Khiva, o călătorie în inima istoriei – Comori din Uzbekistan

Drumul Mătăsii e o experiență de-o viață! Așa că, în această serie de postări, vreau să-ți punctez câteva locuri fascinante dintr-o călătorie ce mi s-a lipit de suflet, în Uzbekistan. Am descoperit o țară plină de istorie, energie, culori, cultură, oameni extraordinari și peisaje spectaculoase.

Pentru mine, Drumul Mătăsii a fost deschis de vibrantul Tashkent, apoi Khiva m-a cucerit cu muzeul său în aer liber. Bukhara mi-a furat somnul doar să am cât mai mult timp să o descopăr, Shahrisabz m-a lăsat cu gura căscată, după care am admirat spectacolul colorat ce învăluie Samarkand. 

Khiva, orașul muzeu al Uzbekistanului

Khiva mi-a oferit o emoție cum n-am mai trăit în vreun alt colț de lume. Plimbându-mă prin orașul-fortăreață, numit Complexul Istoric Itchan Kala (scris „Ichan-Qаl’а” în uzbecă), am fost cucerită de clădirile istorice și turnurile impunătoare care spun povești din alte vremuri. Străzile sunt animate de un bazar lung și colorat – o înșiruire de tarabe, unde am descoperit obiecte artizanale din lemn și ceramică: mulți meșteșugari le fac chiar în fața ta. Apoi, ai haine de calitate din in, mătase și bumbac cu croitorii în spate (da, e un loc foarte bun pentru shopping). Plus mirodenii aromate de eu nu am mai știut ce să iau mai întâi acasă!

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Mâncarea tradițională, savurată în mijlocul acestui oraș-muzeu, a fost delicioasă și interesantă: de la pilaful din Khiva (fiecare zonă, oraș are propria sa rețetă), shivit oshi (noodles verzi – cu pătrunjel) până la yumurtabarak (dumplings umplute cu carne tocată și ceapă, servite cu sos de iaurt) și gumma, varianta prăjită a yumurtabarak-ului. Toate, încununate de pâinea subțire (non) și uneori condimentată cu boia sau pătrunjel, foarte diferită față de cea din Tashkent.

Madrasele și moscheile, cu arhitectura lor deosebită, veche și colorată, sunt impresionante și transmit atât de puternic măreția spre ochii oricărui privitor, că parte ireal. Totul în centrul istoric din Khiva este parte din patrimoniul UNESCO, iar asta se simte la fiecare pas. Khiva este cu adevărat o bijuterie a Uzbekistanului, care m-a impresionat deplin.

Complexul Istoric Itchan Kala

Itchan Kala este fortăreața interioară a orașului milenial Khiva. E considerat un muzeu în aer liber și e primul sit din Uzbekistan inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acest loc este un exemplu deosebit al arhitecturii musulmane din Asia Centrală, pentru că a fost construit conform tradițiilor vremii: cetatea are forma unui dreptunghi regulat (650 pe 400 de metri), cu patru porți de acces, cu ziduri groase de până la 10 metri înălțime – ce încă păstrează mormintele soldaților ce au apărat cetatea.
În acest perimetru, sunt 51 de monumente remarcabile. Moscheea Djuma, Moscheea Oq, madrasele lui Alla-Kulli-Khan și Muhammad Amin-Khan, Mausoleele lui Pahlavon Mahmoud și Sayid Allavuddin, precum și caravan-saray-uri și piețe, toate datate între secolele XIV și XIX, sunt printre ele.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Moscheea Juma

O bijuterie arhitecturală, Moscheea Juma este una dintre cele mai vechi și mai importante moschei din Uzbekistan. Istoric, moscheea a fost construită inițial în secolul al X-lea, însă a fost reconstruită și extinsă în secolele ulterioare, cu adăugiri majore în secolele al XVII-lea și al XIX-lea. Vei observa utilizarea extensivă a lemnului în construcție. Structura sa principală este susținută de 218 coloane din lemn de 4-5 metri înălțime, sculptate și decorate în moduri dintre cele mai variate. Aceste coloane sunt adesea considerate drept cel mai frumos exemplu de artă în lemn din Asia Centrală.  În 2024, UNESCO a trimis o echipă din Germania pentru recondiționarea pilonilor crăpați – patru dintre aceștia datează din secolul X.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Palatul Tash Khauli

Cunoscut și sub numele de Palatul de Piatră, este una dintre atracțiile remarcabile ale fortăreței din Khiva. Construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea de către Khanul Allakuli, acest palat reprezintă o capodoperă a arhitecturii uzbece și un exemplu deosebit al măiestriei meșteșugărești din acea perioadă. Palatul este compus din trei curți principale și numeroase camere decorate cu eleganță. Curtea de primire, haremul și curtea administrativă sunt principalele zone ale palatului. Elementele decorative ale palatului sunt deosebit de impresionante: vezi frescele colorate, faianța albastră și verde, sculpturile din lemn și feroneria minuțios lucrată, dar și tavanele decorate cu motive geometrice și florale și pereții acoperiți cu plăci de ceramică smălțuită.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Minaretul Islam Khodja

Acest turn elegant și înalt, cu faianța sa strălucitoare în nuanțe de albastru și turcoaz, pare să sfideze timpul. Construit în 1908-1910, este una dintre cele mai remarcabile structuri din Khiva: are 56,6 metri înălțime! Designul este o combinație de influențe persane și turcești, care se regăsesc în modelul geometric și în inscripțiile decorative ce împodobesc turnul. Construcția sa subțire, asemănătoare unui ac de cusut, se îngustează treptat spre vârf, creând un efect vizual impresionant. Minaretul a devenit un simbol al reformelor și modernizării din Khiva.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Minaretul Kalta Minor

Cu siguranță, e una dintre cele mai intrigante structuri din Khiva. Un turn gras și îndesat, construcția lui a început în 1851 sub domnia hanului Muhammad Amin Khan. Legenda spune că el a dorit să îl facă cel mai înalt din lumea islamică a vremii sale și să fie vizibil din Bukhara, orașul aflat la 430 km distanță. Dar turnul se tot dărâma. Hanul tot insista. Un fel de de povestea Mănăstirii Curții de Argeș, doar că ei n-au sacrificat niciun meșter. Ci și-au dat seama că turul nu poate fi mai înalt decât cel al Sfintei Moschei. În 1855, hanul a murit, iar turnul s-a oprit din construcție, rămânând la 26 de metri înălțime și un diametru la bază de peste 14 metri. Deși rămas neterminat, minaretul a devenit un simbol al ambițiilor și măreției hanului.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Caravan Saray

Fetelor, o tură de shopping?  Locul în care se odihneau caravanele comerciale în timpul Drumului Mătăsii, a fost transformat în bazar. Și da, odată ce intru pe poarta masivă, parcă treci printr-un portal spre un colț de poveste rupt din 1001 de nopți, unde timpurile apuse se împletesc armonios cu viața de zi cu zi. Înăuntru am găsit o diversitate de tarabe: de la țesături tradiționale fine și vase prelucrate manual din cupru și lut până la cutii de bijuterii din lemn (făcute de meșteșugari chiar acolo), piele și suvenire de tot felul. Atmosfera e vibrantă, iar negustorii cu zâmbete prietenoase te invită peste tot, în acel labirint de culoare și cultură locală. Sunt foarte prietenoși și nu am regăsit acea insistență iritantă ca în Egipt, de exemplu. Toți au o poveste de spus. și a fost minunat să petrec două ore aici vorbind, probând, râzând și, bineînțeles, negiciind.

Pâine din tadyr din piața centrală

În Khiva trebuie să guști deliciile locale, cu rețete și moduri de preparare, poate, la fel de vechi. Începe cu pâinea! Coacerea pâinii tradiționale din Khiva (numită „non”) este un spectacol în sine. Cuptoarele din lut (numite „tandyr”) sunt chiar în piața centrală a fortăreței. Cu guri de aerisire „în tavan”, pâinea se coace în câteva minute, fiind prinsă pe pereții fierbinți, în interior, cu ajutorul unei mănuși speciale. Lipiile groase, frumos decorate cu ștampile florale, musai trebuie gustate fierbinți!
Pentru un plus de aromă, cele două femei uzbece de aici adăugă praf de roșii uscate sau pătrunjel. Cuptoarele sunt încinse dimineața și după-amiaza.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *