São Paulo: sfaturi de călătorie și ce vizitezi mai întâi

Cum cele mai accesibile zboruri sunt spre São Paulo, probabil vei prefera, ca noi, să treci pe aici. Vestea bună este că te vei bucura din plin de mâncare și câteva obiective deosebite. Apoi, în acest oraș absolut imens, trebuie să ții cont de câteva lucruri, ca să ai o vacanță fără peripeții nedorite.

Notă: Oraș imens înseamnă că São Paulo are o populație de aproximativ 12 milioane de locuitori în interiorul municipiului propriu-zis. Regiunea Metropolitană a São Paulo are o populație de peste 20 de milioane de locuitori (adică mai mult decât toată România). 

Transportul

De la aeroport (dacă ai zbor internațional, probabil aterizezi pe GRU – Guarulhos International Airport), ai câteva opțiuni de a ajunge în centru:

  1. Uber – cel mai simplu, sigur și comod. Costă undeva la 80 de reali.
  2. Taxi – mi s-a părut destul safe, doar că ne-a păcălit că va fi în jur de 40 de reali și a fost 160 de reali, că „atât zice aparatul”. 
  3. Shuttle bus – nu l-am folosit, știu doar că se plătește cash, la șofer, în jur de 30 de reali/persoană. Are stații destul de rare, cumva pe cartiere și te lasă într-o autogară destul de departe de centru. De acolo, recomand să iei tot Uber.
  4. Trenul până la Gara Centrală. Îi zice Linha 13-Jade (adică linia verde). Doar că trenul se află la aproximativ 3 km de Terminalul 3, cel mai utilizat pentru zborurile intercontinentale.
  5. Autobuzele orășenești – dar aeroportul este foarte prost conectat cu acestea și trebuie să schimbi 3 sau 4 în funcție de zona din centru în care ai nevoie să ajungi. Și CGH – Congonhas Airport, utilizat în principal pentru zboruri scurte, mi s-a părut prost conectat față de centru.

În interiorul orașului, din punctul meu de vedere, Uber și transportul public (dar ține cont că e groaznic de aglomerat în orele de vârf) rămân cele mai bune opțiuni. Reține că autobuzul se plătește cash la șofer (4,4 reali/cursa). Pentru metrou, trebuie să mergi la casa de bilete – aici, din nou, trebuie să ai cash, e 5 reali/cursa.

Nu uita că ar trebui să te ferești să schimbi bani în aeroport. Am scris despre asta aici:

Sfaturi generale pentru o vacanță pe cont propriu în Brazilia

Cazarea

Nu tot ce este în centru înseamnă că este sigur sau zonă bună. Așa am crezut și noi și, în prima noapte, am stat într-o favelă… unde nu ne vedea să ne dăm jos din taxi ca să intrăm în recepție, și unde „hotelul” cu notă bună pe booking avea, la recepție, tariful pe oră. :)) Cum povesteam și în alt articol, „n-am râs deloc atunci, că era prea târziu să mai căutăm altceva (era trecut de miezul nopții) și am zis că supraviețuim maximum 6 ore. Camera avea pereții mucegăiți, dușul era peste chiuvetă și WC, dar măcar a fost mult mai curat decât ne imaginam deja de la recepție. Oricum am dezinfectat și noi tot, plecăm super pregătiți din acest punct de vedere. Prosoapele erau în pungi sigilate, iar așternuturile erau curate și miroseau frumos. Culmea, nu erau bed bugs, am dat totul la o parte să verific! De aici, am fost mult mai atenți cu cazările alese, noroc că asta era singura rezervată de dinainte să ajungem.”

Sfat: Cea mai bună zonă centrală în care să cauți cazare este pe bulevardele principale dintre Sao Bento și Se; și Districtul Liberdade mi s-a părut ok.

Siguranța în São Paulo

Nu o să te mint. E orașul în care am văzut cea mai mare sărăcie și cei mai mulți oameni ai străzii, iar problema care se suprapune e că în prea mare parte sunt dependenți de dr*guri. Îi vei vedea pe străzi, în ganduri, pe borduri cum consumă diverse. Ziua, în general, dorm pe unde apucă – pe trotoare, pe iarba plantată între sensurile bulevardelor, în ganguri -, iar noaptea se transformă într-o scenă de „apocalipsa zombie”, cum am tot numit-o eu încă din prima seară în SP. Abia se țin pe picioare și tot ce fac e să vină la tine să cerșească niște reali. E extrem de incomod când te înconjoară câte un grup. E extrem de important să nu ai nimic de valoare la tine, orice poate declanșa un conflict și, crede-mă, îți e teamă să-i împingi mai încolo, că dacă dau cu capul de asfalt? Cel mai comod e ca, după lăsarea serii, să folosești Uber din punct în punct, interacțiunile tale pe stradă să fie minime, ca să eviți situațiile inconfortabile și cu potențial periculos – unii au creierul topit, nu mai știu ce fac pentru câteva monede.

