.
Acest material a apărut în numărul de august 2015 al Revistei Ioana.
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)