Samarkand, diamantul din Drumul Mătăsii – Comorile Uzbekistanului

Drumul Mătăsii e o experiență de-o viață! Așa că, în această serie de postări, vreau să-ți punctez câteva locuri fascinante dintr-o călătorie ce mi s-a lipit de suflet, în Uzbekistan. Am descoperit o țară plină de istorie, energie, culori, cultură, oameni extraordinari și peisaje spectaculoase.

Pentru mine, Drumul Mătăsii a fost deschis de vibrantul Tashkent, apoi Khiva m-a cucerit cu muzeul său în aer liber. Bukhara mi-a furat somnul doar să am cât mai mult timp să o descopăr, Shahrisabz m-a lăsat cu gura căscată, după care am admirat spectacolul colorat ce învăluie Samarkand. 

Samarkand și cele mai importante obiective

Am ajuns în Samarkand cu sufletul la gură. După un drum lung, nu mai puteam de nerăbdare și curiozitate să explorez cel ce este numit cel mai frumos oraș al Uzbekistanului – și punctul culminant al circuitului meu. Fondat în secolul al VII-lea î.Hr., este unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii cu locuire continuă. Totodată, este o adevărată bijuterie a Drumului Mătăsii, îmbinând măiestria arhitecturală cu o istorie fascinantă. M-a copleșit grandoarea Pieței Registan, cu madrasele (școlile islamice) sale impunătoare acoperite de mozaicuri complicate. Mausoleul Gur Emir, locul de odihnă al marelui Timur, mi-a lăsat fără aer cu măreția sa aurie. La final necropola Shakh-i-Zinda m-a hipnotizat cu mozaicurile în mii de nuanțe de albastru. Fiecare colț al Samarkandului își spune povestea, de la minaretele înalte până la cupolele turcoaz care strălucesc sub soarele Asiei Centrale. Orașul – evident – este în patrimoniul UNESCO.

          Vezi această postare pe Instagram                      

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Mausoleul Gūr-i Amīr

Mausoleul lui Amir Timur, numit oficial Mausoleul Gūr-i Amīr, e ceva imens. Dar nu de-aia mi-a captat atenția din prima clipă, ci datorită cupolei ce duce cu gândul la unul dintre turnurile Catedralei Sf. Vasile din Piața Roșie – doar că aceasta a fost ridicată la aproape 150 de ani după mausoleu! 

          Vezi această postare pe Instagram                      

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Construirea mausoleului lui Timur Lenk a început în 1403, ca loc de odihnă pentru Timur Lenk (mort în februarie 1405), marele cuceritor care a întemeiat Imperiul Timurid. Interiorul șochează: e bogat decorat cu mozaicuri delicate și motive florale aurii (bine, bine, de aur) și m-a făcut să exclam continuu, ca o moară stricată, „Wow! Wooow” Woow!”, mai ales când ghidul a pus lanterna telefonului pe piatra în care sunt îmbrăcați pereții să-i vedem transparența: nu e marmură, sunt plăci de onix! Faptul că acest mausoleu a servit drept inspirație pentru alte monumente celebre, cum ar fi Taj Mahal, adăugă inevitabil un plus de fascinație vizitei. Clădirea servește ca loc de odihnă nu doar pentru Timur (căruia îi vei recunoaște din prima clipă piatra), cu și pentru fiii și nepoții săi.

          Vezi această postare pe Instagram                      

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Piața Registan

Piața Registan este inima Samarkandului încă din secolul al XV-lea și clar este unul dintre cele mai impresionante complexe arhitecturale din lume. Această piață impresionantă este înconjurată de trei madrase magnifice – simboluri ale splendorii și rafinamentului timurid – ce impresionează cu fațadele lor islamice spectaculoase, acoperite cu plăci de faianță în nuanțe de albastru și turcoaz. Piața prinde viață și seara: la ora 09:00, turiștii se adună pe platforma înaltă din fața pieței pentru show-ul lumini colorate proiectate pe fațadele madraselor ce „joacă!” pe muzica tradițională.

Madrasa Ulugh Beg

Ulugh Beg, nepotul lui Timur Lenk, a fost un mare astronom și matematician și și-a dorit un centru de învățământ superior. Așa că, între 1417 și 1420, a ridicat această madrasă, a adus cei mai buni profesori și a selectat studenții cu potențial ai vremii. Astfel, Madrasa Ulugh Beg a devenit una dintre cele mai vechi și mai prestigioase instituții educaționale din Asia Centrală. 

Madrasa se află în partea stângă – atunci când te uiți spre piață. Intrarea principală a madrasei este decorată cu un portal grandios și minarete impunătoare, aplecate spre interior, pentru a se sprijini de restul construcției (în caz de un nou cutremur, să nu cadă), având în vedere tehnologia vremurilor. Curtea interioară, superbă și aerisită, este înconjurată de cele ce erau odată camere de studiu și săli de clasă. Vei descoperi aici, printre „camerele-bazar”, mici muzee – inclusiv unul de astronomie. Urcă la etaj pentru a admira mai bine arhitectura și fațadele superbe din interiorul curții. Fațada este acoperită cu plăci de faianță în nuanțe de albastru și turcoaz, cu motive geometrice și inscripții caligrafice.

          Vezi această postare pe Instagram                      

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Madrasa Sher-Dor

Construită între 1619 și 1636, se remarcă prin fațada sa decorată cu doi mari lei (mulți spun că sunt tigri), un simbol rar în arta islamică; de aici provine și numele său, „Casa Leului”. Aceste imagini sunt însoțite de soare cu chip uman, un element neobișnuit, având în vedere interdicția reprezentărilor figurative în islam.