Și ziua e foarte important să ții cu dinții de telefon și portofel. În São Paulo, există bande care cu asta se ocupă: fură telefoane. Dacă ajungi în piața din centru, o să te crucești: vând nu doar telefoanele „SH”, ci și SIM-uri internaționale. E uluitor! Noi ne-am legat telefoanele de gât cu accesorii speciale comandate pe AliExpress și nu ne-am scos la vedere – de aceea nici nu am poze ambientale ca să îți arăt cât de rău poate deveni realitatea. Iar autoritățile corupte nu fac față (și mi-au lăsat senzația că nici nu vor) cu serviciile care ar trebui să-i ajute pe oamenii ăștia.

Totodată, să știi că e mai puțină poliție pe străzi în SP decât în Rio de Janeiro. Există, da, dar nu chiar în fiecare intersecție. În general, își fac apariția seara. Stau în intersecțiile aglomerate și patrulează pe ici-pe colo prin centru.

Sfaturi:

  • În aglomerații, mereu ține mâna pe geantă și rucsacul poartă-l în față.
  • La terase, când stai la masă pe trotuar, niciodată nu lăsa telefonul/ portofelul pe masă.
  • Nu ieși la plimbare noaptea, pe străduțe! Nici măcar în centru. Rămâi pe bulevardele mari, iluminate și ia Uber unde ai nevoie.
  • NU purta bijuterii de aur! Ți le iau din mers în timp ce stai la semafor și dispar.
  • Ține minte că, dacă ți se fură ceva, nu vei mai recupera! Există zone în care poliția nu intră.
  • Fii mereu în gardă oricât de „ce drăguț e aici”!

Gastronomia 

Revenind la părțile pozitive ale orașului, São Paulo este unul dintre cele mai bune locuri din Brazilia pentru experiențe culinare de tot felul. Mănânci foarte bine aici! Gastronomia orașului este extrem de variată și reflectă diversitatea sa culturală și etnică, fiind influențată de o varietate de tradiții culinare, inclusiv portugheze, italiene, japoneze, libaneze, chineze și multe altele. Desigur, în São Paulo găsești o gamă largă de mâncăruri tradiționale braziliene delicioase, precum feijoada (un fel de mâncare cu fasole neagră și carne), churrasco (grătar brazilian), coxinha (gustare prăjită cu pui) și multe altele. 

O parte importantă a experienței culinare din São Paulo este reprezentată de street food. Pe străzile orașului, vei găsi o varietate de mâncăruri stradale delicioase. Ori de câte ori ți-e foame, intră în tavernele de colț de stradă, cu bucătărie deschisă (poți vedea normele de igienă aplicate), cu mese pe trotuar. Acolo mănâncă și localnicii, iar ingredientele sunt mereu proaspete.

Iar, dacă îți dorești o experiență rafinată, São Paulo are o mulțime de restaurante de renume, cu stele Michelin. Orașul găzduiește o gamă largă de restaurante fine dining, care servesc bucătărie braziliană și internațională într-o varietate de stiluri și influențe.

O altă modalitate de a experimenta gastronomia din São Paulo, pe care eu am adorat-o, este în piețele locale. Aici există tarabe cu fructe, legume, cărnuri, pește – toate proaspete; iar, pe margine, sunt localuri care fac preparate de tip fast-food delicioase. Încearcă pasteis cu orice umplutură te tentează! 

Ce să vizitezi în São Paulo

Am făcut o listă scurtă a celor mai interesante locuri, ideală pentru 2-3 zile petrecute în São Paulo.

Memorialul Rezistenței

Memorialul Rezistenței onorează memoria victimelor,celor care au luptat împotriva regimului și au suferit persecuții, tortură și pierderi în timpul regimului militar din Brazilia (1964 – 1985). Memorialul este amplasat în fostul sediu al Departamentului de Ordine Politică și Socială, care a fost principalul organ al represiunii politice în timpul regimului militar. Clădirea a fost transformată în muzeu și spațiu de comemorare pentru a ilustra și a documenta atrocitățile comise. Vei vedea artefacte, documente, fotografii și alte materiale din acea perioadă neagră, dar și celulele în care au fost ținuți prizonierii politici. 

