Ávila, patrimoniul umanităţii UNESCO din 1985, are o identitate proprie: zidurile medievale în stil romanic, care s-au menţinut până astăzi în totalitate, într-o stare excelentă.
Oraşul se află la 1131 de metri altitudine, pe malul râului Adaja. Încă de departe se zăresc zidurile masive întrerupte des de turnurile de apărare, cele mai bine conservate din toată Spania. Zidurile Ávilei au fost declarate Monument Naţional încă din 1884, după care au intrat în patrimoniul UNESCO împreună cu bisericile vechi din interiorul şi din exteriorul fortificației.
Două părţi din ziduri sunt deschise publicului şi, indiferent de vreme, acolo vor fi turişti care vor admira măreţia acestor construcţii, cât şi minunatul peisaj care se întinde în ambele părţi ale zidurilor. În afara fortificaţiilor, Ávila s-a extins mult.
Ca obiective turistice, predomină mult edificiile de arhitectură religioasă, majoritatea aflate în patrimoniul UNESCO. Cea mai reprezentativă este Catedrala, care se află la intrarea în cetate din est. Numită şi Catedral del Salvador de Ávila, a fost începută în secolul al XII-lea, în stil romanic, dar terminată în secolul al XV-lea în stil gotic. Ridicată din granit, este considerată prima catedrală în stil gotic din Spania. În catedrală există un altar monumental, cu o pictură începută în anul 1499. Mai mult, în interior impresionează mormântul lui El Tostado, atât de frumos încât pare mai mult un altar. De asemenea, adăposteşte şi un muzeu de artă religioasă.
Ce să vezi în Ávila:
Basilica de San Vicente (patrimoniu UNESCO) se află în vestul zidurilor, a fost ridicată în secolele XI-XIV şi conservă impecabil stilul romanic.
Biserica San Pedro (patrimoniu UNESCO) a fost prima parohie a Ávilei, iar frumoasele sale trăsături romanice sunt încoronate de o deosebită rozetă gotică.
Mănăstirea Santo Tomás, construită la finele secolului XV, a fost reşedinţa de vara a Regilor Catolici. Picturile, în stil gotic, su fost realizate de faimosul Pedro Berruguete. Astăzi adaposteşte Muzeul Oriental.
În patrimoniul Unesco se mai află bisericile şi mănăstirile San Andrés, San Segundo, San José, San Martín, Santa María de la Cabeza y San Nicolás.
Printre obiectivele ce merită vizitate în Ávila se mai numără:
Palatul Verdugo – Palat construit în prima parte a secolului al XVI-lea, are o curte dreptunghiulară în interiorul clădirii, iar fațada principală are două turnuri, care încadrează un verraco[1] de piatră.
Turnul Guzmanilor – ridicat în secolul al XVI-lea, a fost resedinţa regelui Alfonso al XII-lea în anul 1878. Acum găzduiește sediul provinciei Ávila.
Grădinile San Antonio – parc vechi din 1859 care nu a fost reconfigurat, păstrând urmele istoriei.
Muzeul Ávila – inaugurat în 1911, este compus din doua edificii: Casa de los Deanes, edificiul central-palat renascentist din secolul XVI, şi un stoc vizitabil, aflat în Biserica Santo Tomé.
Cele mai bune perioade pentru a vizita oraşul sunt cele de sărbătoare. De exemplu, Săptămâna de dinainte de Paşte este o sărbătoare declarată de interes turistic naţional; sau sărbătorile Sfintei Teresa, celebrate în octombrie.
În primul sfârşit de săptămână din septembrie, are loc evenimentul „Piaţa Medievală” în centrul istoric al oraşului, cu atmosfera de epocă, spectacole, cât şi gastronomie tipică medievală. Se sărbătoresc cele trei culturi ce au lăsat amprente asupra locului: creştină, evreiască şi arabă. În aceste zile, locuitorii se îmbracă în straiele epocii medievale şi ţin spectacole pe domenii tematice ale culturilor respective.
[1] mistreţ/taur de piatră, monumente megalitice cu scop necunoscut, de secol V î.e.n., care se găsesc în Peninsula Iberică.
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)