Madrasa se află în partea dreaptă când te uiți spre piață și vrea să fie reflexia distorsionată și exagerată a Madrasei Ulugh Beg, cu care stă chiar față în față, pe partea de vest a Pieței Registan. Madrasa Sher-Dor a fost proiectată să reflecte bogăția și puterea arhitecturală a dinastiei Shaybanid, iar interiorul său este la fel de impresionant ca exteriorul, cu detalii ornamentale complexe și un design simetric perfect. Vai, și cupolele-înghețată!

          Vezi această postare pe Instagram                      

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Madrasa Tilya-Kori

Poate cea mai frumoasă dintre stele. Se află în centrul pieței și este și cea mai nouă: a fost ridicată între 1646 și 1660 pentru a îndeplini atât rolul de instituție educațională, cât și de moschee. Numele său, care înseamnă „acoperită cu aur”, face referire la decorațiunile interioare bogat ornamentate cu aur, care sunt capabile să te vrăjească ore în șir! Fațada este decorată cu mozaicuri colorate și plăci de faianță cu motive geometrice și florale.

Sala de rugăciune, situată în centrul complexului, este deosebit de impresionantă: cupolă aurită într-o simetrie perfectă a detaliilor pictate și pereți acoperiți cu motive decorative rafinate. Curtea interioară este înconjurată de galerii – în trecut, camere destinate profesorilor și studenților. Aici vei găsi un muzeu al covoarelor uzbece numai bun să admiri culori, materiale și modele!

          Vezi această postare pe Instagram                      

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Necropola Shakh-i-Zinda

Necropola Shakh-i-Zinda ar trebui să fie un sanctuar al istoriei și spiritualității, doar că a devenit the perfect photo shooting place, fiind locul cu cele mai frumoase, vibrante și albastre mozaicuri din Uzbekistan. Aici vei găsi este un complex de mausolee, aflate pe stânga și pe dreapta față de o alee lungă. 

Cele peste 20 ce clădiri ale complexului au fost construite între secolele XI-XV și XIX pentru a găzdui mormintele unor personalități religioase și a aristocraților importanți. Printre ei se numără și Turkan Ago (nepotul lui Timur), Shirin Bika Aga (sora lui Timur) sau Kazi Zade Rumi (om de știință și astronom). Numele său, care înseamnă „Regele Viu”, face referire la Kusam ibn Abbas, un văr al profetului Mahomed; legenda spune că a ajuns în Samarkand cu Invazia Arabă din sec. al VII-lea pentru a predica islamul. Fiecare mausoleu este o capodoperă arhitecturală, cu fațade bogat ornamentate și interioare impresionante, reflectând diferitele stiluri artistice și tehnici decorative din epoca timuridă.

          Vezi această postare pe Instagram                      

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Moscheea Bibi-Khanum

Moscheea Bibi-Khanum, construită la sfârșitul secolului al XIV-lea, este un monument grandios dedicat soției favorite a lui Timur. Taj Mahal story vibes. Am fost uimită de dimensiunile sale colosale (mai ales ale domului) și de eleganța detaliilor arhitecturale. Se spune că Timur a ordonat construcția acestei moschei ca simbol al puterii și gloriei sale pe care i le-a dedicat soției, iar rezultatul este cu adevărat spectaculos. Domul imens și portalul de intrare, împodobite cu mozaicuri superbe și caligrafie islamică, sunt impresionante nu doar prin mărime, ci și prin frumusețea lor. Din păcate, o parte a complexului a rămas grav afectată în structura de rezistență după un cutremur și este închisă vizitatorilor, însă încă poți admira interiorul prin poarta din fier forjat.

          Vezi această postare pe Instagram                      

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Siyob Bazaar

Cred că am scos „the best” din cele aproape trei ore petrecute în Siyob Bazaar; a fost o experiență fix pe sufletul meu, cu de toate: arome de condimente, artizani care pictau farfurii de ceramică, femei ce vindeau pâine fierbinte, sacouri de bumbac superbe, fructe uscate și semințe. Totul, în forfota și agitația clasică a unui bazar. Mi-a plăcut să negociez cu vânzătorii prietenoși și să descopăr comorile: dincolo de pâinea non, mâncată în timp ce mergeam printre tarabe, să vezi cum e sucul de rodie proaspăt!

          Vezi această postare pe Instagram                      

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Bazarul ete chiar lângă Moscheea Bibi-Khanum și este cel mai mare și cel mai vechi bazar din Samarkand. Este organizat foarte bine, ca un supermarket și, când cauți ceva, trebuie să te duci la r̶a̶f̶t̶u̶l̶ zona corectă: imediat ce intri dinspre moschee, pe stânga vei găsi fructele uscate, semințele și multe feluri de nuga. În spate, e ceramica meșteșugarilor. Apoi, cuprul lucrat și pictat manual. Mai în spate, se înșiruie condimentele, fructele și legumele; în dreapta – ai haine de tot felul și suvenire. 

          Vezi această postare pe Instagram                      

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Mai ai timp?

Dacă timpul îți permite, următoarele locuri din Samarkand merită și ele timpul tău:

  • Observatorul Astronomic Ulugh Beg 
  • Siyob Bazaar
  • Moscheea Hazrat Khizr
  • Muzeul de Arheologie Afrasiyab

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *