Chișinău, acasă la Ștefan cel Mare

Celor cărora Chișinău le sună obscur, se înșeală amarnic!

Celor cărora Chișinău le sună obscur, se înșeală amarnic! Poate și eu am avut oarecare rețineri…ce aveam să fac acolo de vineri până duminică? Dar acum, că m-am întors de acolo…îmi dau seama că în două zile pline nu am reușit să văd tot ce mi-am propus și nici să acord suficient timp anumitor locuri. Încă mai am puncte de bifat pe listă, deci am să mă întorc!

Nu am reușit să vizitez Muzeele de Istorie și de Etnografie, în Dendrariu am stat o oră când ar fi trebuit să stau jumătate de zi, nu am văzut Fabrica de Bomboane Bucuria, nu „am deschis” Porțile Orașului și nu am gustat toate vinurile delicioase ale Moldovei!

Să trecem la ce am făcut cum am ajuns: am schimbat bani în gară, 1 leu = 5 lei moldovenești. Apoi am făcut prima poză pentru amuzamentul personal:

Două zile am alergat ca niște nebuni, Chișinăul e mare, iar străzile par interminabile când vrei să ajungi repede, pe jos, dintr-un punct în altul. Ne-am oprit la Km 0, la Arcul de Triumf și la Catedrală. Dar mai mult am rămas în fața tablei de șah, unde bărbați mai tineri, mai în vârstă își petreceau timpul.

M-am tras în selfie cu Ștefan cel Mare, am mers pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central și ne-am oprit la cea care se spune că e una dintre cele mai frumoase fântâni ale lumii.

Turnul de apă a fost alt obiectiv must-see pe lista mea. Înăuntru e un mic muzeu, iar sus ieși pe terasă și admiri orașul. Atunci mi-am dat seama cât de verde e! Observasem că există multe spații verzi, că e aerisit, că are multe parcuri, dar nu mă așteptam la acea priveliște!

Vorbind de natură, în Chișinău avem Parcul Trandafirilor, Grădina Botanică, Parcul Râșcani-Ciocana, Parcul Valea Farmecelor, Valea Morilor (un loc de promenadă pe lac, foarte drăguț amenajat) și, cel mai important, Dendrariul.

Dendrariul este un parc nou amenajat, cu o peisagistică aparte. Te plimbi printre arbori bătrâni, pe podețe de lemn peste pârâiașe, printre flori de toate soiurile și culorile, apoi poți citi o carte pe malul lacului stăpânit de zeci de rățuște.

Am ajuns și la Memorialul Victoriei, unde arde focul veșnic „până când vor închide rușii gazele,” ca să citez o prietenă. Acolo am prins schimbul de gardă, adică am nimerit la fix. Am trecut și prin cimitirul armenesc, unde l-am vizitat pe Grigore Vieru…în mărime naturală!

Și pentru că tot am prieteni jurnaliști, am vizitat și Redacția Ziarului Timpul. Am ziar cu autograf și de dedicație! 🙂

Concluzie? Da, Chișinăul e de vizitat! Și de stat acolo o săptămână! Mi-a plăcut că toate locurile turistice sunt foarte bine îngrijite. Și frumoase. Am fost impresionată de mărimea spațiilor verzi și că nu se demolează parcuri pentru diverse construcții. De suburbii nu vorbesc, ieșiți la o plimbare prin București, arată fa fel. Doar blocurile sunt mai mici 🙂

Ponturi:

  • Bomboane Bucuria să luați NUMAI din magazinele Bucuria, nu din supermarket.
  • Băutură cumpărați din supermarketuri sau din Duty Free (Cricova 10 lei ro supermarket – 8 lei în Duty Free)
  • Intrați la OldCom (magazin de încălțăminte)
  • Rezervați-vă timp la Iuvas (magazin de haine)
  • În rest nu vă luați haine din Moldova, că sunt mai scumpe ca în România.
  • alegeți ca unul din drumuri să fie ziua, peisajele deluroase sunt minunate de la vamă până la Chișinău!

Alte prețuri pentru invidie (transformate în ron):

  • motorină-benzină: 3 – 4 lei
  • vin spumant la restaurant: 18 lei
  • cătătoria cu autobuzul/troleibuzul: 40 de bani
  • țigări: 2,5 – 7 lei
  • intrări muzee și parcuri: maximum 1 leu
  • O plăcintă maaaare la La Plăcinte: 2 lei

 

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *