Bangkok, o experiență memorabilă

Vacanta in Bangkok, Thailanda

Bangkok rămâne un oraș fascinant pentru turiștii din toată lumea. Mult mai accesibil decât în trecut (companiile aeriene se întrec în promoții uimitoare de câteva ori pe an), capitala thailandeză e unul dintre locurile ce se transformă de la un an la celălalt. Aparent ori de câte ori te vei întoarce, Bangkok-ul îți poate promite o experiență cu totul și cu totul diferită.

Încă de când am ieșit din aeroport, un aer fierbinte și umed m-a lovit. Parcă a încercat să mă sugrume preț de câteva minute. M-am urcat repede într-un taxi-minivan pentru că abia așteptam să ajung la hotel să mă odihnesc puțin după un drum de peste 17 ore. Pe drum, n-am știut de ce să mă minunez mai întâi: de cantitatea de praf ce plutea ca o ceață peste oraș sau de autostrăzile suspendate și fine care împânzeau orașul?

În nebunia orașului

Ieșind pe străzile aglomerate ale orașului, mi-am dat imediat seama că aici nu este vorba de obiective. Ci de experiențe. Numai stând să traversez, în timp ce scuterele cu câte trei-patru persoane pe fiecare treceau atât prin fața mea pe șosea, cât și prin spatele meu pe trotuar, mirosurile schimbându-se la fiecare câteva secunde – fum de motorină de la autobuzul ce tocmai trecuse, legume stricate din piața de vizavi, fum de la grătarele stradale din dreapta, oameni transpirați ce s-au oprit lângă mine, mireasmă de flori de la vânzătoarea de pe bordura din stânga, un parfum puternic și scump al turistului american ce trece fără teamă pe roșu. Motoarele de scutere și mașini și claxoanele acaparează tot ce poți auzi.

O listă de experiențe

După câteva zile petrecute în cel mai aglomerat oraș al Thailandei, cu impresionări și dezamăgiri deopotrivă (în principiu din cauza mizeriei, nu o să ascund asta) am reușit să fac o listă pentru cele mai importante și mai interesante lucruri pe care un străin le poate face. Și pe care le-aș repeta din nou…mai puțin partea cu peștele! 

Monedele aduc noroc.

Dacă ajungi la Templul Wat Pho (Templul lui Buddha Culcat), pune câte o monedă în cele 108 vase de bronz din spatele statuii imense a lui Buddha. Pentru doar 20 de bahți  (2,5 lei) poți cumpăra un săculeț de monede. Se spune că aduc noroc, dar îi ajută și pe călugări să întrețină templul.

Vizitează orașul din barcă.

Ia un tur privat sau transportul local cu vaporașul ca să admiri orașul cu clădirile lui de sticlă și templele sale ascuțite de pe râul Chao Phraya. Să ai un colț de pâine la tine ca să scoți la suprafața apei cei mai mari pești ai râului. Oprește-te și la vânzătorii care crează mici piețe plutitoare din loc în loc. Cele mari sunt în afara orașului.

Gustă…cu ochii închiși!

Dar fără teamă. Trebuie să încerci mai întâi phat thai (o mâncare cu tăiței prăjiți, creveți, ou, tofu și sos de pește), supa acrișoară thailandeză, salata de papaya sau khao phat (orez prăjit)  – o să ajungi la concluzia că sunt foarte gustoase, chiar dacă nu sunt extrem de aspectuoase. Încumetă-te să iei frigărui de pe stradă, sunt delicioase (nu-ți spun din ce sunt)!

Nu uita nici de fructele proaspete! Apoi, fă-ți curaj și încearcă și un fel de mâncare cu tradiționalul pește fermentat, dar nici nu te gândi să-l miroși înainte! Și uită de gândacii prăjiți de pe celebra stradaă Khao San, Tarabele acelea sunt speciale pentru turiști! Și sunt singurele unde plătești taxă foto! 🙂

Numără statuile lui Buddha!

Odată ce ai ajuns aici, nu poți rata cele mai mari temple are Bangkok-ului: cele de la Palatul Regal – care au și o arhitectură a detaliilor uimitoare – , Wat Arun sau Wat Pho. În toate, zeul este venerat la cel mai înalt nivel prin statui și ofrande. Și se spune că la cel din urmă templu, nimeni nu poate număra toate statuile lui Buddha! Și ce este curios, este că aceste statui nu pot fi expuse în afara templelor. Iar comerțul cu orice statuetă Buddha este ilegal. Când ajungi la temple, bate gongul fără teamă. Se spune că aduce noroc!

Relaxează-te cu un masaj thailandez.

Uită de toate miturile și du-te într-un salon ne-turistic (găsești unul imediat ce ieși din centru). Arată-i prin gesturi maseuzei că vrei a full body massage, asigură-te că înțelege că vrei varianta blândă a masajului (ca să nu te doară încheieturile două zile) și întinde-te pe salteaua moale. Îți recomand să fii în pantaloni scurți și în maiou, ca să te poată masa cât mai bine. După masaj, nu te grăbi să pleci. Stai și bea ceaiul de fructe aromat care ți se oferă.

Probează hainele tradiționale.

La templul Wat Arun îți poți alege o ținută și bijuteriile specifice din portul tradițional thailandez pentru a face câteva fotografii. O să rămâi uimită de cât de simplă este rochia și de cât de grea este „pălăria” – în plus, thailandezele chiar și dansează cu ea pe cap! Este o experiență aparte ca să înțelegi cât de dificil le este. Și vei aprecia mai mult arta lor!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Traditionally dressed in #Thailand #EBTinThailand #CoryinThailanda #traditionaldress #bangkok #visitbangkok

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Adrenalina la maximum

După ce le-ai făcut pe toate cele de mai sus, e timpul să iei un tuk-tuk de la hotel până la Sirocco, cel mai șic și faimos sky bar din oraș. O să ai sufletul la gură de două ori: o dată în traficul haotic, când nu o să știi cum să te ții mai bine de barele ce susțin acoperișul vehiculului și a doua oraă când vei primi nota de plată pentru cocktailul ales la bar.

Cu puțin noroc, poți prinde o ofertă București – Bangkok și retur cu nu mai mult de 380 de euro. O cameră dublă la un hotel de 3* din centrul orașului costă de la 600 de lei/săptămână, iar mâncarea este incredibil de ieftină, mai ales dacă eviți restaurantele turistice și alegi street food (de la 2$ porția).

 

Material apărut parțial în numărul de noiembrie 2017 al Revistei Femeia.

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *