Havana uh-na-na nu e doar un refren, ci o dorință arzătoare a fiecărui călător de a ajunge în cea mai controversată capitală din Caraibe.
Cel mai mare oraș al Cubei fascinează nu doar prin ritmul vieții păstrat de sute de ani sau prin comunismul ce-și face simțită prezența ori de câte ori lași deoparte mantia de turist, ci mai ales datorită clădirilor coloniale cu o arhitectură uluitoare, mașinilor de epocă în culori tari și ritmurilor de salsa ce se aud din baruri, dar și din locuințe. Și datorită oamenilor!
Istorie vizibilă în arhitectură
Cred că Havana merită din plin un tur arhitectural, care e capabil, prin stiluri, influențe și decorațiuni, să-ți vorbească despre istoria Cubei, cucerită de conquistadorul spaniol Diego Velázquez ce a transformat-o într-un imens port al negoțului spaniol de pe mare. Tot el a înființat și capitala în secolul 16. Clădirile de astăzi în stil neoclasic și baroc de secol 17 și 18 stau dovadă a cât de înfloritoare a fost perioada ce a succedat momentul venirii spaniolilor. Chiar dacă multe clădiri sunt în ruină (evită să ieși din zonele turistice, peisajul este deplorabil), multe au fost restaurate și fac deliciul călătorilor.
Un tur la pas
Începe-ți turul în fața Capitolului Național, emblematic pentru Cuba, care desparte cartierele Havana Vieja de Havana Centro și Carierul Chinezesc. Deși cubanezii susțin că arhitectul s-a inspirat din Partenonul din Paris, clădirea seamănă zguduitor de mult cu cea din Washington DC (astăzi Cuba este în conflict cu SUA). De aici, afundă-te pe străduțe în Havana Vieja și descoperă fațadele uimitoare spre Piața Veche și ale ei palate, Piața Armelor cu coloanele impresionante și clădirile de influență maură, Piața Catedralei mereu animată de restaurantele din jur și de femeile îmbrăcate tradițional. Apoi oprește-te la Bodeguita del Medio, pentru un mojito, barul făcut faimos de scriitori, ariști și celebrități ale secolului 20. După ce te bucuri de toată partea ce e în Patrimoniul Umanității încă din 1982, nu uita să te duci la Muzeul Romului Havana Club pentru a pătrunde în tainele celui mai prețios meșteșug (alături de cultivarea tutunului) din Cuba!
Plimbarea cu mașina de epocă
Nu de multe ori cei care vizitează un oraș sunt de acord cu același lucru. Însă plimbarea cu mașinile clasice e „votată” în unanimitate ca o experiență de neratat în Havana!
Mașinile extrem de bine întreținute (pentru că unele noi, oricât de ieftine la producător, costă peste 20.000 de dolari din cauza taxelor guvernului), colorate viu și înțepător, din anii ’70 și ’80 îți așteaptă clienții. Șoferii par sătui de traseul identic, dar nu și de turiști, principala lor sursă de venit. Orice cursă începe pe Malecón, esplanada faimoasă de la malul mării din Fast and Furious și face prima oprire în Piața Revoluției, unde stau faă în față figurile conducătorilor Fidel Castro și Che Guevara și Monumentul imens în memoria lui José Martí, un cadru emblematic al cubanezilor.
E important să știi:
Există două monede, una pentru turiști (CUC), una pentru localnici (CUP) și există diferențe de valoare pentru anumite produse în principiu alimentare și tutun.
Hainele și cosmeticele le sunt interzise cubanezilor prin prețuri inaccesibile pentru nivelul lor de trai (salariul mediu este de 20 de dolari pe lună). Sărăcia se vede la fiecare pas.
Nu-ți face griji în privința mâncării, găsești de la carne de porc la fructe de mare la restaurantele foarte turistice. În rest, orezul amestecat cu fasole și fructele, rar puiul sau o bucată de brânză, constituie mesele de zi cu zi.
Cuba este din ce în ce mai scumpă pentru turiști: 50 de dolari mașina de epocă pentru o oră, 30 de dolari o seară de spectacol de salsa la Căminul Cultural.
Sfaturi
Evită hotelurile (în general sunt scumpe și murdare, mai ales dacă nu le cunoști) și alege cazarea în casas particulares (case de oaspeți), care sunt foarte curate și extrem de accesibile (de la 20 de dolari pe noapte).
Nu-ți fie teamă să explorezi! Havana este un oraș foarte sigur, plimbările noaptea nefiind un risc.
Vorbește cu oamenii și ascultă-le poveștile. Te vor fascina contrastele dintre felul în care trăiesc și bucuria de a dansa pe străzi cu un trabuc între degete!
Ia la tine extra-cosmetice pentru gazde sau ghizi – săpun, pastă de dinți sau deodorant. Îi vei bucura până la lacrimi.
*acest material a apărut, într-o variantă asemănătoare, în numărul de septembrie al Revistei Femeia
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)