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Tarif: gratuit

TMV (timp mediu de vizitare): 2 ore

Tips

  • Acordă atenție timeline-ului evenimentelor lumii, aflat în prima parte a muzeului. Vei găsi acolo și România.
  • Poți face o paralelă cu Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației.
  • Înainte de a vizita memorialul, citește despre istoria regimului militar din Brazilia și despre evenimentele care au avut loc. Astfel, vei înțelege mai bine contextul istoric și a semnificația memorialului – explicațiile de la fața locului sunt în portugheză.
  • Să ai descărcat translate-ul pe telefon pentru a traduce parte din informații.

Pinacoteca

Pinacoteca din São Paulo este unul dintre cele mai importante muzee de artă din Brazilia și este situată în inima orașului. Fondată în 1905, Pinacoteca găzduiește o colecție impresionantă de artă braziliană și internațională, acoperind o gamă largă de perioade și stiluri artistice. Trebuie să știi că are trei sedii:

Pina Estação – este situată în gara Estação Pinacoteca pe care o împarte cu  Memorialul Rezistenței din São Paulo. Aici găsești expoziții temporare, ateliere de artă și alte activități culturale.

Pina Luz  – aceasta este sediul principal al Pinacotecii și este situat în Parcul Luz din centrul orașului São Paulo, chiar vizavi de actuala gară. Clădirea este un monument arhitectural deosebit, fiind proiectată de arhitectul Ramos de Azevedo în stil neoclasic. Aici vei găsi găzduiește colecții permanente de artă braziliană și internațională, precum și mai multe expoziții temporare.

Pina Contemporânea – situat într-o clădire istorică cunoscută sub numele de Casa del Campo, prezintă  expoziții de artă contemporană braziliană. Aici te poți sincroniza cu o serie de evenimente legate de artă.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Tarif: 30 reali/persoană (intrare valabilă pentru cele 3 sedii)

TMV: 3 ore (cumulat pentru toate sediile)

Tips

  • Poți merge pe jos de la un sediu la altul. Iar Pina Luz și Pina Contemporânea sunt la trei minute de mers pe jos una față de cealaltă. Iar de la acestea două până la Pina Estação, faci 8 minute.
  • Încearcă să ajungi aici într-o zi lucrătoare pentru a evita aglomerația.
  • Nu este necesar să iei biletele online, în avans.

Mosteiro de São Bento

São Bento din São Paulo este cea mai veche mănăstire din São Paulo și una dintre cele mai importante și renumite mănăstiri catolice din întreaga Brazilie. Fondată în secolul al XVI-lea de călugării benedictini ce au sosit din Portugalia, este un punct de referință cultural și spiritual pentru comunitatea locală. Clădirea mănăstirii impresionează prin arhitectura impresionantă și detalii. Fațada mănăstirii este bogat ornamentată cu elemente baroce și neoclasice.

Tarif: gratuit

TMV: 20 minute

Tips

  • Verifică programul liturgic. Corul călugărilor benedictini este cunoscut pentru experiență spirituală pe care o oferă.
  • Uită-te cu atenție la tavan, este deosebit față de alte catedrale.
  • Dacă ajungi aici în ultima duminică din lună, există un eveniment special, Brunch la Mănăstire + tur ghidat. Este necesară rezervare din timp, locurile se epuizează repede.

Mercado Municipal

Mercado Municipal de São Paulo, cunoscut și sub numele de Mercadão, este unul dintre cele mai reprezentative, colorate, vibrante și…DELICIOASE piețe din oraș. Clădire istorică a fost inaugurată în anul 1933 și a fost inspirată de arhitectura europeană, cu elemente de influență neoclasică și art deco. Fațada sa este decorată cu vitralii colorate și sculpturi. Înăuntru, raiul gurmanzilor: odată ai produse proaspete, inclusiv fructe, legume, carne, pește, fructe de mare, condimente și multe altele. Apoi, ai o varietate de restaurante și baruri care servesc mâncăruri și băuturi tradiționale braziliene. Printre cele mai populare preparate se numără sandvișul de mortadela, pasteis (plăcinte umplute) și sucurile de fructe proaspete (da, caipirinha tot aici intră).

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Mercado Municipal găzduiește uneori evenimente speciale, cum ar fi festivaluri gastronomice, expoziții de artă și concerte live. De asemenea, este un loc popular pentru a participa la tururi culinare și pentru a învăța mai multe despre istoria și cultura alimentară a Braziliei.

Tarif: intrarea e gratuită, un preparat delicios e de la 35 de reali.

TMV: de la 30 min la 2 ore

Tips

  • Musai mănâncă aici pasteis. Eu am ales cu pui cream cheese și a fost una dintre cele mai bune chestii pe care le-am mâncat în Brazilia.
  • Urcă și la etaj – și zic asta pentru că scările nu sunt chiar în drum, la vedere, când vii dinspre intrarea principală.
  • Verifică programul, Mercado Municipal este și găzduiește uneori evenimente speciale, cum ar fi festivaluri gastronomice, expoziții de artă și concerte live.
  • Participă aici la un tur culinar organizat, alături de un ghid local.

Museu da Imigração do Estado de São Paulo

Muzeul Imigrației din São Paulo este un spațiu dedicat istoriei imigrației în Brazilia, cu accent pe imigranții care au ajuns în São Paulo în secolele XIX și XX. Situat în fosta clădire a Stației Feroviare din Mooca, un important punct de sosire pentru imigranții din Europa și alte părți ale lumii, muzeul oferă o privire fascinantă asupra experienței imigranților în Brazilia. Expozițiile sunt concepute pentru a fi informative și educaționale, oferind vizitatorilor oportunitatea de a înțelege mai bine experiențele și contribuțiile imigranților în formarea societății braziliene moderne – printr-o colecție impresionantă de documente, fotografii, obiecte personale și alte artefacte.

Tarif: 16 reali/persoană

TMV: 1,5 ore

Tips

  • Nu rata pașaportul românesc din perioada interbelică!
  • Nu e nevoie să cumperi biletele în avans.
  • Dacă mergi cu metroul, trebuie să ajungi la stația Bresser – Mooca. Deși, pe hartă, stația Brás pare mai aproape, nu există pasaj acolo pentru a trece liniile ferate.

Catedral da Sé de São Paulo

Catedrala Metropolitana din São Paulo este printre cele mai impresionante clădiri religioase din oraș. Impresionează prin arhitectura sa grandioasă și impunătoare, de inspirație neogotică. De fapt, Catedrala da Sé este una dintre cele mai mari catedrale neogotice din lume. Ea măsoară aproximativ 111 metri lungime, 46 metri lățime și turnurile sale ating o înălțime de aproximativ 92 de metri. Construcția sa a început în 1913 și a durat până în 1954. 

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Tarif: gratuit

TMV: 15 minute

Tips

  • Una dintre caracteristicile remarcabile ale Catedralei da Sé sunt vitraliile sale impresionante. Descopera-le cu atenție.
  • Poți lua o vizită ghidată în cripta catedralei.
  • Verifică mereu programul: aici au loc o serie de concerte gratuite.

Districtul Liberdade

Districtul Liberdade cred că este unul dintre cele mai interesante și vibrante cartiere din oraș, cunoscut pentru a fi centrul cultural al comunității japoneze din Brazilia încă din primele decenii ale secolului al XX-lea, când un număr semnificativ de imigranți japonezi s-au stabilit în zonă. Cartierul a devenit un refugiu pentru imigranții japonezi și descendenții lor, păstrând în același timp cultura și tradițiile lor. Astfel, a devenit cea mai mare comunitate japoneză din afara Japoniei. Cartierul Liberdade are o atmosferă distinctă, cu un farmec aparte. Există numeroase arhitecturi și monumente japoneze în zonă, inclusiv Poarta Japoneză, care marchează intrarea în cartier și servește ca simbol al relațiilor strânse dintre Brazilia și Japonia. 

Tarif: gratuit

TMV: 2-3 ore

Tips

  • Mănâncă aici, vei avea o experiență culinară 100% japoneză.
  • Cred că aici am băut cea mai decentă cafea din toată călătoria noastră. Dar da, era cu nutella.
  • Mergi la Piața Centrală, vei intra într-o altă lume!
  • Explorează: străzile sunt pline de restaurante japoneze, magazine de alimente asiatice, temple budiste și grădini japoneze.
  • Verifică programul din timpul șederii tale. Există numeroase festivaluri și evenimente care celebrează cultura japoneză, precum Festivalul Yosakoi Soran.

Museu do Futebol

Un reper extrem de important din cultura orașului (inclusiv a țării) este Muzeul Fotbalului, cel mai mare muzeu din lume dedicat acestui sport. Noi nu l-am putut vizita, deoarece colecția principală era în renovare.

Fotbalul este o parte integrantă a culturii braziliene, iar Muzeul Fotbalului oferă o perspectivă profundă asupra modului în care acest sport a influențat societatea și identitatea braziliană. Îl găsești în interiorul Estádio do Pacaembu, unul dintre cele mai renumite stadioane din țară. Aici, vei explora diferitele perioade ale fotbalului brazilian, de la primele meciuri și echipe până la marile succese ale naționalei braziliene în Cupele Mondiale. Iar renovarea promite că arhivele muzeului vor fi prezentate într-un mod captivant și interactiv.

Citește și: 

Ilha Grande, paradisul plajelor Braziliei

 

Rio de Janeiro: +30 de atracții, câteva țepe și sfaturi de călătorie

 

Cascadele Iguazú pe cont propriu și tot ce ai nevoie să știi

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *