Vești bune din turism: avem meseriași de nota 10 din Țara lui Andrei!

0
Vești bune din turism: avem meseriași de nota 10 din Țara lui Andrei!

Anul acesta am avut ocazia să văd cum aproape 50 de copii din județul Gorj, ce vor să lucreze în sectorul HORECA s-au transformat în adevărați profesioniști în doar o săptămână! Totul s-a întâmplat în Țara lui Andrei!

Am ajuns acolo joi, în jurul orei 18.00. O liniște incredibilă, credeam că meseriașii nu sunt la vilă. Însă erau la subsol și lucrau cu spor alături de Chef Cezar, mentorul acestei serii. Toți erau atenți, la orice se răspundea clar și tare cu „Da, chef!” și se punea îndată în aplicare. Deși erau obosiți, nimeni nu voia să se oprească din a învăța și aia, și aia, și aia… Deși avuseseră o zi plină!

Meseriașii au învățat de la profesioniști

Seria de Turism și Alimentație a avut un orar foarte încărcat. Cei 50 de copii au început cu orele de dezvoltare personală, profilare vocațională și curs de prim ajutor. Apoi, alături de cei de la American Hotel Academy și City Grill, au învățat despre Hotel & Housekeeping și servirea la restaurant. Nu vă mai spun de câte ori au deschis copii aceștia sticle de vin și turnat în pahare ca să o facă perfect în fața clientului… 🙂

Din cea de-a patra zi de tabără, meseriașii au lucrat alături de Chef Cezar și s-au pregătit pentru examenul final, un adevărat eveniment de 5*!

Examen final: cină medievală la Castelul Bran

Emoțiile s-au simțit încă de joi seara, chiar dacă elevii nu recunoșteau. Inclusiv Chef Cezar era agitat, deși știa că are alături niște copii foarte buni în meseria lor. Așa că vineri, toată ziua, meseriașii au gătit cu mare atenție pentru peste 50 de invitați de seamă care aveau să vină la evenimentul privat de la Castel. În funcție de specializarea dorită, au existat două echipe: bucătarii și ospătarii.

Odată ce am ajuns la Castel, la ora 20:00, am fost întâmpinați de o atmosferă unică: în acorduri de vioară, cu un pahar de șampanie și de niște fete frumoase și zâmbitoare care ne-au oferit cele mai bune tartine!

După recepție, cei prezenți am fost invitați să începem un tur al castelului până în salon de la etajul al treilea, unde avea loc mult așteptatul eveniment. Ghidul a destins atmosfera cu câteva povestioare amuzante și glume pe placul tuturor. După ce am urcat scara secretă, care „scrie că e secretă, ca să știm că a fost secretă, dar acum nu mai e secretă că știm de ea”, am ajuns direct în salonul de muzică, amenajat eclectic. Iar acum erau puse mese mari, rotunde, de câte 10 persoane. Tacâmurile și paharele erau așezate perfect.

Meseriașele care se ocupau de sală au fost atât de politicoase, cum nici la restaurantele de 4 sau 5 stele nu am mai văzut. Îndată ce invitații s-au așezat, au venit să întrebe dacă toarnă apă. Apoi s-au oferit să-i ajute pe oaspeți să-și așeze șervețelele înainte de masă. Ținuta lor a fost impecabilă: drepte, zâmbitoare, sigure pe ele. Adevărate profesioniste! Servirea preparatelor s-a făcut cu multă grijă, iar sticlele de vin au fost deschise corect, după cum au exersat.

Meniul? Excelent! Local faimos din București, specializat în preparate de vită, nu am mâncat un mușchi atât de bine gătit, care să se topească în gură. Dincolo de calitatea preparatelor, platingul a fost ca desprins dintr-o poveste medievală, definit de eleganță!

„Misiune imposibilă!”

Așa a gândit Chef Cezar când a aflat ce are de făcut cu 50 de copii într-un timp atât de scurt. “Aș fi intitulat simplu acest eveniment: Misiune imposibilă. Acești copii merită aplauze pentru că la un eveniment de genul acesta, pregătim studenții în câteva luni!”, a spus el la finalul cinei. Toți elevii s-au prezentat în fața noastră. S-au bucurat de aplauzele noastre minute în șir pentru ambiția incredibilă prestația lor de 6* din acea seară.

Groază la castel

După cină, invitații au putut continua turul castelului. Deja se făcuse noapte și am putut admira cerul înstelat de pe terasa de sus a clădirii. Că tot era trecut de ora 12, am vizitat camera torturii. Apoi am stat la povești istorice de groază cu ghidul. Cu țepe, sânge, modalități de torturare. Nu vi le spun aici, poate ați mâncat înainte să citiți. Vă invit la Bran să le descoperiți chiar voi!

În loc de concluzie

Poate dacă nu vedeam cu ochii mei, era mai greu să înțeleg. La noi, în România, nu știu de ce, dar meseriile nu au fost văzute cu ochi buni întotdeauna. A venit o modă inutilă pentru viitor cum că toată lumea trebuie să devină avocat, medic, inginer, traducător… până când unii dintre acești oameni nu s-au mai putut angaja, deoarece piața a devenit suprasaturată.

În timp ce, pe de cealaltă parte, am început să devenim nemulțumiți de serviciile prestate de cei don zona meseriilor (instalatori, frizeri, mecanici, ospătari etc). Pentru că nu am susținut breslele și învățământul de calitate, indiferent de domeniu, am ajuns să avem avem electricieni care dau foc la instalație, bucătari care nu pot potrivi gusturile, ospătari care habar nu au să aducă o farfurie de supă, stiliști care nu știu să facă altceva în afară de sarmale (din păr).

#SustinRomaniaMeseriasa

Unii da, se apucă de această meserie că nu au de ales. Însă altora le place extrem de mult, dar nu au de unde învăța. E greu să ajungi lângă un profesionist și să începi să furi meserie, orice situație financiară ai avea. Iar în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei se întâmplă lucruri minunate tocmai deoarece niște copii talentați au ocazia să ajungă acolo și să facă un curs intensiv și aplicat strict pe domeniul lor. Vă imaginați cât îi ajută acest lucru pe ei și implicit pe noi?

Anul acesta, în Țara lui Andrei au mai fost încă 4 serii de copii: mecanici, constructori, electricieni, petroliști. Sunt convinsă că și ei au fost la fel de buni, pasionați, entuziasmați. Știu că în această tabără au învățat cât alții în ani de zile! Am văzut ce au făcut într-o săptămână: un foișor cu panouri solare, bănci și o machetă a orașului Târgu Jiu, așa cum va arăta într-un viitor eco! Și cum să nu ai inspirație cu asemenea peisaj și prieteni în spate?

Eu #SustinRomaniaMeseriasa! Susține-o și tu alături de OMV Petrom, pentru un viitor mai bun!

Meseriașii au învățat de la profesioniști http://corinamatei.ro/articole/vesti-bune-din-turism-avem-meseriasi-de-nota-10/

Posted by Cory's Blog on 27 Decembrie 2016

Comments

comments

LEAVE A REPLY