Rio de Janeiro: +30 de atracții, câteva țepe și sfaturi de călătorie

Atractii rio de janeiro

Bun venit în Rio de Janeiro …pe cont propriu! Și acum… încotro? Rio este un oraș care oferă o listă imensă de atracții și experiențe care mai de care mai interesante. La o privire mai atentă, pentru unele locuri merită tot efortul; pentru o parte – vei observa că este doar marketing; altele, pentru că sunt unice în lume devin „cursa țepelor turistice”; și, în final, mai sunt locuri deosebite, dar uneori nebăgate în seamă – fiind în afara traseului clasic, bătătorit.

Nu am vrut să fie un material lung cu povești nemuritoare. Mi-a ieșit doar a doua parte. E doar lung. Am ales să-ți fac un ghid turistic cu descrieri pe super scurt ale obiectivelor; iar, la fiecare, am adăugat sfaturi ce provin din experiența noastră și din recomandările localnicilor. Acest ghid, din păcate, nu acoperă absolut tooooot ce are de oferit acest oraș imens, ci doar ce a putut încăpea într-o săptămână întreagă de explorări.

Transportul

  1. Taxiul clasic. Dar noi l-am folosit o singură dată și ne-am lecuit. Au și ei maimuțele lor. Au POS, deci poți plăti cu cardul.
    Sfat: Nu recomand.
  2. Autobuzele orășenești: Punctuale pe Google Maps, împânzesc tot orașul, chiar dacă, la un moment dat, conexiunile par slabe. Autobuzele se plătesc cash la șofer 4,3 reali/persoană.
    Sfat: autobuzele sunt bune și chiar destul de sigure.
  3. Uber: Ni s-a părut cel mai bun și rapid mod de a ne deplasa prin oraș
    Sfat: Alege Uber în loc de taxi. Din experiența noastră, Uber este cam la jumătate de preț și nu-i nevoie să comunici, să negociezi zona, să stai cu ochii pe taximetru.
  4. Biciclete: Ai biciclete de închiriat prin aplicația Uber. Uită-te după rastelurile portocalii „Itau”, sunt muuulte prin tot orașul, iar pistele de biciclete late, sigure și foarte bine puse la punct îți oferă o experiență chiar faină! Pornirea + 15 minute costă 5,9 reali, apoi vei plăti 0,5 reali pentru fiecare minut. Costul extra celor 5,9 reali se actualizează (și se retrag din cont) la 24 de ore după terminarea cursei.
    Sfat: în interiorul orașului, să te miști pe distanțe scurte, sunt ideale!

Cazarea

Îți spun și eu ce ne-au spus localnicii din Rio de Janeiro: Nu te caza în Copacabana. Al doilea NU este pentru centrul vechi al orașului. Noroc că am stat de vorbă cu oamenii înainte să ne rezervăm vreo cazare. Ne-au explicat că în aceste zone operează cei mai mulți hoți, despre cât e de turistic – scump și deranjant, despre lipsa siguranței noaptea. Astfel, noi am ales să ne cazăm în zona Flamengo. Și ce bine am ales – o zonă aproape exclusiv rezidențială în care poliția militară stă în fiecare intersecție. Aici, sunt mult mai puțini cerșetori și oameni fără adăpost. De asemenea, incidența celor care se dr*ghează (și au un comportament imprevizibil) este și ea mai mică.

Umblând prin zonă, am realizat că Flamengo și Catete este printre zonele extrem de bune pentru a-ți găsi un apartament sau hotel. Sunt bine conectate de punctele de interes cu busuri directe, distanțele sunt mai mici și e confortabil și ieftin să folosești Uber, plaja e la câteva minute de traversat drumul expres și parcul. Zunt zone cu localuri și baruri drăguțe și sunt destul de aproape de zona Lapa – unde se petrece până târziu (de acolo aveam ori Uber pe la 12 reali, ori bus direct).

Sfat: Alege cazarea orientându-te după bulevardele principale din zonele rezidențiale ale orașului, NU cele turistice.

Siguranța

Trebuie să știi că e nevoie să fii mereu precaut. Rio de Janeiro nu este un oraș musai periculos, nu-ți pune nimeni cuțitul la gât ziua în amiaza mare (nu știu cum o fi noaptea prin favele, dar oricum nu recomand), însă, oricând îți vei lăsa telefonul neglijent pe masa de la taverna de pe trotuar sau atârnând la vedere în buzunarul de la spatele pantalonilor sau portofelul aruncat pe prosop – ai 99% șanse să dispară cât ai clipi! Am scris mai multe despre siguranța din Brazilia și ce trebuie să știi și de cine să te ferești chiar aici:

Sfaturi generale pentru o vacanță pe cont propriu în Brazilia

Principalele atracții din Rio de Janeiro

Și secundarele. Și multe informații, ca să știi ce țepe să eviți. Nu e un top!

AquaRio

AquaRio cel mai mare acvariu din America de Sud. Inaugurat în 2016, are 5 etaje, 28 de acvarii ce cumulează 4,5 miliarde de litri de apă – iar ele adăpostesc 2.000 de vietăți din 350 de specii diferite. Atracțiile principale sunt acvariul central și tunelul.

Tarif adult: 150 reali/persoană

TMV (timp mediu de vizitare): am stat aproximativ 2 ore.

Tips

  • Mergi fără bagaje, lockerul costă 20 reali/persoană;
  • Nu lua cafea de aici, e groaznică;
  • Nu e necesar să iei biletele dinainte;
  • Muzeul de Ceară este în aceeași clădire și au, la intrare, o ofertă pentru Combo Tickets.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Muzeul Republicii 

Construit la 1854 în stil eclectic, a fost inițial reședința familiei producătorului de cafea, Antonio Clemente Pinto. Astăzi e un muzeu cu valoare arhitecturală, istorică și artistică. Museu da Republica este organizat în Palacio do Catete – locul care a fost palat prezidențial între 1897 și 1960. Aici s-a sinucis fostul președinte al Braziliei, Getúlio Vargas, iar camera sa, astăzi parte din circuitul muzeului, a fost păstrată intactă din acea zi.

Tarif: gratuit

TMV: 1,5 ore cu tot cu grădini

Tips: 

  • observă clanțele;
  • acordă atenție frescelor;
  • să ai camera translate pregătit, toate panourile informative sunt în portugheză;
  • plimbă-te prin grădinile superbe, de inspirație franceză;
  • mergi în jurul prânzului când e cel mai liber;
  • poți lua picnic în liniște pe malul lacului; grădinile sunt împânzite de gardieni.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Museu do Amanhã

Catalogat ca unul dintre cele mai interesante muzee de știință din lume, acest muzeu futurist a devenit o atracție arhitecturală și culturală a orașului. Proiectat de celebrul arhitect spaniol Santiago Calatrava, are o suprafață de peste 15.000 de metri pătrați. Muzeul Zilei de Mâine (tradus și Muzeul Viitorului), deschis în 2015, își propune să exploreze provocările și oportunitățile ce vor defini viitorul umanității prin intermediul expozițiilor interactive, inovatoare și educative. Expozițiile digitale și interactive, dar și super-proiecția de tip planetariu de la începutul circuitului muzeal, abordează teme precum schimbările climatice, dezvoltarea tehnologică, sustenabilitatea și evoluția vieții pe Pământ. Acesta e nu doar un loc de divertisment și explorare, ci și un spațiu de reflecție asupra rolului nostru în modelarea viitorului.

Tarif adult: 30 reali/persoană

TMV: Noi am stat spre două ore. Dacă ești cu cei mici și își fac cont pe platforma inteligentă IRIS pentru care primești carduri la intrare, rezervă-ți vreo 4 ore sau cât știi tu că durează până se plictisesc.

Tips: 

  • pregătește-te pentru aglomerație și multă grădiniță;
  • este, la bază, un muzeu creat pentru a stârni interesul celor mici – inclusiv sistemul IRIS – pentru noi, acolo erau toate informațiile din științe prin care am trecut în școala generală și liceu – bineînțeles, prezentate mult mai apetisant; dar ne-a plăcut și nouă.
  • muzeul este accesibil în portugheză, spaniolă și engleză.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Corcovado – Cristo Redentor 

Corcovado este cea mai înaltă colină din Rio de Janeiro (710 de metri altitudine), pe care se află statuia emblematică, Cristo Redentor. Statuia colosală este unul dintre simbolurile nu doar ale orașului, ci ale întregii țări. A fost construită între anii 1922 și 1931, are 32 de metri înălțime, iar lungimea brațelor întinse are 28 de metri – ceea ce o face să pară imensă din orice punct o admiri.

Este o atracție turistică majoră, fiind vizitată anual de milioane de turiști din întreaga lume – și de aceea este înconjurată de tourist traps…

Tarif: de la 55 reali/pers și limita de sus e cât accepți tu. 

Dar aici am multe de povestit, pentru că toate capcanele sunt legate de bani. Oriunde am intrat pe internet, am găsit că sus se poate ajunge doar cu acel trenuleț/funicular ce are două stații și costă 280 de reali de persoană(!!!) dus-întors, ceea ce ni se pare cam nejustificat pentru o „plimbare” pe șine de câteva minute. Săpând pe interneți în portugheză, am aflat că Uber ajungea, acum 2 ani, până sus. Nu am mai insistat, am zis că ne dumerim acolo. De la cazare până sus, Uber ne-a afișat un tarif de 25 de reali. Super!

Doar că, undeva pe drum, unde și trenul are a doua stație, toate mașinile/scuterele cu turiști sunt oprite acolo, turiștii debarcați și luați efectiv pe sus să intre ori în tren (în continuare 280 reali/persoană), ori în maxi-taxi-ul deja pliiin de oameni (180 reali/ persoană) pentru 2 (DOI) kilometri. Am rămas nedumeriți; eu mi-am adus aminte instant de poteca prin pădure (citisem pe ceva blog din afară) și i-am spus omului, care ne luase în primire și ne tot zicea „hai, ori acolo, ori acolo!”, cu vestă cu logo-ul trenului, că mergem pe jos. „Not possible. To trail! Train or bus!”, s-a răstit la noi. Ce? Norocul a făcut să înceapă o ploaie atât de mare, că omul n-a mai putut să țină acolo, că am fugit sub primul copac de mai jos, de pe stradă și ne-a pierdut urma, că a trebuit și el să se adăpostească. 

În timp ce ne tot gândeam cum să facem, s-a apropiat de noi un ghid care își aștepta clienții. „Așteptați busul să coborâți?”

„Nu, vrem să urcăm prin pădure!”

„Vedeți clădirea aceea de sticlă de 200 de metri mai sus? Imediat după centrul de informare turistică pornește traseul! E o urcare ușoară de vreo 20 de minute și, de la jumătate, oricum ieșiți pe asfalt! Apoi să coborâți spre Parque Lage, e foarte frumos!” – asta cu traseele oricum era pe lista noastră.

Cum s-a oprit ploaia, am dispărut direct spre clădirea de sticlă. La centrul de informare turistică, am reverificat informația și ne-au direcționat către potecă. Noroc că jungla e atât de deasă, că pe traseu nu era noroi, abia era ud. Și mirosea așa de frumos după ploaie! Și erau atâtea păsări! Am trecut inclusiv peste mica linie de cale ferată. Cum prea puțini știu de acest trail, ne-am mai întâlnit doar cu încă doi brazilieni. Am adorat mica noastră plimbare. Și alt sentiment de entuziasm am avut când, după o curbă: „Wooooow, uite statuia ce mare eee!” În rest, ne depășeau microbuzele pline ochi din care primeam priviri curioase – noi pe unde am fugit?

Am ajuns imediat sus, la baza statuii, unde am plătit cash (avea POS, dar în clipa aia nu funcționa – ceva baterie, nu știu) biletul de intrare pe platforma de belvedere: 55 reali/persoană.

TMV: sus, între 20 minute și cât te ține acolo peisajul (e impresionant, nu știi unde să privești mai întâi) sau vremea. Noi am așteptat aproape două ore să se însenineze pentru că statuia era în nori și pur și simplu nu se vedea. Am stat la caipirinhas la barul de sub statuie, de unde am admirat priveliștea superbă, pe sub nori, spre Lagoa. Norocul nostru era că oricum nu aveam planuri după, deci am fost foarte calmi și ne-am bucurat mult de timpul acolo.

Tips

  • Decide în cunoștință de cauză (timp vs. confort. vs. preț vs. pasiuni) cum vrei să ajungi la Corcovado;
  • Nu bate în cuie ziua și ora în care urci. Întâi privește de jos ca statuia să nu fie în nori. Și uită-te și pe vremea pe ore dacă ajungi acolo în sezonul ploios, că vremea se schimbă mai rău ca la Londra.
  • Ca o măsură de extra-siguranță, să ai cash pentru plata intrării de sus. Când e foarte înnorat, aparatul face figuri. Și nu am văzut ATM pe acolo.
  • Așteaptă-te la aglomerație. Multă!

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Parque Lage

Parque Lage se află la poalele muntelui Corcovado și este, de fapt, o grădină tropicală superbă, în care se remarcă arborii seculari, lianele, orhideele înflorite pe copaci, dar și grotele impresionante ce te invită la explorare. 

Parcul este proprietatea conacului (Palácio – Parque Lage). Acesta a fost construit în secolul al XIX-lea în stil neoclasic, cu influențe coloniale și a fost casa familiei Lage. Curtea interioară este ocupată de o piscină la marginea căreia poți sta să bei o̶ c̶a̶f̶e̶a̶ un ceai. În 1960, proprietatea a fost donată de către soția lui Henrique Lage, Gabriela Besanzoni, către guvernul brazilian pentru a fi folosită ca parc public. Astfel dincolo de parc, și conacul a devenit un centru cultural care găzduiește expoziții de artă, ateliere, spectacole și alte evenimente culturale.

Tarif: gratis

TMV: 1-2 ore

Tips

  • cafeneaua de la palat e overpriced și nu vei bea cea mai bună cafea;
  • în timp ce te plimbi, uită-te cu atenție prin copaci: poți vedea maimuțe, șopârle, dar și o întreagă paletă de specii de păsări;
  • nu rata grotele. Explorează-le: poți intra printr-o parte și ieși deasupra lor.
  • urcă în turn (cu grijă, alunecă) pentru o priveliște de sus a parcului;
  • NU UITA că aici încep unele dintre traseele montane ale Parcului Național Tijuca, printre care și cel spre Corcovado (Cristo Redentor)

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Parcul Național Tijuca

Parcul Național Tijuca este este dintre cele mai mari și mai sălbatice parcuri urbane din lume. Zona a fost declarată rezervație în 1961 ca rezultat al eforturilor de refacere a mediului, deoarece a fost anterior defrișată pentru a face loc plantațiilor de cafea. Astăzi, este considerată unul dintre cele mai impresionante exemple de refacere ecologică și conservare în mediul urban. A devenit și un important sanctuar pentru biodiversitate, cu o serie de specii de plante și animale, multe dintre ele endemice pentru regiune. Printre acestea se numără păsări exotice, maimuțe capucin și o plante tropicale.

Cu trasee de drumeție, cascade spectaculoase, puncte de belvedere cu vederi panoramice asupra orașului, ruine istorice, dar și statuia Cristo Redentor din vârful Muntelui Corcovado, parcul îți oferă multe oportunități pentru activități recreative.

Tarif: gratuit

TMV: depinde de traseul ales

Tips:

  • pentru orice traseu ales, dă-te cu repelent anti-țânțari;
  • nu hrăni maimuțele;
  • Printre cele mai faimoase trasee sunt Pedra da Gávea, Pico da Tijuca și Pedra Bonita. Vezi traseele pe site-ul oficial sau pe  All Trails;
  • Traseul din Parque Lage spre Corcovado trece prin Parcul Național Tijuca. Durează 2-3 ore să urci și mai puțin de două ore ca să cobori, iar lungimea traseului este de 5 km, dificultate medie din cauza unor pante care îți solicită puțin mai mult plămânii;
  • încalță-te corespunzător.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Museu de Arte do Rio

Museu de Arte do Rio (MAR) este unul dintre cele mai importante muzee de artă din Brazilia. Fondat în 2013, MAR își găzduiește colecția impresionantă în două clădiri istorice renovate: Palatul Dom João VI și Palatul Dom Pedro II. Cu expoziții permanente și temporare care acoperă o varietate de stiluri și epoci artistice, MAR este un punct de atracție pentru curioși, dar și pentru iubitorii de artă din întreaga lume, oferindu-le o perspectivă fascinantă asupra diversității culturale autohtone și a expresiei artistice stradale în Rio de Janeiro.

Tarif adult: 20 reali/persoană

TMV: 2,5 ore

Tips

  • nu merge ca pentru un muzeu clasic de artă. Nu e genul. Arta din Rio n-a fost niciodată clasică. Aici, vei găsi foarte multă manifestare stradală – pe alocuri politică, violentă; reflectă istoria sclavilor, cultura locală și toate manifestările ei.
  • urcă pe terasă, de unde ai o priveliște minunată asupra portului;
  • nu rata sala dedicată creațiilor vestimentare unice, o tradiție a carnavalului.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Stadionul Maracanã 

Estádio do Maracanã (Stadionul Jornalista Mario Filho) a fost construit și inaugurat în 1950 pentru a găzdui meciurile de la Campionatul Mondial din același an. Deși din interior nu pare așa mare (a tot fost renovat), deține încă recordul pentru cea mai mare asistență vreodată la un meci de fotbal: oficial – aproape 200.000 de spectatori/ neoficial – 210.000 la finala dintre Uruguay și Brazilia (care s-a terminat dramatic la 2-1, dar nu voi intra în detalii) din 1950. Atunci, stadionul nu avea scaune, iar lumea stătea în picioare. 

Tarif: 75 reali/persoană

TMV (timp mediu de vizitare): 2 ore

Tips

  • Ia experiența penalty-urilor: 100 reali/ 3 penalty-uri cu filmare inclusă. Grijă, portarul este bun, deci va fi provocator să-i dai gol pe Maracana!
  • nu rata fanionul Federației Române de Fotbal, expus la muzeu;
  • dacă mergi la un meci, citez un localnic din Rio de Janeiro: „atmosfera e suberbă, dar, în afară de cardul băgat la chiloți, să n-ai altceva la tine!”

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Escadaria Selarón

O scară placată cu mozaic,  este numită după artistul Jorge Selarón, care a început proiectul în 1990 ca o expresie artistică personală și a lucrat continuu la scară până la moartea sa, în 2013. Opera de artă, pe lungimea sa de aproximativ 125 de metri, are peste 2000 de plăci ceramice colorate, provenite din toate colțurile lumii. Selarón a adunat o parte din aceste plăci din diferite locuri pe care le-a vizitat; o altă parte i le-au trimis admiratori din întreaga lume. 

De-a lungul anilor, Escadaria Selarón a devenit o atracție populară din Rio de Janeiro, fiind vizitată de mii de turiști în fiecare an. Este adesea folosită ca fundal pentru fotografii și a fost prezentată în numeroase filme, videoclipuri muzicale și emisiuni TV.

Tarif: gratuit

TMV: 30 minute

Tips

  • Este un monument din patrimoniul orașului, ai grijă de el și nu încerca să dezlipești plăcile mai șubrede.
  • Aici, suvenirele au prețuri foarte bune dacă dorești să iei magneți, statuete, pins sau eșarfe pentru cei de acasă.
  • Ține-ți rucsacul în față. Este un loc public cu mulți turiști = și cu hoți cu ochii pe tine.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Catedrala Metropolitană

Catedral Metropolitana de São Sebastião este una dintre cele mai remarcabile structuri religioase și lume. Asta, datorită arhitecturii sale neobișnuite. În loc să urmeze stilurile tradiționale de catedrale, cum ar fi goticul sau barocul, catedrala din Rio de Janeiro are o formă modernă, care seamănă cu un con gigantic. Finalizată în 1979 din fier, beton și sticlă, ideea principală a construcției fost să ofere o structură impresionantă, care să reprezinte o interpretare modernă a unei catedrale, adaptată la epoca contemporană.

Nici dimensiunile nu sunt de neglijat, e imensă: are o înălțime de 75 de metri și poate găzdui aproximativ 20.000 de persoane în picioare sau 5.000 așezate.

Tarif: gratuit

TMV: 15 minute

Tips

  • e ideal să o vizitezi într-o zi senină, când razele soarelui trec și luminează și mai tare vitraliile spectaculoase;
  • catedrala este faimoasă și pentru acustica excelentă. Dacă te tentează, poți să urmărești programul slujbelor/concertelor religioase.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Real Gabinete Português de Leitura

Real Gabinete Português de Leitura este una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. A fost fondată în 1837 de către un grup de portughezi emigranți în Brazilia și a devenit imediat un punct de reper cultural și arhitectonic. Istoria bibliotecii este strâns legată de cea a comunității portugheze din Rio și de dorința de a promova cultura și literatura portugheză în Brazilia. Biblioteca găzduiește o colecție impresionantă de cărți, manuscrise și documente rare, cu un accent deosebit pe literatura portugheză și braziliană. Deține peste 350.000 de volume.

Tarif: gratuit

TMV: 15 minute

Tips

  • Fii acolo la/ înainte de deschidere. Cozile sunt imense.
  • Nu folosi flash când faci poze;
  • Nu ai voie să atingi cărțile. Te rog, nu o face, trecând de cordoane. Cum volumele sunt foarte vechi, ajută mult pentru păstrarea lor în timp să fie manipulate în anumite condiții și, bineînțeles, cu mănuși.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Quinta da Boa Vista

Quinta da Boa Vista cred că este unul dintre cele mai frumoase parcuri publice pe care le-am văzut vreodată. A fost construit în secolul al XVIII-lea și aici s-a stabilit reședința regală a familiei imperiale a Braziliei – până la abolirea monarhiei, în 1889.

Parcul Quinta da Boa Vista este un loc foarte iubit de localnici. Ai spații verzi extinse pe care poți sta la picnic, lacuri, alei întortocheate și chiar și un Muzeul Național al Braziliei – momentan închis pe perioadă nedeterminată.

Tarif: gratuit

TMV: oricât te simți bine

Tips:

  • ia o pătură la tine să poți sta pe iarbă – la soare sau sub un palmier;
  • Muzeul Național al Braziliei a fost devastat de un incendiu, în anul 2018. Încă nu a fost redeschis, însă au în plan să redeschidă o mică parte. Verifică această informație pe site-ul oficial când ajungi. Între timp, îl poți vizita virtual, în trecut, aici).

Confeitaria Colombo

Confeitaria Colombo este una dintre cele mai faimoase și vechi cofetării din Rio de Janeiro. A fost fondată în 1894 de către doi imigranți portughezi, Joaquim Borges de Meireles și Manuel José Lebrão. Cofetăria a devenit un simbol al luxului și rafinamentului în oraș, impresionând (încă) prin arhitectura sa de epocă, cu o combinație de stiluri europene precum Belle Époque și Art Nouveau. Interiorul este decorat cu vitralii, oglinzi mari, mobilier elegant și picturi, creând o atmosferă plină de eleganță. Cofetăria a fost frecventată de-a lungul anilor de către personalități importante din Brazilia și din întreaga lume, precum membrii familiei regale braziliene, artiști celebri, scriitori și politicieni. Dar și de Regina Elisabeta a Marii Britanii, care a mâncat aici „sorvete de bacuri da Colombo” – numit acum „sorbetul Reginei”.

Meniul Confeitaria Colombo cuprinde o varietate de delicatese, de prăjituri fine la mâncare, și produse de patiserie tradiționale braziliene. De asemenea, oferă o gamă largă de băuturi, inclusiv cafea braziliană proaspăt prăjită.

Tarif: gratuit fără consumație, aprox 70 reali/persoană consumația, dar depinde ce comanzi.

TMV: 5 minute (sau o oră dacă vii să mănânci)

Tips

  • Cofetăria deschide la 10:00, la 10 fără 10 deja era coadă. Vino înainte de deschidere măcar cu 15 minute dacă vrei să prinzi o masă. Bineînțeles, dacă vrei doar să intri să admiri și să faci două poze, poți veni oricând.
  • Recomand să mănânci aici. Am luat micul dejun al casei cu de toate. Prăjiturile… vai, nu am cuvinte, trebuie să vezi/ guști!
  • Nici aici nu ne-a cucerit cafeaua. Dar prăjiturile… sweet Universe!

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Mosteiro de São Bento

Mănăstirea São Bento a fost construită în secolul al XVI-lea și este una dintre cele mai importante și mai vechi instituții religioase din Rio de Janeiro. Clădirea mănăstirii este un exemplu remarcabil al arhitecturii coloniale braziliene și este apreciată pentru atmosfera sa liniștită. Interiorul este bogat decorat cu opere de artă religioasă, inclusiv picturi și sculpturi, iar acustica impresionantă a bisericii a făcut din mănăstire un loc popular pentru concerte și evenimente muzicale. Mănăstirea São Bento este, de asemenea, renumită pentru corul său monastic. Corul benedictin al mănăstirii este recunoscut pe plan internațional pentru calitatea și frumusețea interpretării sale. Corul a înregistrat și a realizat turnee în întreaga lume, aducând recunoaștere și prestigiu mănăstirii.

Locul este candidat pe lista tentativă a UNESCO pentru a fi recunoscut în Patrimoniul Mondial.

Tarif: gratis

TMV: 30 minute

Tips

  • încearcă să ajungi la un concert aici;
  • intrarea se face printr-o clădire nouă (și noi am fost descurcați și îndrumați pe drum), cu uși glisante de sticlă (sunt marcate cu numele locașului), de unde iei liftul pe dealul mănăstirii. Mai exact, e localizată aici.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Cais do Valongo

În secolul al XIX-lea, Valongo a fost cel mai mare și cel mai important port de sosire a sclavilor aduși din Africa – reprezintă unul dintre cele mai semnificative locuri legate de istoria sclaviei din Brazilia și din întreaga Americă Latină. Este estimat că între 1 și 2 milioane de africani au fost aduși – în condiții extrem de brutale și inumane – în Brazilia prin acest port între anii 1811 și 1843, când traficul de sclavi a fost interzis oficial. 

În 2011, situl a fost descoperit în timpul lucrărilor de reurbanizare a zonei portuare din Rio de Janeiro în perspectiva Jocurilor Olimpice din 2016. Au fost găsite vestigii care includ pavimentul original al docului, elemente arhitecturale și artefacte legate de comerțul cu sclavi. În 2017, situl istoric al Valongo din Rio de Janeiro a fost recunoscut de către UNESCO ca fiind parte a Patrimoniului Mondial al Umanității, ca simbol al istoriei și a luptei împotriva sclaviei. Astăzi, zona este un loc simbolic pentru conștientizarea istoriei sclaviei în Brazilia, iar ruinele portului și alte elemente ale patrimoniului cultural sunt conservate și protejate. 

Tarif: gratis

TMV: 10 minute (cu tot cu citirea panourilor informative)

Tips

  • locul este înconjurat de garduri ce sunt puse la o distanță considerabilă de situl în sine. ceea ce îți ia mult din vizibilitate;
  • nu se poate intra efectiv în sit.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Centrul Istoric

Este o zonă superbă dacă știi cum să o privești și unde să te uiți. Printre clădirile din oțel și sticlă, vei descoperi moștenirea culturală a orașului. Centrul Istoric abundă în clădiri coloniale colorate și, multe, bine conservate. În plus, admiră și palatele: Palatul Imperial (sediul fostei familii regale a Braziliei), Palacio Tiradentes (sediul legislativ al statului Rio de Janeiro) sau Palatul Cândido Mendes (centru cultural). Apoi, ai marile catedrale catolice: Igreja Nossa Senhora do Carmo da Antiga Sé, remarcabilă pentru arhitectura sa, în timp ce Catedral Presbiteriana, Biserica São Francisco de Paula și Convento de Santo Antônio impresionează prin bogăția artistică și arhitecturală.

Apoi, între metrourile Tiradentes și Uruguaiana, străzile se transformă ziua într-un bazar cu de toate: de la metraje, unelte, materiale de bricolaj, electrocasnice, genți, ochelari, tricouri de echipe și până la tot felul de antichități obiecte la mâna a doua.

Tarif: gratis

TMV: 4 ore de mers pentru un tur ghidat bun al centrului vechi

Tips

  • Încearcă, pe cât posibil, să te plimbi prin centru cât e soarele sus pe cer.
  • Ai mai multă grijă de lucrurile de valoare: portofel și telefon.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Copacabana Night Market 

Este o piață foarte cunoscută, organizată în Copacabana, pe Avenida de Atlantica. Toți turiștii sunt sfătuiți să meargă la cumpărături aici. Am mers și noi și am făcut turul celor câteva zeci de tarabe cu aceleași produse – 70% de calitate îndoielnică, la suprapreț.

Tarif: depinde ce cumperi

TMV: 30 minute

Tips

  • piața e foarte mică, nu prea ai timp să intri în mood-ul de shopping;
  • e mai mult marketing și tourist trap decât ceva cu lucruri cât de cât calitative;
  • prețurile diferă enorm de la o tarabă la alta: același tricou odată cu 54 de reali, altă dată cu 136;
  • În piața din centru, fix aceleași produse sunt mai ieftine.

Pão de Açúcar

Pão de Açúcar (Sugarloaf Mountain) este o formațiune geologică este situată în Parcul Natural Municipal Morro da Urca și face parte din lanțul de munți Serra do Mar. Pão de Açúcar este recunoscut pentru forma sa distinctivă de con și pentru panoramele spectaculoase pe care le oferă asupra orașului și a golfului Guanabara. Caracteristica principală este vârful său în formă de con, care se înalță la o altitudine de aproximativ 396 de metri deasupra nivelului mării. Accesul sus, pe platforma cu vedere 360 de grade, este realizat prin intermediul unui sistem teleferic. De la vârf, poți admira vederi panoramice spectaculoase asupra orașului Rio de Janeiro, a plajelor, a statuii lui Hristos Mântuitorul de pe muntele Corcovado și a întregului peisaj urban și natural din jur.

Tarif adult: 185 reali/persoană telefericul complet dus-întors

TMV: 3-4 ore. Dar depinde și de cozi sau dacă decizi să urci pe jos până la prima stație.

Tips:

  • Așteaptă-te la cozi interminabile la teleferic dacă nu ești acolo la prima oră (sau dacă vrei să urci pentru apus). Acesta pleacă la 20 de minute, uneori pare prea rar.
  • Am observat că telefericul pleacă indiferent de vreme, chiar și când plouă sau munții sunt în nori pe perioadă nedeterminată. Faptul că telefericul funcționează, asta nu înseamnă că nu va ploua sau că va fi senin sus. Nu te lăsa păcălit (ca mine, haha).
  • Stai în partea din față a telefericului pentru cele mai bune vederi!
  • Telefericul are 2 stații – câte una pe cele două vârfuri ale lanțului muntos: 3 minute până la prima, încă 3 până la a doua (știu că timpul contează pentru cei cu rău de înălțime).
  • Până la prima stație (primul vârf), dacă îți place partea de hiking, poți urca pe jos, prin junglă: faci cam 30-40 de minute, iar acest trail începe din Pista Claudio Coutinho. Iar biletul la teleferic îl iei din acea stație cu 80 reali mai puțin (include urcarea, apoi coborârea până la nivelul plajei). NU se poate urca pe jos până în al doilea vârf.
  • La prima stație, găsești heliportul de unde pleacă elicopterele turistice pentru a vedea Rio de Janeiro.
  • Sus, așteaptă-te, din nou, la aglomerație. Vei aștepta la coadă pentru o poză bună, dar și ca să te urci în telecabină să cobori.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Pista Cláudio Coutinho

Este o potecă între munte și mare pentru toate vârstele și pentru toate tipurile de încălțăminte: eu am mers în șlapi. E o alee lată, betonată, populară printre localnici și turiști pentru activități precum jogging-ul, alergarea, plimbările și drumețiile, oferind în același timp o panoramă superbă asupra plajei și a Oceanului Atlantic. Pista Cláudio Coutinho (numită în onoarea celebrului fotbalist brazilian) are 1.250 de metri, pornește chiar de lângă Plaja Roșie și te introduce în Parcul Natural Municipal Penhasco Dois Irmãos, unde vei observa flora și, mai ales, fauna specifică: maimuțe mico, multe reptile și iguane, broaște, fluturi imenși galbeni și albaștri, păsări de tot felul  – dar fii atent la șerpi (adică nu ieși de pe traseul aglomerat), au și o specie de vipere.

Pe la jumătatea traseului, în dreptul unui panou informativ mare, se face o potecă, amenajată în trepte – aceasta te duce, în 30-40 de minute, către prima stație a Pão de Açúcar.

Tarif: gratuit

TMV: o oră

Tips

  • la finalul aleii betonate, încep traseele de escaladă. NU intra pe ele fără ghid și echipament corespunzător;
  • nu hrăni maimuțele și nu le lăsa să te atingă: au purici și rabie;
  • dacă pe pistă poți merge chiar și în șlapi, fiind o potecă dreaptă, dacă plănuiești să urci prin pădure, să ai încălțăminte sport care nu alunecă pe rădăcini de copac.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Zbor cu Parapanta

Senzații tari și pline de adrenalină? Eu mereu am spus „Da!”. Dacă și tu… hai să te scutesc de cel puțin 5 ore de documentare.

Rio de Janeiro este considerat unul dintre cele mai spectaculoase locuri din lume pentru practicarea parapantismului din următoarele motive:

  • Peisajul. Zborul cu parapanta oferă o perspectivă suuuperbă asupra frumuseții naturale ce înconjoară orașul.
  • Climatul favorabil: Aici, condițiile de zbor sunt excelente în mare parte a timpului. Când e soare, oricum e superb. Iar când vârfurile munților sunt în nori, chiar dacă nu ieși în câștig 100% la peisaj, ieși la timp: curenții dinspre mare se izbesc de munți și te mai ridică puțin, prelungind timpul de stat în aer chiar și cu 2-3 minute!
  • Comunitate & siguranță. Rio de Janeiro are o comunitate activă și prietenoasă de parapantiști, însă, contează mai ales numărul mare de școli și centre de parapantism în oraș. Sportul a devenit o tradiție. Iar cluburile de parapantism care oferă această experiență turiștilor, au reguli foarte stricte în ceea ce privește timpul dedicat și normele de siguranță. 

Bun, perfect! „Da” pentru parapantă, dar… unde, cu cine? După ce am răscolit review-urile de pe tot internetul și mi-am făcut un shortlist, în urma comunicării cu respectivele firme, am ales Paramente Rio Dudu, locul în care, din prima, am vorbit direct cu instructorul (care știe și engleză, și spaniolă, și franceză și l-am mai învățat și noi două cuvinte în română, haha). 

Cum a decurs. Încă de la rezervare, am comunicat permanent cu instructorul și am ajunsat ora în funcție de vreme. La ora 09:00 am fost în acest capăt de drum, meeting-point-ul și locul de joacă al cluburilor de parapantism din Rio (în principiu, aici activează majoritatea cluburilor autorizate din oraș). Acolo, pe baza pașapoartelor, ne-am făcut OBLIGATORIU asigurare (inclusă în tariful standard) completând noi rapid o fișă ONLINE. Online, da? :)) Am urcat cu o mașină de teren până în punctul de lansare Pedra Bonita. Am avut parte de instructaj de decolare și aterizare, apoi am fost echipați, fiecare de instructorul său. Am avut trei puncte de control pentru echipament – pentru a se asigura echipa că totul este cum trebuie.

Decolarea. Am așteptat să se ridice norii. Nimeni nu pleacă dacă nu se vede plaja. Apoi, decolarea… Simplă ca vântul! De pe o rampă înclinată, cu parapanta întinsă în spatele nostru și cu briza din față, am MERS – cred că 5 pași – apoi deja nu am mai simțit rampa sub picioare: ne luase vântul. Imediat, instructorul mi-a spus să mă așez confortabil în ham: și am stat ca într-un leagăn. 

Zborul. Zborul a fost sublim, o porție de nou, de entuziasm, de necunoscut, poate și de teamă când ne-am apropiat la vreo doi-trei metri de zidul Pedra da Gavea ca să prindem curentul ascendent. Am plutit lin deasupra junglei, cu vulturii negri care tot pluteau în cercuri atât de aproape. Apoi am ajuns deasupra oceanului: „Do you like adrenaline?” Mă întreabă dintr-o dată instructorul. „Păi d-aia am venit aici!”. Perfect! Și au urmat câteva tumbe înfiorătoare deasupra Oceanului Atlantic, în care ne-am dat peste cap cu parapanta. „Scared?” Mă întreabă scurt. Eu, urlând: „Yes, I can’t swim!” Și am râs amândoi de care era, de fapt, problema mea.

Aterizarea. Am aterizat atât de lin, că nu nici mă așteptam după experiența parașutei – unde am fugit de mi-am scos plămânii din mine. Instructorul a pus atât de frumos parapanta la sol, că a fost nevoie de încă 3-4 pași lejeri ca să ne oprim. Concluzia? Mai fac 100%! La final, instructorul a descărcat filmarea de pe GoPro direct în telefonul meu (filmarea este inclusă).

Tarif: 880 reali/persoană (reducere 10% pentru plata cash). Prețurile diferă în funcție de club/instructor.

TMV: 1h30 cu tot cu formulare, instructaj, zbor

Tips:

  • Îmbracă-te confortabil (nu în rochie) și e ideal să ai o cămașă. Sus, e răcoare.
  • Ia-ți costumul de baie la tine. În fața hub-ului cluburilor ai cea mai frumoasă plajă pe care am găsit-o în Rio!
  • Ai și varianta de zbor cu deltaplanul.
  • Alege întotdeauna un club autorizat, altfel te poți supune unor riscuri enorme!!!

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Tur într-o Favela

După ce am stat într-una încă din prima seară, noi am decis că putem trăi fără regrete dacă nu luăm acest tur. La fața locului, noi am ajuns la concluzia că partea aia obscură din cartierele foarte rău famate ale Bucureștiului e LUX. Însă, ceva documentare tot am făcut, așa că poate fi un punct de plecare pentru tine:

Rio are peste 600 de favele. Într-un procent covârșitor din ele, NU trebuie să intri pentru siguranța ta (înțeleg că, în principiu, vei fi jefuit: telefon, portofel și orice bijuterie cât de ieftină). Majoritatea tururilor turistice se țin în Favela Rocinha, una dintre cele mai mari favele din America Latină – pentru că, aici, ghizii au un fel de înțelegeri cu localnicii pe tururile prestabilite. 

Rocinha este locuită de 100.000 – la 200.000 de oameni potrivit estimărilor, deși cifrele exacte pot fi dificil de obținut din cauza naturii informale a comunității. Favela a început să se dezvolte în anii ’30 și ’40, atunci când migranții din zonele rurale ale Braziliei s-au mutat în Rio de Janeiro în căutarea unor condiții mai bune. Rocinha a crescut rapid, neplanificat, și a devenit cunoscută pentru construcțiile sale dens populate, unele făcute din materiale rudimentare precum lemnul și cartonul. Favela se confruntă cu diverse provocări sociale – inclusiv sărăcia, lipsa accesului la servicii de bază, precum apă curentă și canalizare, la care se adaugă probleme legate de violența și infracționalitatea. Cu toate acestea, Rocinha este și o comunitate vibrantă, colorată, cu o culturală bogată și mulți oameni harnici. De-a lungul anilor, autoritățile braziliene, dar și ONG-urile au încercat diverse abordări pentru a ameliora condițiile din favelă, inclusiv programe de reurbanizare și inițiative sociale. Cu toate acestea, progresele sunt adesea încetinite de probleme, precum corupția, bugete limitate și complexitatea situației sociale din interiorul favelelor.

Tarif: de la 100 reali/persoană – depinde de firmă/ghid/grup.

TMV: tururile durează, în medie, 2h-2h30m

Tips primite

  • alege o agenție/un ghid de încredere, localnic; ideal este să fie un ghid care provine/trăiește în acea favela. 
  • de preferat este să fii îmbrăcat cât mai simplu și să nu ai bijuterii/obiecte de valoare la/pe tine;
  • cel mai probabil copiii îți vor cere bani. Nu le da, îți va spune și ghidul acest lucru – nu crea un precedent periculos, o parte din costul turului oricum ajunge în favelă și susții astfel comunitatea!
  • ai grijă când faci fotografii cu camere foto/smartphone-uri scumpe. Mai bine alegi alte variante sau ești foarte discret. Nu ține aceste obiecte ostentativ la vedere! Nu filma nonstop în jur.
  • Respectă oamenii și casele lor – ascultă-ți ghidul cînd îți spune că mai bine NU faci fotografii în anumite contexte.

Cartierul Lapa și tradiția muzicii samba

Lapa este un cartier foarte faimos din Rio, situat lângă centrul vechi. Nu mulți știu cum e pe acolo ziua, dar – cu siguranță – toată lumea cunoaște viața sa de noapte animată, arhitectura colonială impresionantă (eu am admirat-o din plin dintr-un bar în altul) și cultura sa bogată în muzică (live!) și dans. Sunt multe topuri de cluburi de samba, toate încoronate de faimosul Rio Scenarium. Le poți studia aici, aici sau aici și să-ți faci o idee. 

Tarif: greu de estimat; minimum 30 reali/persoană (o intrare/taxă mică + o bere)

TMV: Depinde, vestea proastă e că închid cel târziu la 03:00 AM – și astea sunt puține.

Tips

  • du-te după muzică, nu după numele clubului. Show-urile live nu sunt doar de samba, sunt și de muzică „de tăiat vene” – cum îi zic eu, când tu poate vrei să dansezi. Sau invers, gusturile nu se discută. (Aproape) toate cluburile au site și Facebook și anunță artiștii – un program pe toată săptămâna. Caută-i pe YouTube. Așa am făcut noi și am ajuns la artiști minunați și plini de viață (și voce), unde ne-am distrat foarte bine.
  • dacă un club/bar nu are bilet de intrare, întreabă tu cât este taxa artistică. La final, oricum o vei avea pe bon. Taxele sunt de la 5 reali/masă până la 50 reali/persoană și e bine să știi în avans politica clubului.
  • Ai grijă de lucrurile tale. E foarte aglomerat – turiști, localnici și… hoți. Nu-ți lăsa telefonul pe masă!
  • Așteaptă-te la vânzători ambulanți ce se opresc la masa ta de pe trotuar (dar nu intră în cluburi).
  • Când pleci din Lapa, cel mai bine ia un Uber până în fața cazării tale.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Vii în Rio chiar în timpul carnavalului? Nu uita că la Sambodrom este epicentrul distracției!

Bonus: alte obiective din Rio de Janeiro

Te îndrepți spre Rio de Janeiro? Ia în considerare și:

Muzeul Național de Istorie – găzduiește o colecție impresionantă de artefacte care ilustrează istoria Braziliei. Expozițiile includ fosile, artefacte indigene, arte și multe altele. Colecția a fost îmbogățită continuu din 1922, anul în care s-a deschis muzeul.

Lagoa – sau Laguna Rodrigo de Freitas este o zonă superbă (noi am văzut-o de sus, foarte populară pentru jogging și plimbări cu bicicleta în jurul lacului. De asemenea, poți închiria și bărci pentru o plimbare pe lac.

Jardim Botanico – este una dintre cele mai vechi și mai importante grădini botanice din Brazilia. Fondată în 1808, găzduiește o gamă largă de specii de plante tropicale și subtropicale.

Forte de Copacabana – construită în secolul al XIX-lea, oferă vederi panoramice asupra plajelor. Acum, adăpostește Muzeul Militar și o cafenea. 

Museu do Índio – se concentrează pe cultura și istoria populațiilor indigene din Brazilia, cu artefacte, artă și informații despre viața și tradițiile acestor comunități.

Santa Teresa – este un cartier pitoresc din Rio de Janeiro, situat pe dealurile orașului. Este faimos pentru străzile sale înguste, arhitectura colonială și atmosfera artistică. Iar tramvaiul Santa Teresa de la 1896 este o activitate turistică destul de în vogă.

Teatrul Municipal – găzduiește spectacole de operă, balet, concerte și alte evenimente culturale. Construit în stilul arhitectural al Belle Époque, teatrul este cunoscut pentru frumusețea sa arhitecturală și pentru acustica excelentă. Din păcate, eu nu am prins niciun spectacol.

Complexul Roberto Burle Marx – include casa și grădina (aproximativ 400.000 de metri pătrați) celebrului arhitect peisagist brazilian Roberto Burle Marx. Iese în evidență grădina cu varietate de specii de plante tropicale rare sau endemice în regiune. Complexul este înscris pe lista patrimoniului UNESCO.

Instituto Moreira Salles – un centru cultural deosebit, ce expune adesea lucări ale celorm mai buni fotografi și artiști vizuali brazilieni. Vila este superbă, iar grădina – cu râul și lacul artificial, au fost create de Roberto Burle Marx.

Forte Duque de Caxias – Cunoscută și ca „Forte do Leme”, e o fostă bază militară deschisă publicului. E apreciată pentru priveliștea către Pão de Açúcar, pe care o ai sus, după ce urci abrupt pe poteca de 800 de metri prin Pădurea Tropicală Atlantică.

Ferira Nordestina – Un târg mare și vibrant cu mâncare și suvenire. Pune accent pe cultura din nord-est – adică vei găsi preparate din Bahia, dar și show-uri de muzică live cu trupe tot din această regiune.

Museu do Indio – Dacă vrei să afli mai multe despre triburile din nordul Braziliei, aici există o serie de expoziții multimedia, dar și 4 locuințe construite de 4 triburi diferite.

Dar unde-s plajele? Ți-am spus că Rio e imens! 🙂 Vin în materialul următor!

 

Până atunci, citește

Cascadele Iguazú pe cont propriu și tot ce ai nevoie să știi

PS: TOATE prețurile și conversiile menționate sunt valabile în ianuarie-februarie 2024.

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *